Γαλάζιες κεραίες σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για εκλογικό νόμο: Φόβοι στη Συγγρού για το ...τρικ της ψηφοφορίας

Γαλάζιες κεραίες σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για εκλογικό νόμο: Φόβοι στη Συγγρού για το ...τρικ της ψηφοφορίας
Open Image Modal
Sooc

Η θέση της ΝΔ από την αρχή, πριν καν κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου Κουρουμπλή για τον εκλογικό νόμο ήταν σαφής.

Καμία συναίνεση στα κυβερνητικά τεχνάσματα περί απλής αναλογικής, αλλά αντιθέτως, αίτημα για εκλογές εδώ και τώρα.

Το έκανε σαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τετ α τετ που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, το επανέλαβε με σαφήνεια σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις και ζήτησε προσφυγή στις κάλπες μέσω της γερμανικής Ηandelsblatt.

Αυτά σε επίπεδο στρατηγικής, η οποία όμως δεν μπορεί να αγνοεί τι ακριβώς σχεδιάζουν ή σκέφτονται και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, από τη στιγμή όπου στην ψηφοφορία της Βουλής η αριθμητική πράξη που θα κρίνει την εφαρμογή του εκλογικού νόμου από τις επόμενες κιόλας εκλογές είναι η πρόσθεση και μάλιστα ο μαγικός αριθμός των 200 βουλευτών.

Στις συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες στο γαλάζιο επιτελείο υπάρχουν και εκείνοι που δεν κρύβουν τους φόβους τους ακόμα και για προσπάθεια «υφαρπαγής» της ψήφου της αντιπολίτευσης, στην ψηφοφορία στη Βουλή, αφήνοντας υπονοούμενα για εν εξελίξει σχέδιο αλλαγής της διαδικασίας, χωρίς την ανάγκη ψήφισης του νόμου «επί της αρχής», αλλά υπερψήφισης μόνο συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου, όπως για παράδειγμα την ψήφο στα 17 ή την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμούν ότι θα επιχειρηθεί να δοθεί ένα πολιτικό άλλοθι για παράδειγμα στο ΚΚΕ το οποίο διακηρύττει την απλή αναλογική, με την κατάργηση του μπόνους, αλλά ζητά - όπως ορίζει και το καταστατικό του - ταυτόχρονη κατάργηση του και του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στην Βουλή.

Με τους συνταγματολόγους να «κονταροχτυπιούνται» για την ερμηνεία του νομοθέτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης - ο οποίος την Τετάρτη συναντάται με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι - κινείται σε δυο κατευθύνσεις.

Στο εξωτερικό προβάλλοντας τη θέση του για αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής με μείωση των στόχων των πλεονασμάτων και ταυτόχρονη μείωση των δαπανών και στο εσωτερικό, αποκαλύπτοντας το κρυφό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να στερήσει από τη ΝΔ - αν εκλεγεί πρώτο κόμμα - την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με την κατάργηση του μπόνους.