Νέα περιοδεία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή- Πιθανή στάση στην Ελλάδα

Στα ύψη οι εντάσεις μετά το πλήγμα στον Λίβανο και τις εκρήξεις στο Ιράν.
|
Open Image Modal
.
via Associated Press

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ξεκινά νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή, για να προσπαθήσει να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, με φόντο το αεροπορικό πλήγμα στον Λίβανο που σκότωσε τον υπαρχηγό της Χαμάς και τις πολύνεκρες εκρήξεις στο Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναχωρεί από την Ουάσιγκτον για το δύσκολο διπλωματικό εγχείρημα, την τέταρτη περιοδεία του στην περιοχή από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς· προβλέπεται να κάνει σταθμό στο ισραηλινό έδαφος, δήλωσε χθες Τετάρτη το βράδυ Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να βρεθεί για λίγες ώρες το Σάββατο και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως αναφέρουν ότι την Παρασκευή θα είναι στην Κωνσταντινούπολη και το απόγευμα του Σαββάτου θα πάει στη βάση της Σούδας και μετά στα Χανιά για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναμένεται, μεταξύ άλλων, να συζητηθεί και η πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα.

Καμιά χώρα δεν έχει «συμφέρον» να υπάρξει «κλιμάκωση», είπε ο Μάθιου Μίλερ, ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς η Ουάσιγκτον δέχεται σφοδρές επικρίσεις για την ευρεία υποστήριξη που παρέχει στο Ισραήλ αφότου άρχισαν οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ανησυχία πως αυτός ο πόλεμος θα βάλει φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή εντάθηκε ακόμα περισσότερο μετά το θανατηφόρο πλήγμα της Τρίτης που έβαλε στο στόχαστρο τον υπ’ αριθμόν δύο της Χαμάς, τον Σάλεχ αλ Αρούρι, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, και τη διπλή έκρηξη στην Κερμάν, στο νότιο Ιράν, η οποία στοίχισε τη ζωή σε κάπου εκατό ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 200 και πλέον.

Στην Τεχεράνη, αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ισραήλ πως βρισκόταν πίσω από τη «δολοφονία» του κορυφαίου στελέχους της Χαμάς και την «τρομοκρατική» επίθεση κοντά στον τάφο του Κασέμ Σολεϊμανί, του στρατηγού που υπήρξε αρχιτέκτονας των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και την οικοδόμηση του «άξονα της αντίστασης» στη Μέση Ανατολή, με στόχο το πλήθος που συμμετείχε σε εκδήλωση για την τέταρτη επέτειο του θανάτου του.

Το Ισραήλ δεν σχολίασε τις κατηγορίες αυτές. Στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας είπε πως το πλήγμα εναντίον του Σάλεχ αλ Αρούρι ήταν «ισραηλινό», ενώ ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μίλερ χαρακτήρισε «παράλογη» την ιδέα πως το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ ευθύνονται για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Κερμάν.

Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο αγιατολάς Αλί Χαμενεΐ, διεμήνυσε πως θα υπάρξει «πολύ σκληρή» ανταπόδοση για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Κερμάν.

Και ο ηγέτης της λιβανικής Χεζμπολά, ο Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον κάθε νέας κλιμάκωσης μετά τον θάνατο του Σάλεχ αλ Αρούρι, ιστορικού στελέχους της Χαμάς, που αναμένεται να κηδευτεί στον καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων Σατίλα, στη Βηρυτό.

«Μέχρι στιγμής, εμπλεκόμαστε σε μάχες στο μέτωπο με λελογισμένο τρόπο (...) όμως αν ο εχθρός εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του Λιβάνου, θα πολεμήσουμε χωρίς όρια, χωρίς περιορισμούς και χωρίς σύνορα (...) Δεν φοβόμαστε τον πόλεμο», είπε ο Χασάν Νασράλα.

Το Ισραήλ διεξήγαγε το πλήγμα το οποίο σκότωσε προχθές Τρίτη τον δεύτερο στην ιεραρχία της Χαμάς, τον Σάλεχ αλ Αρούρι, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, δήλωσε χθες Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Πρόκειται για ισραηλινό πλήγμα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Σάλεχ αλ Αρούρι, 57 ετών, ιδρυτικό μέλος του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, σκοτώθηκε σε αεροπορικό πλήγμα.

Αν και επισήμως δεν ανέλαβε την ευθύνη για τον θάνατό του, το Ισραήλ θεωρείται γενικά ότι βρισκόταν πίσω από το πλήγμα αυτό, στο οποίο σκοτώθηκαν άλλα τουλάχιστον έξι μέλη και στελέχη της Χαμάς.

Η διπλή έκρηξη η οποία στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 103 ανθρώπων την Τετάρτη κοντά στον τάφο του στρατηγού Σολεϊμανί στην Κερμάν του Ιράν μοιάζει να ήταν «τρομοκρατική» ενέργεια του είδους αυτών που διέπραττε συχνά στο παρελθόν η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), εκτίμησε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν σχολίασε πως «μοιάζει να επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση, του είδους που έκανε το ΙΚ στο παρελθόν, αυτή είναι (...) η υπόθεση εργασίας που κάνουμε εξ όσων γνωρίζω».

 

18 ναυτιλιακές αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα

Μετά τις δεκάδες επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων το τελευταίο διάστημα, 18 μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες αποφεύγουν πλέον τη διέλευση των σκαφών τους από την Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ).

