Δύο ναυάγια του 19ου αιώνα έφεραν στο φως οι – ανεπιτυχείς- έρευνες για τη χαμένη πτήση 370 των Malaysia Airlines.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, τα δύο πλοία ανακαλύφθηκαν 2.300 χλμ στα ανοιχτά της Δυτικής Αυστραλίας και θεωρείται ότι ήταν βρετανικά φορτηγά φορτωμένα με άνθρακα.
Ο εντοπισμός τους έγινε κατά τη διάρκεια ερευνών στον Ινδικό το 2015, και Αυστραλοί ερευνητές χρησιμοποίησαν εικόνες σόναρ και ναυτιλιακά αρχεία στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για ταυτοποίηση των σκαφών.
Όσον αφορά στο αεροπλάνο της πτήσης ΜΗ370, παραμένει χαμένο, πάνω από τέσσερα χρόνια μετά την εξαφάνιση του ίδιου και των 239 επιβαινόντων του, ενώ κατευθυνόταν από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο.
Το ένα από τα δύο σκάφη, το οποίο βρέθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, ταυτοποιήθηκε ως ένα σιδερένιο τρικάταρτο, που θεωρείται ότι είναι ένα από τα εξής τρία: West Ridge (χάθηκε το 1883), Kooringa (1894) και Lake Ontario (1897).
To West Ridge, που εξαφανίστηκε με 28 μέλη του πληρώματός του σε ταξίδι από την Αγγλία στην Ινδία, φαίνεται να είναι ο πιθανότερος «υποψήφιος», σύμφωνα με τον Dr. Ρος Άντερσον, ειδικό στη θαλάσσια αρχαιολογία του Μουσείου Δυτικής Αυστραλίας. Το σκάφος βρέθηκε σχετικά άθικτο και όρθιο στον πυθμένα σε μεγάλο βάθος.
Το άλλο πλοίο, που βρέθηκε περίπου 36 χλμ μακριά τον Μάιο του 2015, είχε ξύλινο κύτος. Θεωρείται ότι πιθανώς να είναι το W. Gordon, που ταξίδευε για την Αυστραλία το 1877, ή το Magdala, που εξαφανίστηκε το 1882, ταξιδεύοντας προς την Ινδονησία. Τα πλοία αυτά είχαν πληρώματα μεταξύ 15 και 30 ατόμων, όπως είπε. Όσον αφορά στον λόγο της βύθισης, εκτιμάται πως επρόκειτο για ένα καταστροφικό γεγονός όπως μια έκρηξη, που ήταν κοινό φαινόμενο σε πλοία που μετέφεραν άνθρακα.
Παρόλα αυτά, η ομάδα του ερευνητή δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα ποια πλοία είναι, λόγω ελλείψεων στα ιστορικά αρχεία.
Τα δύο ναυάγια βρέθηκαν κατά τις επίσημες έρευνες για την ΜΗ370 από την Αυστραλία, τη Μαλαισία και την Κίνα, οι οποίες έλαβαν τέλος τον Ιανουάριο του 2016, μετά από 1046 ημέρες. Νωρίτερα φέτος μια αμερικανική εταιρεία άρχισε τις δικές της έρευνες, οι οποίες επίσης δεν έχουν αποδώσει καρπούς.