Η εταιρία Perpetual Guardian στη Νέα Ζηλανδία έκανε ένα πείραμα και πέτυχε. Εφάρμοσε την 4ημερη εργασία για δύο μήνες, είδε ότι οι εργαζόμενοι ήταν πιο παραγωγικοί και πιο ευτυχισμένοι και έτσι αποφάσισε να το εφαρμόσει μόνιμα.
Όπως αναφέρει ο Guardian, η εταιρία που ασχολείται με ακίνητα και διαθήκες, δοκίμασε την 4ημερη εβδομαδιαία εργασία τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Φυσικά για εκείνο το διάστημα το προσωπικό εργαζόταν μεν τέσσερις ημέρες αλλά πληρωνόταν κανονικά για πενταήμερο.
Ακαδημαϊκοί που μελέτησαν αυτή τη δοκιμαστική περίοδο βρήκαν ότι οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα είχαν λιγότερο άγχος, δήλωναν πιο ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους αλλά και με την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Ο ιδρυτής της Perpetual Guardian, Andrew Barnes, είπε ότι το προσωπικό μπορούσε να επιλέξει εάν θα συμμετάσχει στην τετραήμερη εργασία και ότι είχε ζητήθηκε η γνώμη δικηγόρων για να διασφαλιστεί ότι το νέο σύστημα θα ήταν σύννομο με τη νομοθεσία της Νέας Ζηλανδίας.
Οι εργαζόμενοι που επέλεξαν να μην συμμετάσχουν, θα είχαν επίσης την ευκαιρία να έχουν ευέλικτο ωράριο, όπως να έρχονται αργότερα ή να φεύγουν νωρίτερα για να αποφεύγουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση για παράδειγμα ή να ασχοληθούν με τα θέματα των παιδιών τους.
Όπως λέει ο ίδιος, εφάρμοσε την 4ημερη εργασία όταν αντιλήφθηκε ότι το προσωπικό του ήταν ιδιαίτερα πιεσμένο να διαχειριστεί την προσωπική και επαγγελματική του ζωή.
Σκέφτηκε ότι δίνοντας μια ακόμη ημέρα στους εργαζόμενούς του για να ασχοληθούν με τα ζητήματα εκτός δουλειάς, θα έκανε το προσωπικό του πιο συγκεντρωμένο και παραγωγικό στο γραφείο. Και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεωρία του ήταν σωστή.
«Για εμάς, το θέμα αφορά στη βελτίωση της παραγωγικότητας μέσω της αποδοτικότερης εργασίας... δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα», είπε.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα πριν τη δοκιμαστική περίοδο και μετά. Πριν ένας στους δύο εργαζόμενους (54%) απάντησε θετικά ότι μπόρεσε να εξισορροπήσει καλύτερα της εργασιακές και οικογενειακές υποχρεώσεις του, ενώ μετά αυξήθηκε στο 78%. Τα επίπεδα του στρες μειώθηκαν κατά 7%, ενώ αυξήθηκε κατά 5% η αφοσίωση και το κίνητρο για δουλειά.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εργασίας της Νέας Ζηλανδίας, Iain Lees-Galloway, χαρακτήρισε τα ευρήματα «πολύ ενδιαφέροντα» και ενθάρρυνε και άλλες επιχειρήσεις να αναζητήσουν ανάλογα μοντέλα εργασίας.