Οι χώρες με κρούσματα της παραλλαγής "Ο"- Πιο αυστηρά μέτρα για όσους εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο

Προληπτική καραντίνα και μοριακό τεστ τη δεύτερη μέρα. Αναμένονται πρόσθετα μέτρα από το Υπ.Υγείας την Κυριακή.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Μέτρα για το σύνολο των πολιτών που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ασχέτως χώρας προέλευσης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Μπορις Τζόνσον λίγες μόλις ώρες αφού έγινε γνωστό πως εντοπίστηκαν δυο κρουσματα της παραλλαγής Όμικρον επί αγγλικού εδάφους. 

Τα μέτρα μάλιστα ανακοινώνονται και μόλις δύο 24ωρα αφού η Βρετανία έχει γίνει η πρώτη χώρα που απαγόρευσε τις πτήσεις από έξι αφρικανικές χώρες όπου είχε εντοπιστεί η παραλλαγή. Το παράδειγμά της ακολούθησαν η ΕΕ και πολλές άλλες χώρες ανά τον κόσμο, και ουδείς μπορεί να αποκλείσει πως τα νέα μέτρα Τζονσον μπορεί επίσης να υιοθετηθούν και πάλι από άλλες χώρες όσο σιγά-σιγά εντοπίζονται νέα κρούσματα της ”Ο”.  

«Θα απαιτούμε από όλους όσους μπαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνουν τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας από την άφιξή τους και να μπαίνουν σε απομόνωση μέχρι να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα» είπε ο Τζόνσον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.  Όσοι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα που θεωρείται ύποπτο για την Όμικρον θα πρέπει επίσης να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση για δέκα ημέρες, ανεξάρτητα αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Σημειώνεται πως δύο κρούσματα της παραλλαγής ”Ο” εντοπίστηκαν και στην Γερμανία και συγκεκριμένα στη Βαυαρία ενώ όπως έγινε γνωστό έφτασαν στο αεροδρόμιο του Μονάχου στις 24 Νοεμβρίου. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στην Ιταλία -πρόκειται για ασθενή που ταξίδεψε στη χώρα από τη Μοζαμβίκη- αλλά και σε νοσοκομείο στην Τσεχία ενώ και τα προηγούμενα 24ωρα εντοπίστηκαν σε Βέλγιο και Ισραήλ. Στην Τσεχία εξετάζονται επίσης ύποπτα κρούσματα ενώ ορισμένα από τα 61 κρούσματα της Covid-19 που εντοπίστηκαν μεταξύ των επιβατών που έφτασαν αεροπορικώς στην Ολλανδία από τη Νότια Αφρική αυτήν την εβδομάδα ενδέχεται να φέρουν την παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

 

Προληπτική καραντίνα ταξιδιωτών στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σε προληπτική καραντίνα δέκα ημερών τέθηκαν πέντε Έλληνες που έφτασαν στη χώρα με πτήση από χώρες της νότιας Αφρικής και ενδιάμεσο σταθμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν έφτασαν στη χώρα, τους διενεργήθηκε διαγνωστικός έλεγχος, στον οποίο βρέθηκαν αρνητικοί στη νόσο Covid- 19. Ωστόσο, τέθηκαν σε δεκαήμερη προληπτική καραντίνα, όπως προβλέπεται από το νέο πρωτόκολλο λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, και διαμένουν σε ξενοδοχείο καραντίνας. Οι επιβάτες θα υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο όταν περάσουν δέκα μέρες και αν το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου τους (PCR) είναι αρνητικό θα λήξει η καραντίνα τους. 

Και νέα μέτρα ανακοινώνονται την Κυριακή στη Βρετανία

Η κυβέρνηση θα θέσει επίσης νέους, αυστηρότερους κανόνες, όσον αφορά τη χρήση μάσκας στα καταστήματα και τα μέσα μεταφοράς. Όπως είπε ο Τζόνσον, ο υπουργός Υγείας θα δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για αυτό το μέτρο, πιθανότατα αύριο, Κυριακή.

Τα μέτρα που αφορούν τους συνοριακούς ελέγχους και τη χρήση μάσκας θα επανεξεταστούν σε τρεις εβδομάδες.

 

Ο Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει «να προστατεύσει τα κέρδη που έχει επιτύχει μέχρι στιγμής», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι «σημαντικά καλύτερα» από τα περσινά, όταν η κυβέρνηση είχε επιβάλει λοκντάουν για να ανακόψει την εξάπλωση της Covid-19.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Γουίτι εξήγησε ότι είναι μια «λογική πιθανότητα» τα εμβόλια να μην καλύπτουν πλήρως αυτή τη νέα παραλλαγή. Μπορεί όμως να αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση ή τον θάνατο. «Αναμένουμε ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε.

Ανησυχία για την κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια

«Ο κίνδυνος είναι διαφορετικός σε σύγκριση με τη Δέλτα και ο κυριότερος λόγος που ενεργούμε γρήγορα είναι λόγω της πιθανότητας» να ξεφεύγει η Όμικρον από τα εμβόλια, πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «δεν γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα εμβόλια απέναντι στην Όμικρον, όμως θα παρέχουν προστασία σε κάποιο επίπεδο».

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που απλώς δεν τα ξέρουμε σε αυτό το πρώιμο στάδιο», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Φαίνεται ότι η Όμικρον μπορεί να διαδοθεί γρήγορα και μεταξύ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως» και για τον λόγο αυτό χρειάζεται να ληφθούν «στοχευμένα μέτρα» για προληπτικούς λόγους, πρόσθεσε. «Χρειάζεται να βοηθήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να προετοιμαστεί για έναν δύσκολο χειμώνα», τόνισε.

Η εκστρατεία για τη χορήγηση της τρίτης, «αναμνηστικής» δόσης θα ενταθεί, πρόσθεσε ο Τζόνσον, εξηγώντας ότι οι θα μειωθεί το χρονικό διάστημα από την δεύτερη μέχρι την τρίτη δόση αλλά επίσης θα διευρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ηλικιακές ομάδες για τις οποίες θα είναι διαθέσιμη αυτή η ενισχυτική δόση.

Πηγές: BBC, Reuters