ΝΑΤΟ: Στόχος να βρεθεί η Ουκρανία σε θέση ισχύος πριν από τις όποιες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Η Ρωσία εκλαμβάνεται ως παγκόσμια απειλή.
Open Image Modal
Omar Havana via Getty Images

Προτεραιότητα η αλλαγή της πορείας του πολέμου στην Ουκρανία έτσι ώστε όταν η χώρα βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να το κάνει από θέση ισχύος. Αυτό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί στη παρούσα χρονική συγκυρία για ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ μεταξύ άλλων υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Συμμαχίας να ενισχύσει την ασφάλεια των μελών της και των διεθνών εταίρων της σε έναν κόσμο αυξανόμενων απειλών.

Όπως ήταν αναμενόμενο στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η Ουκρανία, με τον κ. Ρούτε να τονίζει την ανάγκη να ενισχυθεί η θέση της χώρας σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο. 

«Η αλλαγή της τροχιάς σημαίνει να φέρουμε την Ουκρανία σε θέση ισχύος, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Αυτό πρέπει να γίνει από θέση ισχύος και να διασφαλίσει ότι ο Πούτιν δεν θα επιτύχει τους αρχικούς του στόχους.»

Ο κ. Ρούτε επισήμανε ότι οι σύμμαχοι εργάζονται για την παράδοση κρίσιμων αμυντικών υλικών, όπως πυρομαχικά και αντιαεροπορικά συστήματα.

 

 

Ρωσία: Παγκόσμια απειλή και ενίσχυση συνεργασίας

Ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε την αυξανόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας, η οποία πλέον συνεργάζεται με τη Βόρεια Κορέα σε πυραυλικά και πυρηνικά προγράμματα, κάτι που, όπως είπε, «απειλεί την Κορεατική Χερσόνησο, τις ΗΠΑ και την παγκόσμια σταθερότητα.» Επίσης, έκανε λόγο για ενίσχυση των μέτρων αντιμετώπισης υβριδικών απειλών, όπως κυβερνοεπιθέσεις και σαμποτάζ, βάζοντας στο στόχαστρο και την Κίνα.

«Οι σύμμαχοι συμφώνησαν σε ένα σύνολο προληπτικών μέτρων για την ενίσχυση των πληροφοριών, την προστασία κρίσιμων υποδομών και την άμεση δράση απέναντι στον ”σκιώδη στόλο” της Ρωσίας,» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αύξηση των αμυντικών δαπανών: Από το 2% στο 3%

Στο ζήτημα της χρηματοδότησης της Συμμαχίας, ο κ. Ρούτε επανέλαβε ότι το όριο του 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες, το οποίο είχε τεθεί στη Σύνοδο της Ουαλίας το 2014, δεν είναι πλέον αρκετό. Ανέφερε ότι η επίτευξη αυτού του στόχου από τους συμμάχους, με ώθηση από την προεδρία Τραμπ, συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος του ΝΑΤΟ.

«Το 2% ήταν απαραίτητο, αλλά δεν είναι αρκετό για να διατηρηθεί η σημερινή αποτρεπτική ισχύς στο μέλλον. Χρειαζόμαστε περισσότερα. Η συζήτηση για αύξηση του ποσοστού θα συνεχιστεί, και θα πρέπει να εξεταστούν οι ανάγκες κάθε χώρας ξεχωριστά,» υπογράμμισε ο κ. Ρούτε.

Ο ίδιος αναγνώρισε τη συμβολή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ως πρόεδρος των ΗΠΑ πίεσε για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, τονίζοντας ότι αυτό αποτέλεσε κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της Συμμαχίας.

Μέση Ανατολή: Στενή συνεργασία με την Ιορδανία

Ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’, για τη συμμετοχή του στις εργασίες της Συνόδου, τονίζοντας ότι η Ιορδανία παραμένει ένας από τους σημαντικότερους εταίρους του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή. Ανακοίνωσε, μάλιστα, το άνοιγμα γραφείου συνδέσμου του ΝΑΤΟ στο Αμμάν το επόμενο έτος, με στόχο την ενίσχυση των δεσμών στην περιοχή.

Τέλος, ο κ. Ρούτε επεσήμανε ότι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Χάγη θα αποτελέσει ευκαιρία για απολογισμό των μέχρι τώρα δράσεων και εξέταση νέων πρωτοβουλιών. Όπως δήλωσε:«Δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς. Πρέπει να διατηρήσουμε την αποτρεπτική μας ισχύ, όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.»

Με τις δηλώσεις αυτές, ο Γενικός Γραμματέας κατέστησε σαφές ότι το ΝΑΤΟ παραμένει αφοσιωμένο στην ασφάλεια των μελών του και στη διασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας, συνδέοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία με όλες τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή καθώς το Ιράν και η Ρωσία στηρίζουν τις συγκρούσεις δια των αντιπροσώπών τους.