Νέα τιμολόγια ρεύματος: Ποιο χρώμα επιλέγουμε ανα περίπτωση - Ενεργειακός επιθεωρητής εξηγεί

Τι γίνεται με το κοινωνικό τιμολόγιο και πόσο συχνά θα μπορεί να αλλάζει κανείς πάροχο.
Open Image Modal
Eurokinissi

Καθώς τα κριτήρια επιλογής σχετικά με τα νέα τιμολόγια ρεύματος έχουν μπερδέψει αρκετό κόσμο, ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής, επιχείρησε να εξηγήσει ποιο χρώμα τιμολογίου είναι το κατάλληλο ανά περίπτωση.

Μια γενικότερη πτώση παρατηρείται αυτό το διάστημα στις διεθνείς τιμές του ρεύματος αλλά και της θερμικής μεγαβατώρας του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μπρεντ κι ως εκ τούτου ο Ιανουάριος θα είναι ένας μήνας δίχως εκπλήξεις ως προς τις τιμές της ενέργειας στη χώρα μας, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης στην ΕΡΤ.

«Σήμερα το φυσικό αέριο είναι στα 36 ευρώ, το μπρεντ είναι στα 78 δολάρια και για πρώτη φορά το ηλεκτρικό ρεύμα είναι στα 96 ευρώ» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σε ποια περίπτωση επιλέγουμε το κίτρινο τιμολόγιο

Ένας πολίτης που έχει πάνω από 500 – 600 κιλοβατώρες το μήνα, θα ξεκινήσει τώρα με το κίτρινο τιμολόγιο (σ.σ. κυμαινόμενο) που είναι χαμηλή η τιμή της χονδρικής αγοράς του ρεύματος και αν δει ότι κάτι αλλάζει μέσα στον Ιανουάριο ή στον Φεβρουάριο τότε θα πρέπει να αλλάξει τύπο τιμολογίου ή πάροχο.

Τι γίνεται με το κοινωνικό τιμολόγιο

Με δεδομένο ότι μόλις 70.000 οικίες έχουν έξυπνο μετρητή ο κόσμος θα πρέπει να παρακολουθεί τις καταναλώσεις του και να ενημερώνει εγκαίρως την σχετική πλατφόρμα του προμηθευτή. Αν πάλι κάποιος πολίτης θέλει να τον αποκτήσει άμεσα θα πρέπει κάνει την σχετική αίτηση στον ΔΕΔΗΕ και να πληρώσει το τίμημα που είναι περίπου 150 – 200 ευρώ. Αν και όπως πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης έχει δηλώσει ότι από 1η Ιανουαρίου θα γίνεται υποχρεωτικά μηνιαία καταμέτρηση από τους υπαλλήλους της ΔΕΔΔΗΕ.

Αναφορικά με τις πιο συχνές ερωτήσεις του κόσμου διευκρίνισε ότι δεν αλλάζει τίποτα στο κοινωνικό τιμολόγιο.

«Μεταφέρονται απλώς στο πράσινο τιμολόγιο από 1.1.2024 υποχρεωτικά. Διατηρούνται όλες οι εκπτώσεις και προστίθεται και μια καινούργια κοινωνική ομάδα, οι πολύτεκνοι» σημείωσε σχετικά.

Ο «ενεργειακός τουρισμός»

Αναφορικά με το πόσο συχνά μπορεί να αλλάζει κανείς πάροχο εξασφαλίζοντας πιο οικονομική τιμή κιλοβατώρας εξήγησε ότι όταν κάποιος είναι στο μπλε τιμολόγιο και έχει συνάψει μια σταθερή ετήσια θα χρειαστεί να καταβάλει ρήτρα αποχώρησης.

«Η ρήτρα μπορεί να είναι από 30 έως 100 ευρώ. Τον πρώτο μήνα θα έχεις υψηλότερο τίμημα σε σχέση με τον τελευταίο. Μπορούμε να αλλάζουμε πάροχο, Μπορούμε να κάνουμε αυτό που λέμε «ενεργειακό τουρισμό», αλλά για να μπορεί να σε δεχτεί ο επόμενος πάροχος θα πρέπει να έχεις εξοφλήσει τον προηγούμενο» πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι αλλάζει με τη νυχτερινή χρέωση ρεύματος εξήγησε ότι πλέον η χρέωση του νυχτερινού τιμολογίου δεν απέχει πάρα πολύ από την ημερήσια.

Ερωτηθείς τέλος για το πότε θα ξέρουμε τι ακριβώς θα χρεώνει η κάθε εταιρεία ρεύματος εξήγησε ότι θα κάθε 1η του μήνα θα μπορούμε να βλέπουμε τον πίνακα τιμών με τις συγκρίσεις που θα αναρτά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

 

(Πηγή: ΕΡΤ)