N. Κορέα: Αποστάτης προσπάθησε να επιστρέψει λόγω χρεών στη Β. Κορέα με κλεμμένο λεωφορείο

Ο άνδρας συνελήφθη την Τρίτη στη Γέφυρα Ενοποίησης που χωρίζει τις δύο Κορέες, όταν αγνόησε τους στρατιώτες και τράκαρε το λεωφορείο σε ένα οδόφραγμα.
Open Image Modal
Οδοφράγματα τοποθετούνται κοντά στη Γέφυρα Ενοποίησης, η οποία οδηγεί στο Panmunjom στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο Paju της Νότιας Κορέας, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023.
via Associated Press

Η αστυνομία της Νότιας Κορέας συνέλαβε έναν Βορειοκορεάτη αποστάτη που προσπάθησε να διασχίσει τα βαριά φυλασσόμενα σύνορα και να επιστρέψει στην πατρίδα του μ′ ένα κλεμμένο λεωφορείο.

Ο άνδρας συνελήφθη την Τρίτη στη Γέφυρα Ενοποίησης που χωρίζει τις δύο Κορέες, όταν αγνόησε τους στρατιώτες που του ζήτησαν να σταματήσει και τράκαρε το λεωφορείο πάνω σ′ ένα οδόφραγμα.

Αν και περίπου 34.000 Βορειοκορεάτες έχουν αυτομολήσει στο Νότο από τότε που η κορεατική χερσόνησος διαιρέθηκε πριν από 70 και πλέον χρόνια, οι περιπτώσεις ατόμων που επιδιώκουν να επιστρέψουν στο Βορρά είναι σπάνιες.

Ο άνδρας, ο οποίος είναι περίπου 30 ετών, είπε στην αστυνομία ότι ήθελε να επιστρέψει στην πατρίδα του αφού αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες στον Νότο, σύμφωνα με τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης. Φέρεται να εγκατέλειψε τη Βόρεια Κορέα πριν από περίπου μια δεκαετία.

Φέρεται να έκλεψε το λεωφορείο στη 01:00 τοπική ώρα της Τρίτης (19:00 ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα) από ένα γκαράζ στη βόρεια πόλη Paju και συνελήφθη μισή ώρα αργότερα.

Οι κάμερες παρακολούθησης από το γκαράζ έδειξαν τον άνδρα που φορούσε καπέλο, να προσπαθεί να παραβιάσει διάφορα οχήματα μέχρι να καταφέρει να μπει στο λεωφορείο.

Δεν διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών την ώρα του περιστατικού, αναφέρουν οι αναφορές.

 

Ο άνδρας, ο οποίος έχει εργαστεί ως ημερομίσθιος στο Paju και σε άλλες πόλεις, είπε στην αστυνομία ότι είχε συσσωρεύσει αρκετά απλήρωτα πρόστιμα, σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική εφημερίδα The Dong-A Ilbo.

Η νομοθεσία της Νότιας Κορέας απαγορεύει στους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των αποστατών, να διασχίζουν τα σύνορα με τον Βορρά χωρίς κυβερνητική άδεια. Στους Βορειοκορεάτες αποστάτες στο Νότο χορηγείται αυτομάτως υπηκοότητα. Οι παραβάτες μπορούν να φυλακιστούν έως και δέκα χρόνια εάν καταδικαστούν.

Η Νότια Κορέα δέχεται πάνω από 1.000 αποστάτες από τον Βορρά κάθε χρόνο. Αντίθετα, ο αριθμός των αποστατών που επέστρεψαν στη Βόρεια Κορέα ανήλθε σε μόλις 31 από το 2012 έως το 2022. 

Ορισμένοι κάνουν την επιστροφή ή επιχειρούν να την κάνουν, επειδή η ζωή των αποστατών στο Νότο μερικές φορές υπολείπεται των προσδοκιών. Οι αποστάτες κερδίζουν κατά μέσο όρο περίπου 2,3 εκατομμύρια γουόν (1,575.22 ευρώ) το μήνα, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Korea Hana που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Κάποιοι άλλοι θέλουν να επιστρέψουν για να δουν τα μέλη της οικογένειάς τους.

Τον Ιανουάριο του 2022, ένας αποστάτης ηλικίας 30 ετών επέστρεψε στη Βόρεια Κορέα μετά από ένα χρόνο στο Νότο. Είχε αγωνιστεί για να εγκατασταθεί στο Νότο, καθώς «μετά βίας έβγαζε τα προς το ζην», ανέφεραν δημοσιεύματα, επικαλούμενα αξιωματούχους της Νότιας Κορέας.

Πηγή: BBC