Ναύπακτος: Η πόλη που δεν αλλοιώθηκε από την επέλαση ξένων τουριστών ξεδιπλώνει τις ομορφιές της

Μια περιήγηση μέσα από τα μάτια κατοίκου της πόλης που εδώ και 13 χρόνια έχει απαρνηθεί την Αθήνα για χάρη της.
|
Open Image Modal
Ναύπακτος από ψηλά

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά από το 2011 αποφάσισε να επιστρέψει και να εργαστεί στον τόπο καταγωγής της, την Ναύπακτο. Το σπίτι της γιαγιάς της, Πέπως (μικρασιάτικο υποκοριστικό για το Δέσποινα), προσέφερε την ιδανική ευκαιρία για να ξεδιπλωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις που θα το μεταμόρφωναν σε ένα αρχοντικό με ατμόσφαιρα εποχής ως προς την αισθητική αλλά και πολλές και διαφορετικές υπηρεσίες ως προς το ... περιεχόμενο. 

Και κάπως έτσι η Βίλλυ Φλώρου από κοινού με τον σύζυγό της διαιώνισαν την  κληρονομιά μιας αρχόντισσας στις κόρες, στις εγγονές της και στις δισέγγονες, τα ονόματα των οποίων χαρακτηρίζουν κάθε ένα από τα επτά δωμάτια του Boutique Hotel «Αρχοντικό της Πέπως» στην οδό Ιλάρχου Τζαβέλλα 11 στην πόλη της Ναυπάκτου.

Open Image Modal
arxontiko-pepos.gr/boutique-hotel
Οικογενειακά πορτρέτα στο «Αρχοντικό της Πέπως»

Η Πέπω, όπως άρεσε στον πατέρα της να τη φωνάζει, γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου του 1914 όπως διαβάζει κανείς στην ιστοσελίδα του αρχοντικού.  Μεγάλωσε με πειθαρχία και αίσθημα δικαιοσύνης τις τρεις της κόρες, ενώ η μεγάλη της καρδιά χώρεσε και μία ακόμη, την οποία «υιοθέτησε» όταν η οικογένεια του κοριτσιού αντιμετώπισε την ορφάνια και τη φτώχια. Οι Ευφροσύνη, Καλλιόπη, Νικολίτσα, Βασιλική, Ιωάννα, Δάφνη και Μαρία «δίνουν» τα ονόματά τους στα δωμάτια του αρχοντικού του 1850 όπου θα συναντήσει κανείς σφυρήλατους νιπτήρες, πατίνα στις εσωτερικές πόρτες, ντουλάπες με φύλλα αληθινού ασημιού που επιχειρούν να αντισταθμίσουν τη στενότητα του χώρου το οποίο υποχρεωτικά υπάρχει σε ένα νεοκλασσικό σπίτι του 17ου αιώνα. 

Open Image Modal
arxontiko-pepos.gr/photos
Λεπτομέρεια από βεράντα του Αρχοντικού

Η περίπτωση της Βίλλης Φλώρου, ωστόσο, δεν είναι μοναδική. «Δεύτερη και τρίτη γενιά μεταναστών επιστρέφουν στη πατρίδα, για να φτιάξουν τα πατρικά τους, να παντρέψουν, να βαφτίσουν τα παιδιά τους και να απολαύσουν τα όμορφα μέρη μας, ερχόμενοι με φίλους και συγγενείς και φυσικά είναι αδύνατο να χωρέσουν στα σπίτια τους», λέει στην HuffPost. «Οι άνθρωποι αυτοί στηρίζουν με πολλούς τρόπους την οικονομία της πόλης καθώς ανακαινίζουν τα πατρογονικά τους, αγοράζουν κατοικίες και γη, επενδύουν σε επιχειρήσεις και φυσικά καταναλώνουν». 

Open Image Modal
arxontiko-pepos.gr/photos
Η Ναύπακτος φωτισμένη το βράδυ

 - Τι είναι αυτό, πιστεύετε, που προσφέρει η Ναύπακτος στον Ελληνα και τι στον ξένο επισκέπτη. 

