Ναυάγιο στην Πύλο: Εννέα συλλήψεις ατόμων αιγυπτιακής υπηκοότητας

Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες περι σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για παράνομη διακίνηση μεταναστών.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Στην σύλληψη εννέα ατόμων αιγυπτιακής υπηκοότητας που φέρονται ως οι διακινητές των παράτυπων μεταναστών με αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, προχώρησε το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή.

Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες περι σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για παράνομη διακίνηση μεταναστών. Σύμφωνα με την ΕΡΤτο αλιευτικό σκάφος φαίνεται πως είχε αποπλεύσει από την Αίγυπτο, έκανε στάση στη Λιβύη και συνέχισε με προορισμό την Ιταλία. 

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με τη μοίρα του καπετάνιου καθώς κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως πνίγηκε στο ναυάγιο ενώ σύμφωνα με το dikastiko.gr, συγκαταλέγεται μεταξύ των 9 συλληφθέντων. 

Στις 11 το βράδυ εξήλθαν από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας οι συλληφθέντες αιγυπτιακής υπηκοότητας που φέρονται ως οι διακινητές των μεταναστών που επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου. Οι εννέα συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας. Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του Λιμενικού Σώματος οι συλληφθέντες αιγυπτιακής υπηκοότητας είναι από 20-40 ετών.

 

 

Στην Καλαμάτα βρέθηκε και ο επικεφαλής της Frontex, Χανς Λέιτενς, προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες.

«Είμαι εδώ για να κατανοήσω καλύτερα τι συνέβη και τον ρόλο της Frontex. Είμαι εδώ επίσης για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου και τη βοήθειά μου στους Έλληνες συναδέλφους που έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν για να σώσουν ζωές» είπε ο κ. Λάιτενς . Όπως είπε η καρδιά του είναι με τα θύματα και τις οικογένειές του ενώ τόνισε ότι μόλις έμαθε για το δυστύχημα άλλαξε το πρόγραμμα του για να έρθει στην Καλαμάτα. «Είναι ένα φρικτό γεγονός», σημείωσε.

Στην Καλαμάτα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συνδράμει το έργο των αρχών

Στην Καλαμάτα όπου έχουν μεταφερθεί οι διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου ανοικτά της Πύλου βρίσκεται και η ομάδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, βοηθώντας στο έργο των αρχών, των φορέων και των τοπικών ομάδων, διασωστών και εθελοντών μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά των ανθρώπων αυτών υπό τον συντονισμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Παρείχαμε είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και είδη ατομικής υγιεινής. Μετά από αίτημα των αστυνομικών αρχών αραβόφωνος συνάδελφός μας βοηθάει στο έργο της ομάδας αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών κατά την επικοινωνία της με τους επιζώντες. Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουμε περαιτέρω υποστήριξη στις δύσκολες στιγμές που συνεχίζονται», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέλλα Νάνου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Τα μέλη της ομάδας της Ύπατης Αρμοστείας είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με κάποιους από τους διασωθέντες. «Οι άνθρωποι που επέζησαν από την τρομερή αυτή τραγωδία είναι ακόμα σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ενώ έχουν φοβερή αγωνία προκειμένου να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους και να τους ενημερώσουν ότι είναι καλά. Κάποιοι αναζητούν φίλους και συγγενείς τους με τους οποίους συνταξίδευαν», καταλήγει η Στέλλα Νάνου.

Μιλώντας στο Open ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, διέψευσε την πληροφορία ότι ο καπετάνιος είχε εγκαταλείψει το σκάφος προτού βυθιστεί στην Πύλο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σαφώς και ο καπετάνιος είναι στους ανθρώπους που ελέγχονται».

Μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ανέρχονται σε 78, ενώ 104 άτομα έχουν διασωθεί. Ομως, οι αγνοούμενοι ίσως είναι εκατοντάδες. Ισως να μην μάθουμε ποτέ πόσες ψυχές χάθηκαν στη θάλασσα. Ξανά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, στο σκάφος επέβαιναν 750 άτομα και υπάρχουν αναφορές για ανθρώπους στοιβαγμένους στα αμπάρια του πλοίου, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Open Image Modal
Hellenic Coast Guard via Reuters

 

Σε ειδικό χώρο στο Σχιστό μεταφέρονται οι σοροί, για νεκροτομή και ταυτοποίηση, στη Μαλακάσα οι επιζώντες.

