Λίγα λεπτά αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται για νέες επιθέσεις σε κατοικημένες ζώνες.
«Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν επίθεση στις 12.05», δηλαδή μετά την έναρξη της εκεχειρίας που είχε οριστεί για το μεσημέρι, τοπική ώρα (11.00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας.
«Ο εχθρός βομβαρδίζει κατοικημένες ζώνες», ανέφερε από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, ο Αρτσρούν Χοβχανισιάν, ανέφερε στο Facebook ότι οι αζερικές ένοπλες δυνάμεις δεν έπληξαν την πόλη Καπάν, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, αλλά άλλες, όμορες κοινότητες, όπως το χωριό Αρτσβανίκ. Έκανε μάλιστα λόγο για «ένα θύμα», σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.
Σχεδόν αμέσως, το Μπακού διέψευσε την πληροφορία, χαρακτηρίζοντας «προβοκάτσια του εχθρού» τις καταγγελίες της Αρμενίας. Αντιθέτως, υποστήριξε ότι οι αρμενικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις στον οικισμό Χαντρούτ, στα βόρεια της πόλης Τζεϊραγίλ.
Υπενθυμίζεται ότι η κατάπαυση του πυρός, που αποφασίστηκε μετά από μαραθώνιες συνομιλίες στη Μόσχα και την οποία υποστήριξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε στόχο να σταματήσει τις μάχες και να επιτρέψει στις εθνικές αρμενικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στις δυνάμεις των Αζερίων να ανταλλάξουν κρατούμενους και νεκρούς πολέμου.
Λίγο μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας ωστόσο, η μία πλευρά άρχισε να κατηγορεί την άλλη, για παραβίαση των κανόνων.
Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Μόσχα ήταν η πρώτη διπλωματική επαφή μεταξύ των δύο πλευρών, αφού ξέσπασαν οι πρώτες συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στις 27 Σεπτεμβρίου, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμεσολάβηση, δήλωσε το Σάββατο πως οι επαφές κράτησαν για περισσότερες από δέκα ώρες και ότι η κατάπαυση του πυρός αποφασίστηκε για ανθρωπιστικούς λόγους.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού θα συνέδραμε κι αυτή στην πραγματοποίηση της εκεχειρίας.
Την Παρασκευή, το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι από την έναρξη των συγκρούσεων 31 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 168 τραυματίστηκαν. Δεν έδωσε πληροφορίες για τις απώλειες στις ένοπλες δυνάμεις του. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε ότι 376 στρατιώτες του και 22 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των συγκρούσεων.
Όλες οι συνομιλίες θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ομάδα του Μινσκ της Ευρώπης (ΟΑΣΕ), διευκρίνισε ο Λαβρόφ.
Οι ΥΠΕΞ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, Ζογκράμπ Μνατσακανιάν και Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ δεν έκαναν κάποια δήλωση στους δημοσιογράφους.
Η Τουρκία, η οποία υποστήριξε σθεναρά το Μπακού, χαιρέτισε τη συμφωνία, αλλά είπε ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα.
«Η ανθρωπιστική εκεχειρία είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά δεν θεωρείται και μια λύση με μεγάλη διάρκεια», ανακοίνωσε μέσα από δήλωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Η Τουρκία τόνισε ότι θα υποστηρίξει οποιαδήποτε λύση έχει εγκριθεί από το Αζερμπαϊτζάν.