Να μην εκδοθεί στη Μάλτα η Μαρία Εφίμοβα αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών

Να μην εκδοθεί στη Μάλτα η Μαρία Εφίμοβα αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών
Open Image Modal
EUROKINISSI

Αρνητική είναι η απάντηση του Συμβουλίου Εφετών στα δύο αιτήματα της Μάλτας για την έκδοση της πρώην τραπεζικής υπαλλήλου Μαρία Εφίμοβα που θεωρείται η ”πηγή” της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Γκαρουάνα Γκαλίσια, που δολοφονήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, στις αποκαλύψεις της για σκάνδαλο με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην χώρα. Το δικαστήριο διέταξε επίσης την άρση της κράτησης της 36χρονης εκζητούμενης.

Οι εφέτες έκαναν δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως Ευγενίας Κυβέλου, η οποία τόνισε πως τα δύο ευρωπαϊκά εντάλματα των μαλτέζικων δικαστικών αρχών είναι παράτυπα. Η εισαγγελέας εξήγησε ότι φέρουν ίδια ημερομηνία έκδοσης με τα εθνικά, ενώ, όπως είπε η κ. Κυβέλου, τα ευρωπαϊκά θα έπρεπε να εμφανίζονται να έπονται των εθνικών. Επιπλέον κατά την εισαγγελική λειτουργό τα εντάλματα των δικαστικών αρχών της Μάλτας είναι εν μέρει ασαφή και αόριστα με ”ήσσονος σημασίας αδικήματα” τα οποία δεν δικαιολογούν την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων.

Η κ. Εφίμοβα εκζητείται από τις αρχές της Μάλτας με εντάλματα που εκδόθηκαν το πρώτο στις 30/10/2017 και αφορά: υπεξαίρεση, παράνομη απόκτηση περιουσίας, διακεκριμένη κλοπή, απάτη ή κατασκευή ψευδών στοιχείων για την καταδίκη άλλου προσώπου και παραβίαση περιοριστικών όρων και το δεύτερο στις 10/11/2017 για δημιουργία ψευδών στοιχείων για την καταδίκη άλλου προσώπου, ψευδή κατηγορία κατά άλλου προσώπου και καταστροφή φήμης άλλου προσώπου. Κατά την κ. Κυβέλου μόνο το αδίκημα της παραβίασης περιοριστικών όρων προσδιορίζεται με σαφήνεια στον φάκελο που εστάλη από την Μάλτα.

Η Ρωσίδα πολίτης, που κρατείται από τις 18 Μαρτίου μετά την οικειοθελή παράδοσή της στο Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη στην Μάλτα καθώς έχει καταγγείλει για διαπλοκή στελέχη της κυβέρνησης και της αστυνομίας.

Η Μαρία Εφίμοβα εργάστηκε στην τράπεζα Pilatus, που έχει τεθεί υπό έλεγχο για ύποπτους λογαριασμούς, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2016 ως προσωπική γραμματέας του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Από την πρώτη στιγμή, όπως είπε, διαπίστωσε ύποπτες μεθοδεύσεις σε σχέση με λογαριασμούς υψηλόβαθμων πολιτικών στις οποίες η ίδια δεν συναινούσε και για τον λόγο αυτό την απέλυσαν και την κατηγόρησαν αδίκως ότι εξέδωσε εισιτήρια και διαμονή σε ξενοδοχείο για την ίδια και την οικογένεια της στο όνομα της τράπεζας ποσού 6 χιλιάδων ευρώ.

Ως μάρτυρες της 36χρονης εξετάστηκαν οι ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογλου και Ντέιβιντ Κάσα (Μάλτα), μέλη της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερεύνησε της υπόθεση των Panama Papers.

Και οι δύο μάρτυρες έκαναν λόγο για επηρεασμό του δικαστικού συστήματος της Μάλτας από την κυβέρνηση. Όπως είπαν, μετά τη δολοφονία της δημοσιογράφου, η οποία ερευνούσε υπόθεση παράνομης διακίνησης χρημάτων, πήγαν στη Μάλτα και ζήτησαν από τις αρχές έρευνα, πλην όμως μέχρι στιγμής δεν έγινε τίποτα.

«Υπάρχει πρόβλημα με τη Δικαιοσύνη -είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούλογλου- δεν δουλεύει σωστά. Επηρεάζεται και στην Μάλτα επικρατεί το κλίμα πως όποιος αποκαλύψει σκάνδαλα με πολιτικούς θα υποφέρει και αυτός και η οικογένεια του και γι′ αυτό πρέπει να κρατήσει το στόμα του κλειστό».

Ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής ανέφερε πως ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου εκτός από την εμπλοκή του στα Panama Papers είχε λογαριασμό στην Pilatus bank κάτι που αρχικά είχε διαψευσθεί από τον ίδιο και τον πρωθυπουργό, αλλά ένα χρόνο μετά τελικώς το παραδέχθηκαν, «αποκαλύφθηκε η αλήθεια, το παραδέχθηκαν και δικαιώθηκε η Γκαλίσια που το είχε αποκαλύψει». Ο κ. Κάσα, που κατέθεσε πως δεν νιώθει υπερήφανος για το δικαστικό και διωκτικό σύστημα της χώρας του, χαρακτήρισε την κ. Εφίμοβα πολύ σημαντική και κρίσιμη μάρτυρα, με γνώση των θεμάτων γύρω από τη λειτουργία της τράπεζας, τους μηχανισμούς και τις παράνομες μεθοδεύσεις. 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)