Κάποτε οι τηλεφωνικοί θάλαμοι ήταν παντού στην πόλη της Νέας Υόρκης, στη γωνία σχεδόν κάθε οικοδομικού τετραγώνου. Αλλά αυτές τις μέρες, έχουν εξαφανιστεί.
Σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής, εκτίθεται πλέον στο Museum of the City of New York (Μουσείο της Πόλης της Νέας Υόρκης). Απομακρύνθηκε από την Τάιμ Σκουέρ με γερανό μετά από τελετή που πραγματοποίησε ο Δήμος της πόλης.
«Βρισκόταν στο κέντρο του Μανχάταν, το Μίντταουν (Midtown) και αντιπροσωπεύει την επιτομή του τηλεφωνικού θαλάμου με πάμπολες ώρες χρήσης», είπε η υπεύθυνη του Museum of the City of New York, Λίλι Τουτλ.
Να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2000, υπήρχαν 30.000 τηλεφωνικοί θάλαμοι, ενώ χρειάστηκαν επτά χρόνια για να αφαιρεθούν.
Το μουσείο τοποθέτησε τον τηλεφωνικό θάλαμο στην έκθεση με τίτλο «Analog City» (Αναλογική Πόλη) μαζί με αντικείμενα όπως γραφομηχανές, αρχειοθήκες, διαφάνειες και μια λινοτυπική μηχανή. Η έκθεση διερευνά πώς αυτές οι «προψηφιακές τεχνολογίες» ήταν πρωτοποριακές για την εποχή τους και πώς βοήθησαν την πόλη να ευδοκιμήσει.
Ο τηλεφωνικός θάλαμος
Η ιστορία του τηλεφωνικού θαλάμου χρονολογείται από το 1889, όταν ο πρώτος στον κόσμο, που εφευρέθηκε από τον Γουίλιαμ Γκρέι και κατασκευάστηκε από τον Τζορτζ Α. Λονγκ, τοποθετήθηκε στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ. Μέχρι το 1902, 81.000 τηλεφωνικοί θάλαμοι λειτουργούσαν σε όλη τη χώρα. Το 1995 έφτασαν στο απόγειό τους, φτάνοντας τους 2,6 εκατομμύρια.
Τι ήταν αυτό όμως που οδήγησε στον «αφανισμό» τους;
Η είσοδος της κινητής τηλεφωνία στην καθημερινότητα είναι ίσως ο κύριος λόγος - αλλά δεν είναι ο μόνος.
Το 1967, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι αρχές επιβολής του νόμου δεν μπορούσαν να υποκλέπτουν συνομιλίες από τηλεφωνικούς θαλάμους χωρίς ένταλμα έρευνας, γεγονός που τα έκανε ιδιαίτερα ελκυστικά για εγκληματίες που δεν ήθελαν να εντοπιστούν οι κλήσεις τους. Συνδέθηκαν έτσι αναπόφευκτα με εγκληματικές ενέργειες με αποτέλεσμα οι φορείς πολλών πόλεων να ασκήσουν πιέσεις στις αρχές για την απομάκρυνση τους.
Τώρα, η Νέα Υόρκη αντικαθιστά τους τηλεφωνικούς θαλάμους με τα ειδικά περίπτερα LinkNYC, όπου ο κόσμος μπορεί να πραγματοποιεί δωρεάν τηλεφωνικές κλήσεις, να συνδέεται στο Wi-Fi, να φορτίζει τις συσκευές του και να έχει πρόσβαση σε χάρτες και οδηγίες της πόλης.
Περίπου 1.800 περίπτερα LinkNYC λειτουργούν στο Μανχάταν.
Πηγή: Smistonian Magazine