Open Image Modal
POOL via Reuters

 

Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς

Από το πρωί της Πέμπτης καταφτάνουν συγγενείς επιβαινόντων στο λιμάνι της Καλαμάτας, ψάχνοντας εναγωνίως τους δικούς τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο αλιευτικό.

Open Image Modal
STELIOS MISINAS via Reuters

Ο Κασίμ Αμπουζίντ έφτασε από τη Γερμανία και μαζί με έναν φίλο του το μεσημέρι βρέθηκε στο λιμάνι της αναζητώντας τη γυναίκα του κι άλλους 6 συγγενείς του που επέβαιναν στο πλοίο. Εδειχνε και φωτογραφία της γυναίκας του μήπως και την έχει δει κάποιος και συνομιλώντας με στελέχη του Λιμενικού Σώματος του επετράπη η είσοδος στον χώρο, ώστε να ψάξει μέσα μήπως τυχόν την έβρισκε. Όπως ανέφερε η σύζυγος του πήγαινε στην Ιταλία, ενώ σε επικοινωνία που είχε μαζί της του είχε πει ότι στο αλιευτικό πλοίο βρίσκονταν άλλες 20 γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν στα αμπάρια.

Open Image Modal
STELIOS MISINAS via Reuters

Ο Αφταμπ ζει στην Αγγλία και είναι από το Πακιστάν και όπως λέει βρήκαν έναν συγγενή τους, αλλά αναζητούν ακόμη άλλα 4 άτομα. «Θέλουμε να μάθουμε που είναι ο υπόλοιπος κόσμος», ανέφερε.

Τις τελευταίες ώρες αυξάνεται ο αριθμός των συγγενών και μαζί και η αγωνία για την τύχη των οικείων τους. Αλλοι συνοδεύονται από φίλους τους και άλλοι μόνοι τους, ακολουθώντας όμως την ίδια διαδικασία. Στέκονται στα κιγκλιδώματα που έχουν τοποθετηθεί, συνομιλούν με τις αρμόδιες αρχές, οι οποίοι σημειώνουν τα στοιχεία τους αφήνοντας κάποιους να περάσουν μήπως και αναγνωρίσουν το άτομο που αναζητούν.

Open Image Modal
STELIOS MISINAS via Reuters

Παράλληλα στα κινητά κέντρα που έχουν στηθεί όλη τη μέρα οι διασωθέντες μετανάστες υποβάλλονται διαρκώς σε εξετάσεις, ενώ τους παρέχεται και ψυχολογική υποστήριξη από τους εθελοντές και τις οργανώσεις που από χθες κατέφτασαν στο λιμάνι.

Το πρωί της Παρασκευής μετά τις 08.00 πρόκειται να ξεκινήσουν από την Καλαμάτα τα μισθωμένα από το δήμο λεωφορεία τα οποία θα μεταφέρουν τους διασωθέντες στη δομή της Μαλακάσας.

Ανάμεσά τους είναι και κάποιοι ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων

Η ταρίφα και τα σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι φερόμενοι διακινητές - τους οποίους υπέδειξαν οι διασωθέντες - είχαν σελίδα στο ίντερνετ και έβρισκαν εκεί τους πελάτες, ζητώντας από 4.000 έως 6.000 ευρώ ανά άτομο, για το δρομολόγιο του θανάτου.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια για τα αίτια της τραγωδίας υπάρχουν διάφορες εκδοχές που εξετάζονται.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καλαμάτας, Δημήτρης Τζωρτζίνης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τη βύθιση του σκάφους μπορεί να προκάλεσε κάποια ανταρσία η οποία στάθηκε μοιραία.

Ο ναύαρχος ε.α. του λιμενικού σώματος και διεθνής πραγματογνώμονας, Νίκος Σπανός, εκτίμησε ότι η κλίση που οδήγησε στη βύθισή του και στον υγρό τάφο τόσων μεταναστών προκλήθηκε σκόπιμα από τους διακινητές.

Για το τραγικό ναυάγιο μίλησε και ο Νίκος Αλεξίου, εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, αναφέροντας ότι το πλοίο έχασε τη μήχανή του, μετακινήθηκαν άνθρωποι, άλλαξε το κέντρο βάρους κι έγινε το μοιραίο.

Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Γρηγορόπουλος, καθηγητής του ΕΜΠ στο Τμήμα Ναυπηγών, έκανε λόγο για οριακή ευστάθεια του πλοίου κι όχι μετατόπιση φορτίου.