Νέα έρευνα: Οι 5 κορυφαίοι λόγοι που κάνουμε - ή μας κάνουν - ghosting

Plus: Mετά από πόσα ραντεβού είναι πιθανότερο το ghosting να μας χτυπήσει την πόρτα.
|
Open Image Modal
Carol Yepes via Getty Images

Ως ghosting oρίζεται η συμπεριφορά με την οποία κάποιος τερματίζει ξαφνικά μια διαπροσωπική σχέση, αποσυρόμενος από κάθε μορφή επικοινωνίας, χωρίς να δώσει την παραμικρή εξήγηση. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει απασχολήσει το 84% των ατόμων της γενιάς Z αλλά και των Μillenials. Δηλαδή το 84% των ατόμων από 18 έως 42 ετών. 

Το Thriving Center of Psychology, μια υπηρεσία που συνδέει ανθρώπους με θεραπευτές σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσφατα δημοσίευσε μια έρευνα την οποία διεξήγαγε προκειμένου να μάθουμε γιατί οι άνθρωποι της νέας γενιάς κάνουμε και υφιστάμεθα ghosting σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Στην έρευνα πήραν μέρος 1.014 συμμετέχοντες από 18 και 42 ετών. Οι ερωτηθέντες απάντησαν σε ζητήματα σχετικά με την πρακτική του ghosting και τον τρόπο με τον οποίο το εν λόγω φαινόμενο επηρέασε τη ζωή τους. 

Το 84% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με το ghosting τουλάχιστον μια φορά, ενώ το 65% παραδέχθηκε πως έχει επιστρατεύσει την εν λόγω πρακτική σε βάρος δυνητικών συντρόφων.

Σε ό,τι αφορά το γιατί οι άνθρωποι κάνουν ghosting...

Κύριος λόγος για το 64% τοις εκατό των ερωτηθέντων είναι επειδή απλά δεν ενδιαφέρονται να πάνε παρακάτω τη σχέση. Το 56% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι εξαφανίζονται σιωπηλά, επειδή διστάζουν να έρθουν σε μια «μετωπική» σύγκρουση και προσπαθούν να την αποφύγουν πάση θυσία. Το 44% αποδίδει το ghosting στο άγχος και την καταπίεση που μας προξενούν οι υπερβολικά υψηλές προσδοκίες του άλλου ατόμου, ενώ το 41% κάνει λόγο για έλλειψη χημείας και ισχυρής σύνδεσης. Τέλος, το 39% των ανθρώπων υποστηρίζουν ότι γκρέμισαν κάθε γέφυρα επικοινωνίας επειδή προσβλήθηκαν από κάτι που έκανε ή είπε ο/η υποψήφιος/α σύντροφος, ενώ το 29% κατηγορεί για τη συμπεριφορά του τα ζητήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε την περίοδο που έκανε ghosting.

Μετά το ghosting, η συντριπτική πλειοψηφία, το 86% των ερωτηθέντων αισθάνθηκαν ανακούφιση, ενώ το 69 τοις εκατό αισθάνθηκε ενοχή και το 46% μεταμέλεια.

Δεδομένου ότι το ghosting είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο μεταξύ όσων χρησιμοποιούμε εφαρμογές γνωριμιών, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων αντιλαμβάνονται αυτή την αλλόκοτη μορφή εξαφάνισης ως φυσικό επακόλουθο του διαδικτυακού φλερτ.

Στις ρομαντικές σχέσεις, το 34% αναφέρει ότι το ghosting προέκυψε πριν από το πρώτο ραντεβού. Το 26% αντιμετώπισε το φαινόμενο μετά το πρώτο ραντεβού, το 22% μετά από αρκετές εξόδους, ενώ το 10% μετά από μερικούς μήνες διαδοχικών συναντήσεων.

(Με πληροφορίες από mensjournal).