Η Ναύπακτος είναι μια γοητευτική πόλη για κάθε Ελληνα επισκέπτη, με πλούσια ιστορία, ενδιαφέροντα μνημεία με πρώτο και καλύτερο το κάστρο της πόλης με τις πέντε αμυντικές ζώνες, ένα μοναδικό μνημείο με ρίζες στην αρχαιότητα και προσθήκες από τους Ενετούς και τους Οθωμανούς. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί τα πολυάριθμα μοναστήρια της περιοχής με εντυπωσιακότερο το μοναστήρι της Παναγίας Βαρνάκοβας από το 1077μχ, τέταρτο αρχαιότερο στην Ελλάδα. Η φυσική ομορφιά της περιοχής είναι επίσης αδιαμφισβήτητη, με τις κρυστάλλινες ακτές της Φωκίδας, τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας με τα έλατα και τα γραφικά δασικά μονοπάτια αλλά και την ίδια την Ναύπακτο με τις φαρδιές παραλίες της, στεφανωμένες με βαθύσκιωτα πλατάνια και το στολίδι της, το Βενετσιάνικο Λιμανάκι της.  Το λιμάνι μας, είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης με τον φάρο στα ανατολικά, το άγαλμα του αγωνιστή του ’21, Ανεμογιάννη στις πολεμίστρες αλλά και το άγαλμα του Θερβάντες στα δυτικά που πολέμησε στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Η Μεγάλη Παρασκευή στη Ναύπακτο

Εδώ φιλοξενούνται μια σειρά από εντυπωσιακές εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα με κορυφαία την Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου το δεύτερο Σάββατο του Οκτώβρη και την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Παρασκευής όπου κατά την περιφορά του Επιταφίου ανάβουν φωτιές στις πολεμίστρες και έναν μεγάλο πύρινο σταυρό στην είσοδο του λιμανιού. Η περιοχή προσφέρεται και για αθλητικό τουρισμό αφού προσελκύει τουρίστες που κάνουν αναρρίχηση στην Βαράσοβα, rafting στον Εύηνο, kite surfing στον κόλπο της Ναυπάκτου, αγώνες δρόμου ή μηχανών σε ορεινές διαδρομές στην ορεινή Ναυπακτία και Φωκίδα. Τέλος η πόλη έχει ψηλό επίπεδο υπηρεσιών εστίασης και πολλές επιλογές για βραδινή διασκέδαση.

Ο ξένος επισκέπτης εκτός απ’ όλα τα παραπάνω, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την αυθεντική καθημερινότητα μιας Ελληνικής πόλης που δεν έχει αλλοιωθεί από την επέλαση πολυάριθμων ξένων τουριστών και θα ακούει …ελληνικά, γεγονός σπάνιο σε κάποια δημοφιλή τουριστικά μέρη της Ελλάδας που ακόμα και οι εργαζόμενοι στα καταστήματα είναι αλλοδαποί.

Open Image Modal
pepos-guesthouse.gr
Δωμάτιο του Pepos Guesthouse με θέα

- Μιλήστε μας λίγο για το πρώτο κατάλυμα που δημιουργήσατε

«Το ”Αρχοντικό της Πέπως” ήταν το πρώτο κατάλυμα που λειτουργήσαμε και έχει ξεχωριστή αύρα μια και είναι το σπίτι της γιαγιάς, χτισμένο το 1850 και ανακαινισμένο πλήρως το 2008. Ο υπέροχος χώρος της υποδοχής με τον μπρούντζινο πολυέλαιο, τα διακοσμητικά γύψινα και την εντυπωσιακή σκάλα από γυαλί και ξύλο, προϊδεάζει για αυτό που θα δει κανείς στα επτά δωμάτια του Αρχοντικού, με τα χειροποίητα έπιπλα, τα πανέμορφα υφάσματα και τις δαντέλες. Το δε πρωινό περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από χειροποίητα εδέσματα και προσφέρεται στην μικρή αλλά πολύ χαριτωμένη αίθουσα του πρωινού, σε πορσελάνες Rosenthal, θυμίζοντας κάτι από την αίγλη της αρχόντισσας «Πέπως».

