Νέα καταγγελία: Αντιεμβολιαστές αρνούνται να λάβουν αίμα από εμβολιασμένους

Τι είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, η οποία ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα. Τι επισημαίνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.
Open Image Modal
Cavan Images via Getty Images

Μετά τα περιστατικά αρνητών που νοσούν σοβαρά με Covid-19 και αρνούνται τη διασωλήνωση, οι αντιεμβολιαστές εμφανίζονται και σε οργανωμένες ομάδες προσπαθώντας να παρασύρουν και άλλους, ώστε σε περίπτωση ανάγκης για μετάγγιση αίματος να αρνηθούν αίμα εμβολιασμένων.

«Μέχρι τώρα είχαμε την άρνηση διασωλήνωσης, από την οποία πέθαναν και άνθρωποι, τώρα έχουμε ομάδες που αρνούνται μετάγγιση» δηλώνει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Ανναη κυρία Μαστοράκου, ζητώντας μάλιστα την παρέμβαση του εισαγγελέα.

«Είναι συνταρακτικό το ότι υπάρχουν ομάδες που λειτουργούν οργανωμένα και πανελλαδικά. Αυτό το έχουμε δει και στην άρνηση της διασωλήνωσης, αλλά η τελευταία μόδα είναι ότι αν κάποιος μπει χειρουργείο ή θέλει μετάγγιση και ανήκει σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες «αντιεμβολιαστών» ζητά να μην γίνει μετάγγιση από εμβολιασμένο. Έχουν δηλαδή συγκεκριμένη απαίτηση. Αυτό φυσικά δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Είναι άνθρωποι που δεν έχουν καμία επαφή με την επιστήμη και δέχονται ότι διαβάσουν στο διαδίκτυο. Έχω την άποψη πλέον ότι λειτουργούν συντεταγμένα», είπε. 

Οι αντιεμβολιαστές έχουν ανεβάσει ένα viral βίντεο στο facebook με τίτλο «τι περιέχει το αίμα των εμβολιασμένων». Σύμφωνα με το βίντεο που παρουσιάζεται σαν ρεπορτάζ, στην Γερμανία, ομάδα γιατρών και δικηγόρων (;) εξέτασε το αίμα εμβολιασμένων ασθενών. Η επικεφαλής ιατρός ανησυχεί για τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στα δείγματα αίματος και τα μοιράστηκε, όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά. Παράλληλα, πήραν στα χέρια τους φιαλίδιο γνωστής εταιρείας που πλασάρει τα σκευάσματά της για τον COVID, δείχνοντας τι εντόπισαν. «Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι βάζουν μέσα τους», καταλήγει.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για το θέμα

Πάντως, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), σε παλαιότερη ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι κίνδυνος για έναν άνθρωπο που κάνει μετάγγιση θα μπορούσε να προκύψει αν ο αιμοδότης είχε κάνει εμβόλιο με ζώντες μικροοργανισμούς. Για να αποφευχθεί αυτό, η αιμοληψία θα έπρεπε να γίνει τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά το εμβόλιο. Στο μεσοδιάστημα θα έπρεπε να έχει επουλωθεί πλήρως και το σημείο της έγχυσης του εμβολίου.

Εν τούτοις, αν το εμβόλιο περιέχει αδρανοποιημένο ή μη ζώντα μικροοργανισμό, αιμοληψία μπορεί να γίνει αμέσως. Αρκεί ο αιμοδότης να αισθάνεται καλά. Αν έχει ήπιες αντιδράσεις στο εμβόλιο, μπορεί να δώσει αίμα όταν περάσουν 7 ημέρες από την υποχώρησή τους.

Ανάλογοι ισχυρισμοί για το θέμα της αιμοδοσίας των εμβολιασμένων είχαν παρατηρηθεί και στην Κύπρο, με το Κέντρο Αίματος με παλαιότερη ανακοίνωσή του, να διαβεβαιώνει τους αιμοδότες ότι ο εμβολιασμός κατά της  COVID-19 δεν επηρεάζει αρνητικά την ασφάλεια και την ποιότητα των παραγώγων αίματος και δεν εμπεριέχει κανένα κίνδυνο για την υγεία του αιμοδότη και του μεταγγιζόμενου ασθενή.

Με βάση πάγιες συστάσεις των αρμόδιων με το αίμα φορέων, όλα τα εμβόλια, ανεξάρτητα με το ποιον ιό αφορούν, έχουν μικρή περίοδο προσωρινού αποκλεισμού από αιμοδοσία. Η περίοδος αυτή, σε όλες τις περιπτώσεις εμβολιασμών, καθορίζεται από τον τύπο του εμβολίου. Για αυτό άλλωστε στο ερωτηματολόγιο αιμοδότη, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, σημείο στο οποίο ο αιμοδότης ερωτάται κατά πόσον έχει εμβολιαστεί τις τελευταίες 28 ημέρες. 

Τα ίδια δεδομένα ισχύουν και στην περίπτωση των εμβολιασμών κατά της COVID-19. Πιο συγκεκριμένα:

-       Εμβολιασμός με σκεύασμα Pfizer/BioNTech ή Moderna: Προσωρινός αποκλεισμός 7 ημερών μετά από κάθε δόση.

-       Εμβολιασμός με σκεύασμα AstraZeneca ή Johnson&Johnson: Προσωρινός αποκλεισμός 28 ημερών μετά από κάθε δόση.

«Τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται μια έντονη παραφιλολογία, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αναφέρει ότι όποιος έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 δεν μπορεί να προσφέρει ξανά αίμα στη ζωή του και ότι το αίμα εμβολιασμένων αιμοδοτών αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μη εμβολιασμένων ασθενών. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ανυπόστατοι και φαίνεται να έχουν επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία των αιμοδοτών, προκαλώντας αντίκτυπο στους ρυθμούς προσέλευσής τους για προσφορά αίματος. Το Κέντρο Αίματος διαψεύδει κατηγορηματικά αυτές τις φήμες», ανέφερε η ανακοίνωση.

Πλαστά πιστοποιητικά 

Όπως είπε επίσης η κ. Μαστοράκου, μια πολύ μικρή μερίδα αντιεμβολιαστών υγειονομικών επιχειρεί να παρεισφρήσει και να αλλοιώσει το σύστημα εμβολιασμού.

Η ίδια έχει λάβει πλήθος αναφορών από γιατρούς για πιέσεις που δέχονται από αντιεμβολιαστές να εκδώσουν πλαστά πιστοποιητικά αλλά και θετικά rapid test, ώστε να εξασφαλίσουν ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης. Όπως δηλώνει, το πρόβλημα έχει δύο πλευρές: Aντιεμβολιαστές υγειονομικοί επιχειρούν να προσληφθούν στις εμβολιαστικές γραμμές, είτε για να αποκομίσουν παράνομα οικονομικά οφέλη, είτε για λόγους «ιδεολογικούς» ώστε να «βοηθήσουν» άλλους αντιεμβολιαστές να ξεφύγουν από την υποχρέωση των ράπιντ τεστ.

Η κ. Μαστοράκου τόνισε την ανάγκη να μπει πιο αυστηρός έλεγχος στις διαδικασίες με τις οποίες επιλέγονται οι γιατροί που μπαίνουν στους εμβολιασμούς και να γίνουν όλες οι νομικές ενέργειες, ώστε να λειτουργήσει ανασταλτικά στις παράνομες διαθέσεις.