Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και όλες τις πιθανές ημερομηνίες διατηρεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με την ημερομηνία έκδοσης του νέου 10ετούς ομολόγου. Τα σενάρια γίνονται στη βάση του σχεδίου εξόδου στις αγορές μέσα στον Μάρτιο.
Βασική προϋπόθεση αποτελεί να μην υπάρξουν αναταραχές στις διεθνείς αγορές ή αναπάντεχες εξελίξεις στα ανοιχτά μέτωπα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα κριθεί από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν στους κομβικούς σταθμούς που έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο.
Πρωταρχικός στόχος είναι να μην υπάρξουν εμπόδια στο δρόμο προς την εκταμίευση των 640 εκατ. ευρώ που αποτελούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα στα οποία έχουν επενδύσει οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι η Κομισιόν δεν θέλει να προκαλέσει ακόμα ένα πεδίο έντασης εν όψει ευρωεκλογών. Σε αυτό το πλαίσιο η προσπάθεια που γίνεται είναι να βρεθούν οι απαιτούμενες λύσεις ώστε να υπάρξει χρόνος για την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.
Αυτή η «ενόχληση» για τις καθυστερήσεις αναμένεται να αποτυπωθεί και στην έκθεση της Κομισιόν η οποία θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της δεύτερης μεταμνημονιακής επιθεώρησης της ελληνικής οικονομίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πλευρά των θεσμών επικρατεί ικανοποίηση για την έκβαση των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το διάδοχο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς όμως να συμφωνεί με το σύνολο του νέου πλαισίου.
Για αυτό το λόγο θα υπάρξουν και νέες συναντήσεις της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις των δανειστών σχετικά με το περιεχόμενο του νόμου. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται και σήμερα ακόμα μια συνάντηση τραπεζιτών με την κυβέρνηση, ενώ η κατάθεση του νομοσχεδίου πήρε παράταση για την επόμενη εβδομάδα.
Η συνάντηση, αλλά και η νέα ολιγοήμερη παράταση οφείλεται στις ανησυχίες αναφορικά με τη συνολική κατάσταση των τραπεζών. Κυβέρνηση και τραπεζίτες δεν έχουν καταλήξει στον τελικό μηχανισμό με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Οι θεσμοί βλέπουν τη λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το μηχανισμό μείωσης των κόκκινων δανείων σαν ένα πακέτο για την αντιμετώπιση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδας να βρεθεί από κοινού λύση, μπορεί να αποτυπώθηκε στη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά ο δρόμος μέχρι την τελική λύση έχει ακόμα πολλές στροφές.
Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται και η έκθεση της Moody’s την 1η Μαρτίου. Το κλίμα στην ελληνική πλευρά είναι ότι ο οίκος αξιολόγησης θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που θα μπορούσε να επιταχύνει τις αποφάσεις σχετικά με την νέα έξοδο στις αγορές.
Η στάση των θεσμών
Η συνεδρίαση του EuroWorking Group θα αποτελέσει ένα πρώτο δείγμα για την στάση που θα κρατήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαρτίου. Οι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών αναμένεται να λάβουν πλήρη ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των 16 μεταρρυθμίσεων.
Σε αυτή τη συνεδρίαση θα οριστικοποιηθεί και αν υπάρχουν περιθώρια ώστε να δοθεί μια άτυπη παράταση έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων. Αυτή είναι η πρόθεση της Κομισιόν και σε αυτή την γραμμή έχει ζητήσει η ηγεσία της Επιτροπής να κινηθούν και οι θεσμοί.
Ημερομηνία εξόδου
Με βάση αυτά τα δεδομένα το οικονομικό επιτελείο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα αποφασίσουν την ημερομηνία έκδοσης του 10ετούς ομολόγου. Γνώμονας θα αποτελέσει η όσο το δυνατό καλύτερη απόδοση με βάση και τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά κυρίως το κλίμα που θα υπάρχει για την ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα όλα τα σενάρια να παραμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή ανοιχτά.