Ναυάγιο στην Πύλο: Η εισαγγελέας προτείνει απαλλαγή για 9 Αιγύπτιους κατηγορούμενους

Αναρμόδιο να δικάσει δήλωσε το δικαστήριο. Διαμαρτυρίες και επεισόδια με την Αστυνομία έξω από το δικαστήριο στην Καλαμάτα.
Open Image Modal
Η Dalia Elghaty, θεία ενός 27χρονου Αιγύπτιου, ο οποίος κατηγορείται ότι υπήρξε ένας εκ των υπεύθυνων για το ναυάγιο (λαθροδιακινητών;), κρατά φωτογραφίες του έξω από ένα δικαστήριο στην Καλαμάτα, στη νοτιοδυτική Ελλάδα, την Τρίτη 21 Μαΐου 2024. Εννέα Αιγύπτιοι κάθονται στο εδώλιο στη δίκη στη νότια Ελλάδα, καθώς κατηγορούνται ότι προκάλεσαν το ναυάγιο που σκότωσε εκατοντάδες μετανάστες και προκάλεσε σοκ στις αρχές προστασίας των συνόρων και ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
via Associated Press

 

Οι Έλληνες εισαγγελείς προτείνουν την απόρριψη των κατηγοριών σε βάρος εννέα Αιγυπτίων, που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου στις 14 Ιουνίου 2023, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο στα νερά της Μεσογείου εκατοντάδες μετανάστες, προκαλώντας τότε σοκ στις ευρωπαϊκές αρχές  προστασίας των συνόρων και διαχείρισης ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Open Image Modal
Δύο από τους εννέα Αιγύπτιους που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν ναυάγιο πέρυσι που σκότωσε εκατοντάδες μετανάστες φτάνουν σε ένα δικαστήριο για την έναρξη της δίκης τους στην Καλαμάτα, Τρίτη 21 Μαΐου 2024. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης εάν καταδικαστούν για πολλαπλές ποινικές κατηγορίες. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
via Associated Press

 

Μιλώντας στην έναρξη της δίκης κατά των εννέα κατηγορουμένων στην Καλαμάτα, η εισαγγελέας Αικατερίνη Τσιρώνη είπε ότι δεν μπορεί να εδραιωθεί η ελληνική δικαιοδοσία καθώς η τράτα που ήταν ασφυκτικά γεμάτη από μετανάστες βυθίστηκε έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Open Image Modal
Ένας διαδηλωτής αιμορραγεί μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία έξω από δικαστήριο στην Καλαμάτα, στη νοτιοδυτική Ελλάδα, την Τρίτη 21 Μαΐου 2024. Εννέα Αιγύπτιοι δικάζονται, κατηγορούμενοι για ναυάγιο που σκότωσε εκατοντάδες μετανάστες και προκάλεσε σοκ μέσω των επιχειρήσεων προστασίας των συνόρων και ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
via Associated Press

 

Λαθροδιακινητές ή μετανάστες; To βασικό αναπάντητο ερώτημα για τους 9 Αιγύπτιους

Δικηγόροι από ελληνικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκπροσωπούν τους εννέα Αιγύπτιους, οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες για λαθρεμπόριο.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αυτοί οι εννέα επιζώντες να κριθούν «ένοχοι» με βάση ελλιπή και αμφισβητήσιμα στοιχεία, δεδομένου ότι η επίσημη έρευνα για τον ρόλο του (ελληνικού) λιμενικού δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», δήλωσε η Τζούντιθ Σάντερλαντ, αναπληρωτής διευθυντής. για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία στο Human Rights Watch.

Οι ελληνικές αρχές ανέφεραν ότι οι κατηγορούμενοι αναγνωρίστηκαν από άλλους επιζώντες και τα κατηγορητήρια βασίζονται στις καταθέσεις τους.

Open Image Modal
Συγκρούσεις αστυνομίας με διαδηλωτές έξω από δικαστήριο στην Καλαμάτα, στη νοτιοδυτική Ελλάδα, την Τρίτη 21 Μαΐου 2024. Εννέα Αιγύπτιοι δικάζονται την Τρίτη 22 Mαϊου, κατηγορούμενοι για το ναυάγιο που σκότωσε εκατοντάδες μετανάστες και προκάλεσε σοκ στην Ευρώπη. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
via Associated Press

 

Νωρίτερα, μια μικρή ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με τα ΜΑΤ έξω από το δικαστικό μέγαρο της Καλαμάτς. Δεν υπήρξαν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς, αλλά δύο άτομα συνελήφθησαν. Αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων τήρησαν την τάξη μέσα στην αίθουσα του δικαστήριο.

Open Image Modal
Συγκρούσεις αστυνομίας με διαδηλωτές έξω από δικαστήριο στην Καλαμάτα, στη νοτιοδυτική Ελλάδα, την Τρίτη 21 Μαΐου 2024. Εννέα Αιγύπτιοι δικάζονται την Τρίτη 22 Mαϊου, κατηγορούμενοι για το ναυάγιο που σκότωσε εκατοντάδες μετανάστες και προκάλεσε σοκ στην Ευρώπη. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
via Associated Press

 

Οι κατηγορούμενοι, οι περισσότεροι νέοι σε ηλικία, μεταξύ 20-30 ετών, αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης εάν καταδικαστούν για τις πολλαπλές ποινικές κατηγορίες για τη βύθιση της ψαρότρατας «Adriana», η οποία απέπλευσε στις 9 Ιουνίου 2023 από την Ανατολική Λιβύη με αρχικό προορισμό τις ακτές τις Ιταλίας, όμως στις στις 14 Ιουνίου βυθίστηκε τελικά στα ανοιχτά της Πύλου.

 

Περισσότερα από 500 άτομα πιστεύεται ότι πνίγηκαν στο ναυάγιο με την ψαρότρατα. Μετά την ανατροπή και βύθιση του σκάφους, 104 άνθρωποι διασώθηκαν από το ελληνικό Λιμενικό και παραπλέοντα σκάφη - στην πλειονότητά τους μετανάστες από τη Συρία, το Πακιστάν και την Αίγυπτο - ενώ ανασύρθηκαν 82 σοροί θυμάτων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Προστασίας Συνόρων Frontex αναφέρει ότι οι παράνομες διελεύσεις συνόρων στα σύνορα της ΕΕ αυξήθηκαν για τρία συνεχόμενα χρόνια έως το 2023, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τη μεταναστευτική κρίση του 2015-2016, κυρίως λόγω των αφίξεων στα θαλάσσια σύνορα.