Τελικά τα αρώματα δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζαμε: Από τι κινδυνεύουμε αν το παρακάνουμε

Καρδιακά και ορμονικά ζητήματα καραδοκούν. Μαζί και το ενδεχόμενο διαφόρων μορφών καρκίνου. Πώς πρέπει να δράσουμε από εδώ και πέρα.
Open Image Modal
urbazon via Getty Images
Ιδίως για τα παιδιά, οι κίνδυνοι που εγκυμονούν οι φθαλικές ενώσεις, είναι πολλοί, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Κι όμως: Για κάθε σταγόνα αρώματος που ποτίζει την επιδερμίδα μας, υπάρχει ένα τίμημα. Και πρέπει να το πληρώσουμε για να μυρίζουμε όμορφα. Διότι πολλά αρώματα στην αγορά είναι εμποτισμένα με δυνητικά επιβλαβείς χημικες ουσίες, που μας είναι γνωστές ως φθαλικές ενώσεις. Αυτές οι ενώσεις είναι που βοηθούν τα αρώματα να διαρκούν περισσότερο.

Και ποιο είναι το πρόβλημα με τις φθαλικές ενώσεις;

Ιδίως για τα παιδιά, οι κίνδυνοι που εγκυμονούν οι εν λόγω ενώσεις, είναι ήδη αρκετά καλά τεκμηριωμένοι από τις επιστημονικές έρευνες. Τότε όμως, γιατί οι φθαλικές ενώσεις να εμπεριέχονται σε ένα σωρό προϊόντα αυτοφροντίδας, όπως τα σαμπουάν και τα σαπούνια παιδιών και ενηλίκων; Γιατί από ό,τι φαίνεται, η σωστή χρήση τους εναπόκειται στον καταναλωτή.

«Αφού οι εταιρείες το αφήνουν πάνω μας, το καλύτερο είναι να αποφεύγουμε εντελώς τα πρόσθετα αρώματα στις λοσιόν, τα σαμπουάν, τα απορρυπαντικά και και τα αντιιδρωτικά», μας προειδοποιεί η Άντρεα Γκορέ, καθηγήτρια φαρμακολογίας και τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Τα αποτελέσματα των ερευνών που αφορούν τον αντίκτυπο των φθαλικών ενώσεων στον οργανισμό μας είναι ανησυχητικά

Οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες κατηγορούνται ότι διαταράσσουν το ενδοκρινολογικό μας σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο παρεμβαίνουν στην ικανότητα του σώματός μας να παράγει και να ρυθμίζει τις ορμόνες του. Και τότε προκύπτουν σημαντικοί αναπτυξιακοί κίνδυνοι. Μια μελέτη επάνω σε εφήβους για παράδειγμα, συνδέει την υψηλή συγκέντρωση φθαλικών ενώσεων με 25% μεγαλύτερο κίνδυνο συμπεριφορών που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ.

Kαι τα μειονεκτήματα δεν περιορίζονται μόνο σε παιδιά και εφήβους

Στους ενήλικες, οι φθαλικές ενώσεις έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις. Όμως ο πανικός δεν βοηθά. Άλλωστε, μελέτη με δείγμα ενήλικες γυναίκες, απέδειξε τα σχεδόν άμεσα οφέλη της μη χρήσης προϊόντων ομορφιάς με φθαλικό άλας στην συνολική τους ευεξία. Συγκεκριμένα, μετά από μόλις 28 ημέρες μακριά από τις φθαλικές ενώσεις, οι συμμετέχουσες εμφάνισαν μειωμένες συγκεντρώσεις φθαλικών ενώσεων στα ούρα τους, αλλά και εκπληκτική μείωση του γονιδίου που σχετίζεται με τις διάφορες μορφές του καρκίνου.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τα αρώματα, τα σαπούνια και τις ωραίες τους μυρωδιές μια για πάντα;

Στην πραγματικότητα όχι. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να περιορίσουμε την εισροή των φθαλικών ενώσεων στον οργανισμό. Γιατί οι φθαλικές ενώσεις, πέρα από τα αρώματα, ενυπάρχουν και σε όλα τα πλαστικά: Στις σακούλες, στα φαγητοδοχεία μιας χρήσης, στα ποτήρια και στα πιάτα των πάρτι, στα διάφανα μικροσκοπικά πλαστικά σακουλάκια που βάζουμε το τοστάκι μας, στα καλαμάκια. Οπότε, μια ζωή χωρίς φθαλικές ενώσεις - ή έστω με περιορισμένη έκθεση σε αυτές -, μπορεί πολύ απλά να σημαίνει αποχή από το πλαστικό μιας χρήσης. 

Επομένως:

Αν παίρνουμε καφέ από έξω, δίνουμε το δικό μας ποτήρι

Βάζουμε το φαγητό μας σε κανονικό τάπερ και όχι σε σακουλάκια και μεμβράνες

Δεν χρησιμοποιούμε πλαστικά καλαμάκια και πλαστικά ποτήρια σε καθημερινή βάση στο σπίτι. Τα επιλέγουμε μόνο αν κάνουμε ένα πραγματικά μεγάλο πάρτι και μας ταλαιπωρεί το πλύσιμο τόσων πολλών σκευών.

Και σε ό,τι αφορά τα αρώματα στα καλλυντικά:

Μπορούμε να επιλέγουμε αφρόλουτρα και αποσμητικά με ήπιο άρωμα και να κάνουμε «το κομμάτι μας» βάζοντας δύο σταγόνες άρωμα στους καρπούς και σε κάποιο άλλο σημείο που δεν βρίσκεται πολύ κοντά στις αναπνευστικές εισόδους - δηλαδή στη μύτη και στο στόμα. 

Αυτές οι μικρές αλλαγές μας προφυλάσσουν από ορμονικές διαταραχές, καρδιαγγειακά ζητήματα και το ενδεχόμενο καρκίνου. Οπότε ας μην το πάρουμε αψήφιστα κι ας προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να μείνουμε μακριά από τοξικά χημικά προϊόντα. 

(Με πληροφορίες από yahoo).