Νέα έξοδος στις αγορές και «μνημονιακά» παζάρια

Στόχος η άντληση 2δισεκ. ευρώ.
Open Image Modal
sam_ding via Getty Images

Θέμα ωρών είναι η επιστροφή του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με ένα δεκαετές ομόλογο. Η δεύτερη μεταμνημονιακή έξοδος στις αγορές γίνεται 9 χρόνια μετά την τελευταία αντίστοιχη έκδοση δεκαετούς ομολόγου. Αντίθετα όμως από το μακρινό 2010, το επιτόκιο σήμερα στην αγορά είναι στο 3,65% καταγράφοντας χαμηλά δεκατριών χρόνων, ενώ το Μάρτιο του 2010 το επιτόκιο ήταν στο 6,25% και η Ελλάδα ήταν λίγες ημέρες πριν μπει επίσημα στην περιπέτεια των Μνημονίων. 

Στόχος της νέας έκδοσης είναι το Ελληνικό Δημόσιο να αντλήσει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ, το επιτόκιο να κυμανθεί στην περιοχή του 4% και οι επενδυτές οι οποίοι θα ενδιαφερθούν για την αγορά του ελληνικού ομολόγου να τοποθετηθούν μακροχρόνια στην Ελληνική Οικονομία.

Η εκτίμηση από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είναι ότι η έκδοση θα είναι επιτυχής. Μαζί με τα χρήματα από το προηγούμενο ομόλογο που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο θα έχουν καλυφθεί σχεδόν κατά το ήμισυ οι ταμειακές ανάγκες του έτους για την αποπληρωμή του χρέους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιτόκιο εκκίνησης που θα δώσει ΟΔΔΗΧ θα είναι υψηλότερο από την απόδοση που καταγράφει το δεκαετές ομόλογο αυτή τη στιγμή στην αγορά, καθώς πρωταρχικός στόχος είναι η  διεύρυνση της καμπύλης των ελληνικών ομολόγων.

Μεταρρυθμιστικές ουρές

Το οικονομικό επιτελείο με την έκδοση του δεκαέτους ομολόγου θα επιχειρήσει να στείλει μήνυμα προς τις αγορές και τους επενδυτές ότι η ελληνική οικονομία έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια. Από την άλλη πλευρά όμως  το κλίμα σχετικά με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων θυμίζει περισσότερο κρίσιμες διαπραγματεύσεις μέσα στα σκληρά μνημονιακά χρόνια, παρά συζητήσεις στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Το διακύβευμα προφανώς και διαφέρει σε σχέση με τις μνημονιακές αξιολογήσεις, ενώ το «πακέτο» των 970 εκατομμυρίων ευρώ που η Ελλάδα περιμένει να εκταμιευθεί από το Eurogroup, στην πραγματικότητα δεν παίζει κανένα ρόλο στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων τις οποίες έχει το επόμενο διάστημα το ελληνικό Δημόσιο. Γι αυτό το λόγο άλλωστε δημιουργήθηκε το μαξιλαράκι ασφαλείας που έχτισε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, ενώ ήδη στα ταμεία εισέρρευσαν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την προηγούμενη έκδοση ομολόγων.

Προστασία πρώτης κατοικίας

Εως το κρίσιμο Eurogroup της 11ης Μαρτίου απομένει ελάχιστος χρόνος για την ολοκλήρωση των υπολοίπων προαπαιτουμένων δράσεων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς. Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει τις δύο βασικές εκκρεμότητες οι οποίες θα πρέπει να διευθετηθούν έως την συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ομόλογοι του Ευκλείδη Τσακαλώτου φαίνεται ότι θα «προεγκρίνουν» την εκταμίευση των χρημάτων βάζοντας ομως αστερίσκους σχετικά με τις εκκρεμότητες. 

To  κρισιμότερο μέτωπο παραμένει αυτό του νόμου Κατσέλη. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το θέμα βρίσκεται στην τελική ευθεία και είναι ζήτημα όρων ή ημερών να κατατεθεί προς ψήφιση το τελικό κείμενο. Σε αυτό θα ορίζονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου κάποιος να ενταχθεί στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπως και η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέτωπα για τα οποία θα εξεταστεί η πρόοδος τους την τελευταία στιγμή πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.