Το υπέρογκο κόστος της ενέργειας που βαραίνει την Ευρώπη, οδηγεί φέτος χιλιάδες παραγωγούς να εγκαταλείψουν τις σοδειές τους, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος της ενέργειας που τους αναλογεί.
Ο Εμανουέλ Λεβέβρ, είναι ένας από τους χιλιάδες Γάλλους παραγωγούς που δεν θα συλλέξει φέτος τη σοδειά του, γιατί το κόστος λειτουργίας θερμοκηπίων και μονάδων ψυχρής αποθήκευσης είναι πολύ μεγάλο, ιδιαίτερα για καλλιέργειες που θεωρούνται ενεργοβόρες.
Σύμφωνα με το Reuters, αυτό αναμένεται να προκαλέσει ελλείψεις νωπών προϊόντων σε ολόκληρη την Ευρώπη, εκτοξεύοντας ακόμη περισσότερο τις τιμές των τροφίμων που καλλιεργούνται το χειμώνα σε θερμοκήπια, όπως ντομάτες, πιπεριές και αγγούρια αλλά και εκείνες που πρέπει να τοποθετηθούν σε ψυχρή αποθήκευση, όπως μήλα, κρεμμύδια κτλ.
Οι ευρωπαίοι αγρότες προειδοποιούν ήδη για σημαντικές ελλείψεις στην αγορά λέγοντας ότι οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη θα στραφούν στην προμήθεια περισσότερων αγαθών από θερμότερες χώρες όπως το Μαρόκο, η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος.
Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου είναι το μεγαλύτερο κόστος που αντιμετωπίζουν οι αγρότες λαχανικών που καλλιεργούν προιόντα σε θερμοκήπια καθώς τα τιμολόγια ρευματος για το 2023 είναι ήδη 10 φορές πάνω από αυτές του 2021.
Όμως δεν είναι μόνο το κόστος της γεωργικής παραγωγής που θα αυξήσει τις τιμές. Το κόστος των λιπασμάτων, της συσκευασίας και της μεταφοράς είναι εξίσουν πιο ακριβά από πέρυσι γεγονός που μικραίνει τα περιθώρια κέρδους.
«Αντιμετωπίζουμε ένα συνολικό αυξημένο κόστος παραγωγής περίπου 30%», δήλωσε ο Γιοχάνες Γκρος, αναπληρωτής διευθυντής πωλήσεων στον γερμανικό συνεταιρισμό Reichenau-Gemüse, του οποίου τα θερμοκήπια καλύπτουν περίπου 60 εκτάρια. Η ενέργεια αντιπροσώπευε περίπου το μισό έως τα δύο τρίτα αυτού του επιπλέον κόστους, υποστήριξε.
Ο όμιλος βιομηχανίας θερμοκηπίων Glastuinbouw Nederland λέει ότι έως και το 40% των 3.000 μελών του βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία.
Ακόμη και σε χώρες όπως η Ισπανία, οι αγρότες φρούτων και λαχανικών πληρώνουν τις τιμές των λιπασμάτων 25% πιο ακριβά από το 2021.
Ο Τζακ Γουάρντ, διευθύνων σύμβουλος της British Growers Association, δήλωσε ότι είναι αναπόφευκτο η παραγωγή φρούτων και λαχανικών να μετατοπιστεί σε θερμότερα κλίματα.
«Θα μεταφέρουμε την παραγωγή όλο και πιο νότια, στην Ισπανία, το Μαρόκο και σε χώρεες της Αφρφικής», είπε ο Γουάρντ.