«Μεγάλος αριθμός εταιρειών» αποφάσισε ήδη την αναδρομολόγηση των πλοίων τους, που κάνουν τον γύρο της Αφρικής, «προκειμένου να μειωθούν οι επιθέσεις και ο αντίκτυπος για τους ναυτικούς», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΔΝΟ, ο Αρσένιο Ντομίνγκες, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες Τετάρτη.

Προχθές Τρίτη, ο δανέζικος κολοσσός της ναυτιλίας Maersk ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις μεταφορές φορτίων μέσω Ερυθράς Θάλασσας και Κόλπου του Άντεν επ’ αόριστον.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων που κατ’ αυτούς συνδέονται με ισραηλινά συμφέροντα ή έχουν προορισμό ισραηλινούς λιμένες.

Η Ερυθρά Θάλασσα, που συνδέει τη Μεσόγειο με τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της αιγυπτιακής Διώρυγας του Σουέζ, συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς του κόσμου. Από εκεί διέρχεται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, υπολογίζει το Διεθνές Επιμελητήριο Εμπορικής Ναυτιλίας (ICS).

Το πλοίο Hangzhou της Maersk υπέστη πλήγμα το Σάββατο καθώς διερχόταν από το στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ. Η εταιρεία ανέφερε πως αρχικά το πλοίο μπόρεσε να συνεχίσει την πορεία του, όμως κατόπιν το πλεύρισαν τέσσερα πλεούμενα, επιβαίνοντες στα οποία άνοιξαν πυρ και προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε αυτό. Με την επέμβαση στρατιωτικού ελικοπτέρου και ιδιωτικών φρουρών του πλοίου, η επίθεση απωθήθηκε, πρόσθεσε.

Οι επιθέσεις των Χούθι σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας προκαλούν σοβαρό «διεθνές πρόβλημα», τόνισαν οι κυβερνήσεις 12 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σε κοινή ανακοίνωσή τους χθες Τετάρτη, με την οποία προειδοποίησαν το σιιτικό ένοπλο κίνημα να τις σταματήσει «αμέσως» διαμηνύοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα «υποστεί τις συνέπειες».

 

«Μέγιστος» βαθμός «προετοιμασίας»

Στο Ισραήλ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Χερτσί Χαλεβί δήλωσε πως οι δυνάμεις του βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού στα σύνορα με τον Λίβανο (βόρεια), θέατρο από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας πρακτικά καθημερινών ανταλλαγών πυρών.

«Βρισκόμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο προετοιμασίας στον βορρά (...) Πιστεύω ότι η προετοιμασία μας βρίσκεται στο μέγιστο επίπεδο», είπε ο στρατηγός Χαλεβί, προσθέτοντας πως υπάρχουν «ευκαιρίες» για να υπάρξει «σημαντική αλλαγή» στην περιοχή.

Η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου. Μαχητές της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων πήραν επίσης εκείνη την ημέρα ομήρους κάπου 250 ανθρώπους, οι 100 και πλέον εκ των οποίων αφέθηκαν ελεύθεροι στα τέλη Νοεμβρίου στο πλαίσιο ανακωχής μιας εβδομάδας, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων.

Σε αντίποινα, ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπεί ακατάπαυστα έκτοτε από αέρα, γη και θάλασσα τη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακο όπου κυβερνά η Χαμάς, υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007 και υφιστάμενο ολοκληρωτική πολιορκία από την 9η Οκτωβρίου. Οι επιχειρήσεις του έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 22.000 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Οι εντάσεις ανέβηκαν κατακόρυφα, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, στη Συρία και στο Ιράκ, όπου αμερικανικές βάσεις έχουν μπει στο στόχαστρο εκατό και πλέον επιθέσεων, καθώς και στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι αντάρτες Χούθι εξαπολύουν πλήγματα εναντίον εμπορικών πλοίων, προκαλώντας προβλήματα στο διεθνές εμπόριο διά θαλάσσης.

Δεκαοκτώ μεγάλες εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών αποφάσισαν πλέον τα πλοία τους να κάνουν τον γύρο της αφρικανικής ηπείρου για να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε χθες ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΔΝΟ). Ενώ συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ διεμήνυσε στους Χούθι να «σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις τους» διότι σε διαφορετική περίπτωση θα υποστούν τις «συνέπειες».

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ειδικά στην πόλη Χαν Γιούνις (νότια) και στη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά), όπου το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για νεκρούς.

Η Χαμάς εξακολουθεί να διατηρεί «πάντα μεγάλες δυνατότητες στη Γάζα», δήλωσε στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζον Κέρμπι.

«Θεωρούμε ότι ο στόχος να μειωθούν και να καταστραφούν οι δυνατότητες της Χαμάς να διαπράττει επιθέσεις στο Ισραήλ είναι στόχος απόλυτα επιτεύξιμος για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Μπορεί να γίνει, από στρατιωτική σκοπιά. Μπορεί όμως να εξαλειφθεί η ιδεολογία της; Όχι. Και μπορεί να αφανιστεί η οργάνωση αυτή; Πιθανόν όχι», συμπλήρωσε.

Πέρα από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλες ελλείψεις τροφίμων, νερού, καυσίμων και φαρμάκων, την ώρα που η ανθρωπιστική βοήθεια συνεχίζει να φθάνει με το σταγονόμετρο παρά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- dpa- Reuters- ΕΡΤ