ΝΑΤΟ: «Χλιαρή» η ανταπόκριση του Ρούτε στο "σχέδιο νίκης" του Ζελένκσι

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα» τόνισε ο Γ.Γ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Open Image Modal
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε μιλάει στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην οδό Ντάουνινγκ Στριτ 10 στο Λονδίνο, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024 (AP Photo/Kin Cheung).
via Associated Press

Το υπ′ αριθμόν ένα σημείο του νέου ”σχεδίου νίκης” του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία απαιτεί την είσοδο στο ΝΑΤΟ - αλλά οι ηγέτες της βορειοατλαντικής συμμαχίας έχουν ήδη απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε το πρώτο μέρος του σχεδίου στο ουκρανικό κοινοβούλιο την Τετάρτη, περιγράφοντας πέντε όρους που αποσκοπούν στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και στην ανοικοδόμησή της μετά το τέλος του πολέμου.

Όμως, σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ανακοίνωση του προέδρου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συμμαχία δεν μπορεί να δώσεθ την πλήρη υποστήριξή της στο νέο σχέδιο.

«Είναι ένα ισχυρό μήνυμα από τον Ζελένσκι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εγώ εδώ μπορώ να πω ότι υποστηρίζω ολόκληρο το σχέδιο - αυτό θα ήταν λίγο δύσκολο, διότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα».

Εξήγησε ότι η πρόσκληση στη συμμαχία πρέπει να είναι ομόφωνη απόφαση και των 32 μελών του ΝΑΤΟ και ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

«Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να καταστήσει την πορεία προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μια μη αναστρέψιμη πορεία», δήλωσε ο Ρούτε. «Αυτό έχει δηλωθεί σαφώς και είμαστε σε στενή επαφή με τους συμμάχους και την Ουκρανία για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα».

Αν και απέφυγε να επεκτείνει οποιαδήποτε επίσημη αναγνώριση μιας επικείμενης πρόσκλησης του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της συμμαχίας προς τη χώρα.

Αν και απέφυγε να επεκτείνει οποιαδήποτε επίσημη αναγνώριση μιας επικείμενης πρόσκλησης του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της συμμαχίας προς τη χώρα.

″Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν στεκόμαστε ξεκάθαρα πίσω από την Ουκρανία, για να διασφαλίσουμε ότι ο Πούτιν δεν θα περάσει το δικό του”, είπε.
 Πηγή: Kyiv Post