NASA: Απειλή για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό η κατάρριψη δορυφόρου από την Ινδία

Τι είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Ως ένα «απαίσιο πράγμα» χαρακτήρισε την κατάρριψη δορυφόρου από την Ινδία η NASA, υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε να είχε θέσει σε κίνδυνο τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο επικεφαλής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, Τζιμ Μπράιντενσταϊν, ο κίνδυνος σύγκρουσης του σταθμού με συντρίμμια είχε αυξηθεί κατά 44% για 10 ημέρες εξαιτίας της ινδικής δοκιμής. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός συνεχίζει να είναι ασφαλής, συμπληρώνοντας πως «αν χρειαστεί να κάνουμε ελιγμούς, θα τους κάνουμε».

Η Ινδία είναι η 4η χώρα που πραγματοποιεί τέτοιου είδους δοκιμή. Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι την είχε ανακοινώσει (Αποστολή Σάκτι) στις 27 Μαρτίου, λέγοντας πως έχει καθιερώσει τη χώρα του ως «διαστημική δύναμη».

Σε μήνυμά του προς τους εργαζόμενους, ο Μπράιντενσταϊν επέκρινε τις δοκιμές τέτοιου είδους (αντιδορυφορικών- ASAT) όπλων. Όπως είπε, η NASA έχει εντοπίσει 400 αντικείμενα προερχόμενα από συντρίμμια σε τροχιά, και παρακολουθεί 60 με διάμετρο άνω των 10 εκατοστών. 24 από αυτά αποτελούν πιθανό κίνδυνο για τον ISS.

«Είναι ένα απαίσιο, απαίσιο πράγμα να προκαλέσεις ένα γεγονός που στέλνει συντρίμμια σε ύψος πάνω από αυτό όπου βρίσκεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Και αυτού του είδους η δραστηριότητα δεν είναι συμβατή με το μέλλον των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων» σημείωσε σχετικά.

Μία ημέρα μετά την ινδική δοκιμή, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, προειδοποίησε πως το γεγονός αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο Διάστημα, αλλά η Ουάσινγκτον συνεχίζει να μελετά τις επιπτώσεις του.

Το Νέο Δελχί επέμεινε πως πραγματοποίησε τη δοκιμή σε χαμηλή τροχιά, σε υψόμετρο 300 χλμ, προκειμένου να μην αφήσει στο Διάστημα συντρίμμια που θα μπορούσαν να συγκρουστούν με τον ISS ή με δορυφόρους.