Νέα μηνύματα συμπόρευσης Ρωσίας- Κίνας: Θέλουν «ισότιμη συνεργασία στον κόσμο», όχι «αποσύνδεση»

Δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σι Τζινπίνγκ.
Open Image Modal
via Associated Press

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα και το Πεκίνο «μοιράζονται την επιθυμία για ισότιμη συνεργασία στον κόσμο», από το βήμα της συνόδου για τα δέκα χρόνια της κινεζικής πρωτοβουλίας για τους νέους δρόμους του μεταξιού.

«Η ομοσπονδία της Ρωσίας και η Κίνα, όπως η πλειονότητα των χωρών, μοιράζονται την επιθυμία για ισότιμη συνεργασία στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Πούτιν στην κινεζική πρωτεύουσα.

Ακόμη, εξήρε, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, την «επιτυχία» του Πεκίνου στο τεράστιο και φιλόδοξο πρόγραμμά της, επισήμως γνωστό με την ονομασία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος», με σκοπό να βελτιωθούν οι εμπορικοί δεσμοί ανάμεσα στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική –και όχι μόνο– με την κατασκευή λιμανιών, σιδηροδρόμων, αεροδρομίων, βιομηχανικών πάρκων κ.ά.

«Με δεδομένες τις παγκόσμιες διαστάσεις της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Κινέζος ηγέτης πριν από δέκα χρόνια, δύσκολα θα ανέμενε κανένας πως θα έφερνε αποτέλεσμα. (Όμως) οι Κινέζοι φίλοι μας τα κατάφεραν. Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε αυτή την επιτυχία, διότι σημαίνει πολλά για πολλούς από μας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος κάνει το πρώτο του ταξίδι εκτός της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης ή σε οποιαδήποτε μεγάλη δύναμη μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε από πλευράς του πως το Πεκίνο εναντιώνεται σε κάθε μορφή «οικονομικού εξαναγκασμού» και σε κάθε «αποσύνδεση», τη στιγμή που οι κυβερνήσεις Ευρώπης και ΗΠΑ επιδιώκουν τη μείωση της εξάρτησής τους από τον ασιατικό γίγαντα.

«Εναντιωνόμαστε στις μονομερείς κυρώσεις, στον οικονομικό εξαναγκασμό και στη μείωση των (οικονομικών) δεσμών», ανέφερε ο πρόεδρος της Κίνας στην ομιλία του κατά την έναρξη του τρίτου διεθνούς φόρουμ των λεγόμενων νέων δρόμων του μεταξιού.

Η Κίνα δεν θα εμπλακεί σε «ιδεολογική σύγκρουση, γεωπολιτικά παιγνίδια ή συγκρούσεις συνασπισμών», συνέχισε, απευθυνόμενος σε ηγέτες πολλών κρατών που παρέστησαν στο διεθνές φόρουμ, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν.

«Το να βλέπεις την ανάπτυξη των άλλων σαν απειλή και την οικονομική αλληλεξάρτηση ως κίνδυνο δεν θα βελτιώσει του ζωή του καθένα, ούτε θα φέρει ανάπτυξη ταχύτερα», υπογράμμισε ο κ. Σι.

Ο Κινέζος ηγέτης διαβεβαίωσε πως οι νέοι δρόμοι του μεταξιού, επισήμως η πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας δρόμος», πελώριο πρόγραμμα κατασκευής ή βελτίωσης υποδομών που προώθησε το Πεκίνο σε περίπου εκατό χώρες, έδωσαν «νέα ορμή στην παγκόσμια οικονομία».

Το φιλόδοξο σχέδιο «έχει σκοπό να ενισχυθεί η συνδεσιμότητα σε όρους πολιτικών, υποδομών, εμπορίου, χρηματοοικονομικών συναλλαγών, καθώς και μεταξύ λαών, και να αποκτήσει νέα ορμή η παγκόσμια οικονομία», επέμεινε.

«Είναι ακράδαντη πεποίθησή μας ότι μόνο η αμοιβαία επωφελής συνεργασία μπορεί να επιτρέψει να κάνεις πράγματα και να τα κάνεις καλά», πρόσθεσε ο κ. Σι.

Και το Πεκίνο «είναι διατεθειμένο να βαθύνει τη συνεργασία με τους εταίρους του» στους νέους δρόμους του μεταξιού και να εργαστεί για τον εκσυγχρονισμό «κάθε χώρας στον κόσμο».

Στη σύνοδο συμμετέχουν ηγέτες ή αντιπρόσωποι 130 χωρών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters