Μπορούν οι κουβέρτες βαρύτητας να χαρίσουν παραδεισένιο ύπνο ή μήπως ούτε στα όνειρά μας

Ολα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για το δημοφιλές τρεντ. Και αξιολόγηση από ειδικούς.
|
Open Image Modal
Katelin Kinney via Getty Images
Τι λένε όσοι ειδικεύονται στην ιατρική του ύπνου για την κουβέρτα βαρύτητας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (AP) — Η Ρόντα Τζέιμς ήταν δύσπιστη όταν ο σύζυγός της παρήγγειλε μια κουβέρτα βαρύτητας για εκείνη στο Διαδίκτυο. Πέντε λεπτά όμως αφότου τυλίχτηκε με αυτή .... έφυγε.

«Εμοιαζε πραγματικά σαν μια μεγάλη αγκαλιά», είπε η Τζέιμς - τραπεζιτικός στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνα. 

Καθώς οι εξωτερικές θερμοκρασίες ψυχραίνουν ολοένα και περισσότερο, οι κουβέρτες βαρύτητας μπορούν να αποτελέσουν μια δημοφιλή επιλογή. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι η πρόσθετη πίεση τους βοηθά να καταπραΰνουν ό,τι τους ανησυχεί μέσα στην ημέρα και να τους παίρνει ο ύπνος  πιο γρήγορα.

Όμως, η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ζυγισμένων κουβερτών είναι περιορισμένη.

Ακολουθεί ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τι είναι η κουβέρτα βαρύτητας

Οι κουβέρτες βαρύτητας διαθέτουν επιπλέον βάρος με τη μορφή γυάλινων σφαιριδίων, βαμβακιού ή άλλης «γέμισης». Οι επιστήμονες δεν έχουν μελετήσει ακριβώς πώς λειτουργούν οι κουβέρτες, αλλά έχουν μερικές ιδέες.

Το σταθερό «άγγιγμά» τους μπορεί να ηρεμήσει την αντίδραση μάχης ή φυγής, γνωστή και ως οξεία αντίδραση στο στρες, (σ.σ. ο λόγος για τη σωματική αντίδραση που σημειώνεται όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ψυχολογική ή σωματική απειλή), λέει ο δρ Νίαλ Βάλια, ειδικός στην ιατρική του ύπνου στο UCLA Health.

«Το ομοιόμορφα κατανεμημένο βάρος πάνω μας ”λέει” στο σώμα μας: ”Βρίσκεσαι σε ένα ήρεμο περιβάλλον”», αναφέρει. 

Η επιπλέον πίεση μπορεί επίσης να δώσει σήμα στον εγκέφαλο να απελευθερώσει αυτό που ονομάζεται ορμόνη της αγάπης, επίσης γνωστή ως ωκυτοκίνη. Παράγεται κατά την ανάπτυξη δεσμών εγγύτητας και την αγκαλιά και μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος, λέει ο Βάλια.

Πώς χρησιμοποιούμε μια κουβέρτα βαρύτητας

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι κουβέρτες βαρύτητας θα πρέπει να ζυγίζουν το 10% του βάρους τους. 

Οι κουβέρτες βαρύτητας δεν προτείνονται σε μωρά ή βρέφη διότι μπορεί να εμποδίσουν την κίνηση και την αναπνοή. 

Οσοι αντιμετωπίζουν υπνική άπνοια, προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο ή προβλήματα που σχετίζονται με την αναπνοή, ας ελέγξουν την κατάστασή τους με ένα γιατρό προτού χρησιμοποιήσουν μια κουβέρτα βαρύτητας. 

Οι συγκεκριμένες κουβέρτες δεν είναι για όλους και ο κάθε άνθρωπος μπορεί να λάβει το καλύτερο από τη συγκεκριμένη κουβέρτα με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, κάποιοι μπορεί να τις θεωρήσουν πολύ ζεστές για να τις χρησιμοποιήσουν τους χειμερινούς μήνες. 

Και το ... επιπλέον τύλιγμα επιβαρύνεται με ένα κόστος: Οι τιμές των κουβερτών βαρύτητας ποιότητας μπορεί να ποικίλουν ανάλογα το μέγεθος, το βάρος και τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένες.

Η Τζέιμς βγάζει τη δική της από την ντουλάπα για να χαλαρώσει όταν βλέπει τηλεόραση ή πίνει ένα ποτήρι κρασί.

Η Λούσι Τέιλορ, συγγραφέας - ελεύθερη επαγγελματίας από την Ουαλία, χρησιμοποιεί την κουβέρτα της για να κοιμηθεί όταν το άγχος της κορυφώνεται το χειμώνα. 

«Αν ο σώμα μου είναι χαλαρό, το μυαλό μου ακολουθεί το ... παράδειγμά του», λέει. 

Μπορούν στην πραγματικότητα οι κουβέρτες βαρύτητας να μας προσφέρουν καλύτερο ύπνο; 

Οπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχουν τόνοι ερευνών για το αν οι κουβέρτες βαρύτητας μπορούν να βοηθήσουν με το άγχος, τον χρόνιο πόνο και τον ύπνο. Κι η έρευνα που υπάρχει δεν είναι καθοριστική. 

Ας μάθουμε, όμως, περισσότερα:

Μια έρευνα σε 120 άτομα με αϋπνία διαπίστωσε ότι οι κουβέρτες βαρύτητας τους βοηθούσαν να κοιμούνται καλύτερα σε σύγκριση με μια ελαφριά κουβέρτα. Μια άλλη μελέτη σε 67 παιδιά με αυτισμό διαπίστωσε ότι η κουβέρτα βαρύτητας δεν επηρέασε καθόλου τον ύπνο τους – αλλά τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς τους την προτιμούσαν από μια κανονική κουβέρτα.

Και μια τρίτη μελέτη σε 94 ενήλικες με χρόνιο πόνο διαπίστωσε ότι μια πιο βαριά κουβέρτα δεν επηρέαζε τον ύπνο, αλλά ήταν καλύτερη ως προς τη μείωση του πόνου σε σύγκριση με μια ελαφρύτερη.

Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη ισχυρά στοιχεία τα οποία να υποστηρίζουν τα οφέλη από τις κουβέρτες βαρύτητας, οι ειδικοί στον ύπνο λένε ότι δεν είναι κακό να τις δοκιμάσουμε εάν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια σπατάλη. 

Ο δρ Ντάνιελ Μπάρον, ειδικός στην ιατρική του ύπνου στο Weill Cornell Medicine, την προτείνει στους ασθενείς του μετά από άλλες παραδοσιακές θεραπείες και φάρμακα.

«Αν δεν προξενεί πρόβλημα και μπορεί να βοηθήσει, αξίζει να τη δοκιμάσουμε», λέει.