Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας και ομάδες φιλοκυβερνητικών εξαπέλυσαν έφοδο τη Δευτέρα στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας της Νικαράγουας, εναντίον των οδοφραγμάτων που έχουν εγείρει αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να επικρατήσει χάος στην περιοχή αυτή στη Μανάγκουα, καθώς εντείνουν την προσπάθειά τους να κατανικήσουν την εξέγερση εναντίον του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, ο οποίος σιωπά.
Το κυβερνητικό στρατόπεδο φάνηκε να περνάει στην αντεπίθεση σε πολλά μέτωπα για να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα που έχουν κλείσει οδικούς άξονες ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Νικαράγουας, ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές.
«Στόχος είναι να ανακτηθεί ο έλεγχος της παναμερικανικής οδού», η οποία διατρέχει όλη τη χώρα, εκτίμησε εκπρόσωπος των διαδηλωτών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Εκπυρσοκροτήσεις όπλων ακούγονταν στη Μανάγκουα. Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα στα οποία εικονίζονται άνδρες των σωμάτων ασφαλείας να καταδιώκουν με τα πόδια και με οχήματα νεαρούς διαδηλωτές.
Οι αντικυβερνητικοί, που έχουν ξεσηκωθεί εδώ και σχεδόν δύο μήνες, αποπειράθηκαν να απωθήσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις πετώντας πέτρες και χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιους όλμους κι αυτοσχέδιες ρουκέτες.
Από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων στη Νικαράγουα, τη 18η Απριλίου, έχουν σκοτωθεί 139 άνθρωποι σε συγκρούσεις των αντικυβερνητικών με τους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας και ομάδες ενόπλων πιστές στον πρόεδρο Ορτέγα, σύμφωνα με το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νικαράγουα (CENIDH).
Οι κυβερνητικές δυνάμεις κινήθηκαν τη Δευτέρα σε επτά συνοικίες και απομάκρυναν οδοφράγματα που είχαν στηθεί στην κεντρική λεωφόρο Χουάν Πάμπλο Β΄ , η οποία διατρέχει την πρωτεύουσα από βορρά προς νότο, είπαν διαδηλωτές.
Άλλοι αντικυβερνητικοί, οχυρωμένοι στο Σέμπακο, 90 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, έκαναν επίσης λόγο περί εφόδου της αστυνομίας, κάτι που επανέλαβαν διαδηλωτές στη Λας Μαδέρας, στο 52ο χιλιόμετρο της βόρειας παναμερικανικής οδού, όπου ένα οδόφραγμα διαλύθηκε, όπως διαπίστωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σε ένα χωριστό επεισόδιο, υπό περιστάσεις που ακόμη δεν έχουν διαλευκανθεί, τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί, σκοτώθηκαν στο βορειότερο τμήμα της χώρας, σε επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος που διέπραξε μια συμμορία ενόπλων, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην αστυνομία.
Ένας επίσκοπος στη Μανάγκουα, ο Σίλβιο Χοσέ Μπάες, προέτρεψε τους πολίτες να αποφεύγουν να βγαίνουν από τα σπίτια τους. «Είναι πολύ επικίνδυνο, εξαιτίας του ότι δρουν βίαιες συμμορίες», έγραψε στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Μη διακινδυνεύετε τη ζωή σας μάταια», συμπλήρωσε ο ρωμαιοκαθολικός ιερωμένος.
Η νέα αναζωπύρωση της βίας σημειώθηκε ενώ οι προσπάθειες της ιεράς συνόδου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας να μεσολαβήσει για την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση συνεχίζουν να μην αποφέρουν καρπούς.
Ο Ντανιέλ Ορτέγα, στην εξουσία από το 2007, έπειτα από μια πρώτη θητεία στην προεδρία της Νικαράγουας από το 1979 μέχρι το 1990, σιωπά από την Πέμπτη, την ημέρα που συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ιεράς συνόδου της καθολικής εκκλησίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης στην κρίση.
Έπειτα από αυτή τη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών ο Ορτέγα ζήτησε «χρόνο» για να σκεφτεί τις προτάσεις των επισκόπων.
Η ιερά σύνοδος ανέλαβε ρόλο μεσολαβητή τον Μάιο, προσπαθώντας να φέρει στο ίδιο τραπέζι την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση -εκπρόσωπους οργανώσεων των φοιτητών, του επιχειρηματικού κόσμου και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Ο Ντανιέλ Ορτέγα, ήρωας της επανάστασης των Σαντινίστας η οποία ανέτρεψε τη δικτατορία στη Νικαράγουα το 1979, είδε την κατάσταση να μεταστρέφεται εναντίον του μετά τα μέσα του Απριλίου.
Ήλθε αντιμέτωπος με ένα κύμα διαδηλώσεων χωρίς προηγούμενο, που πυροδότησε μια πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος η οποία έκτοτε εγκαταλείφθηκε, πριν μετατραπεί πολύ γρήγορα σε γενικευμένη εξέγερση εναντίον του αρχηγού του κράτους, που κατηγορείται πως έχει κάνει κατάληψη στην εξουσία και ότι περιστέλλει τις ελευθερίες.
Η αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν την κυβέρνηση του Ορτέγα ότι έχει εξαπολύσει ομάδες ένοπλων παραστρατιωτικών εναντίον των διαδηλωτών, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει καταγγέλλοντας μια «συνωμοσία της αντιπολίτευσης» για την ανατροπή του.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)