Νέα έρευνα: Πώς ακριβώς να ασκηθούμε για να μειωθεί σημαντικά η πιθανότητα καρκίνου του μαστού

Η επίτευξη αυτού του εβδομαδιαίου στόχου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου κατά σχεδόν 40%.
Open Image Modal
GoodLifeStudio via Getty Images
.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με έρευνα. Και τώρα, ξέρουμε ακριβώς σε πόση άσκηση πρέπει να στοχεύουμε.

Υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» ότι τα μεγαλύτερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και ο μειωμένος «καθιστικός χρόνος» θα περιορίσουν την πιθανότητα μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.

Οι γυναίκες που έκαναν τζόκινγκ τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα είχαν 38% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με την έρευνα. Παρόμοια μείωση σημειώθηκε και για τις γυναίκες που ήταν γενικά πιο δραστήριες σωματικά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Η άσκηση υψηλής έντασης όπως οι διαλειμματικές προπονήσεις αποδείχτηκε ότι είναι πιο προστατευτική από την ελαφριά άσκηση. Εν τω μεταξύ, όσοι δεν είναι σωματικά δραστήριοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Οι γυναίκες που περνούσαν πολύ χρόνο καθιστές παρουσίασαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, που είναι η πιο επιθετική μορφή της νόσου. Η άσκηση θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου βοηθώντας τους ανθρώπους να ελέγχουν το βάρος τους, ελέγχοντας τις ορμόνες του φύλου, μειώνοντας τη φλεγμονή και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η μελέτη χρησιμοποίησε μια τεχνική που ονομάζεται Μεντελιανή τυχαιοποίηση, η οποία υπολογίζει τη διακύμανση των γονιδίων για τον προσδιορισμό των αιτιακών επιδράσεων, η οποία βρήκε τη σαφή συσχέτιση μεταξύ της άσκησης και του μειωμένου κινδύνου καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη παρουσιάζει 40% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού για όσους ασκούνταν τακτικά, ενώ εκείνες που ασκούνταν πιο έντονα (τρεις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα) φάνηκε να έχουν ελαχιστοποιημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού πριν ή περιεμμηνοπαυσιακό (σ.σ. περίοδος που ξεκινά περίπου οκτώ με δέκα χρόνια πριν την εμμηνόπαυση). 

«Η μελέτη μας παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη συνολική φυσική δραστηριότητα, η περισσότερη έντονη δραστηριότητα και ο χαμηλότερος χρόνος καθιστικής ζωής είναι πιθανό να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού», λένε οι ερευνητές.