- Θα μας σκιαγραφούσατε το προφίλ των πελατών σας; 

Οι πελάτες και στα δικά μας, αλλά και σε όλα τα καταλύματα της Ναυπάκτου είναι κατά κύριο λόγο Ελληνες απ’ όλη τη χώρα, αλλά και Ελληνες του εξωτερικού με καταγωγή από τα μέρη μας. Ένα 25% περίπου των πελατών μας είναι ξένοι τουρίστες κατά κύριο λόγο από την Κεντρική και Νότια Ευρώπη και σημαντικός αριθμός Ισραηλινών.  Οι διαμονές είναι κατά κύριο λόγο ολιγοήμερες μια και η πόλη δεν έχει προβληθεί ιδιαίτερα, αν και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλους δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας. Τουναντίον.   

Open Image Modal
amaryllishotel.gr
Αποψη του roof garden του “Amaryllis”

 - Ποια είναι τα άλλα καταλύματα που λειτουργείτε;

Τα  “Amaryllis” και  “Pepo’s Guesthouse

 - Ποια είναι η φιλοσοφία σας πίσω από τη λειτουργία του καθενός; 

Το κάθε κατάλυμα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, αλλά το ύφος τους και η φιλοσοφία είναι κοινή.

 Το “Pepo’s Guesthouse” φιλοξενείται σ’ ένα πιο σύγχρονο κτίριο, του 1970, ανακαινίστηκε το 2017, είναι σε πεζόδρομο, στην καρδιά του λιμανιού, με 5 δωμάτια παρόμοιας αισθητικής με το «Αρχοντικό της Πέπως» και καύχημά του την υπέροχη ταράτσα του με την απίστευτη θέα 360ο, στο λιμάνι, το κάστρο και όλη την πόλη.  Τους καλοκαιρινούς μήνες εκεί λειτουργεί wine bar (“Taratsa 360ο “ ).

Open Image Modal
amaryllishotel.gr/nafpaktos
Αποψη της Ναυπάκτου

Το «Αμαρυλλίς» είναι η ναυαρχίδα μας. Φιλοξενείται ίσως στο πλέον εμβληματικό κτίριο της πόλης, ακριβώς μπροστά στο Βενετσιάνικο λιμάνι, το οποίο πρωτολειτούργησε το 1960 ως ξενοδοχείο και εστιατόριο και όντας ένα από τα πρώτα καταλύματα της εποχής, στην διάρκεια των 40 ετών λειτουργίας  του, φιλοξένησε εξέχουσες προσωπικότητες της τέχνης, των γραμμάτων και της πολιτικής σκηνής.  Η ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε το 2020, με την δημιουργία 12 κομψών δωματίων, χώρων spa, εστιατορίου και roof garden που είναι ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία της πόλης.

Η φιλοσοφία μας είναι να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου, προσωποποιημένες υπηρεσίες σ’ αυτούς που μας επιλέγουν, αντιμετωπίζοντάς τους σαν φιλοξενούμενους και όχι σαν πελάτες.

 - Ποια είναι τα τρία σας αγαπημένα μέρη στη Ναύπακτο και γιατί επιλέγετε τα συγκεκριμένα;

 Σίγουρα το κάστρο για την ατμόσφαιρα και την απίθανη θέα, το λιμάνι μας για την ομορφιά και την γραφικότητά του και τις παραλίες της πόλης.  Με καταγωγή από την Ναύπακτο αλλά γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, ήρθα στην Ναύπακτο για να ζήσω μόνιμα το 2011.  Κάθε φορά που αισθανόμουν πιεσμένη, είχα την πολυτέλεια σε πέντε λεπτά να είμαι στη παραλία με τα πόδια και η απεραντοσύνη της θάλασσας πάντα με ηρεμούσε, …τζάμπα ψυχοθεραπεία.  Και κάθε φορά σκεφτόμουν πόσο τυχερή είμαι που ήρθα να ζήσω σ’ ένα τόσο απίστευτα όμορφο μέρος. Δεκατρία χρόνια μετά, ακόμα νιώθω το ίδιο τυχερή, ακόμα με εκπλήσσει και με γοητεύει η ομορφιά του πόλης μου.