Μετά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προκλητική ανακοίνωση ως προς την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων εξέδωσε και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, κατηγορώντας τους Έλληνες πολιτικούς πως «ψεύδονται».
«Απορρίπτουμε πλήρως τους ισχυρισμούς περί “Πόντου” από τις ελληνικές αρχές, που απορρίπτουν κάθε είδους ορθολογικές και λογικές αλήθειες και επίμονα συνεχίζουν τις προσπάθειες παραποίησης της ιστορικής πραγματικότητας αγνοώντας την. Καταδικάζουμε αυτή την ανήθικη στάση των Ελλήνων πολιτικών, που ανοιχτά ψεύδονται τόσο στον ίδιο τον λαό τους όσο και σε όλο τον κόσμο προβαίνοντας σε αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς».
«Αν η Ελλάδα ψάχνει μια ντροπιαστική πραγματικότητα του παρελθόντος, πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τις τρομακτικές φρικαλεότητες των προγόνων της, που κτηνωδώς προσπάθησαν να εισβάλουν στην Ανατολία. Αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που διεπράχθη από τους Έλληνες, οι οποίοι πραγματοποίησαν βάρβαρες σφαγές στην Ανατολία, χωρίς διακρίσεις μεταξύ παιδιών, γυναικών ή ηλικιωμένων, συμπεριελήφθη στην Έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής των Συμμαχικών Δυνάμεων και κατεγράφη στη Συνθήκη της Λωζάνης. Αυτοί που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια τεχνητή ατζέντα, όπως εχθρότητα προς την Τουρκία με κάθε ευκαιρία, καταβάλλουν μάταιη προσπάθεια. Θα έπρεπε να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η μη ρεαλιστική ρητορική βλάπτει και τον ελληνικό λαό» καταλήγει η ανακοίνωση.
Η Τουρκία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων, κατά την οποία γύρω στις 353.000 Έλληνες του Πόντου σφαγιάστηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης μεγαλύτερης γενοκτονίας του 20ού αιώνα, αρχιτέκτονας της οποίας ήταν ο «πατέρας» της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ. Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία από το 1994 και καθιερώσει ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο τη 19η Μαΐου. Επίσης, έχει υπάρξει αναγνώριση ως γενοκτονία και από την από την IAGS (International Association of Genocide Scholars), από το 2007- ωστόσο τη γενοκτονία αρνείται πεισματικά να παραδεχτεί η Τουρκία.
Οι Έλληνες του Πόντου υπήρχαν στην περιοχή από τη μακρινή αρχαιότητα, και τις παραμονές των διώξεων, το 1914, υπολογίζεται πως ανέρχονταν σε 450.000 στον Μικρασιατικό Πόντο και 400.000 στη Ρωσική Αυτοκρατορία. Επίσης, στην υπόλοιπη Οθωμανική Αυτοκρατορία ζούσαν οι Έλληνες της Ανατολής, που έφταναν περίπου τα 1,5 εκατ.- με το σύνολο να ανέρχεται στα 2.5 εκατ. την παραμονή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι πληθυσμοί αυτοί εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν, στο πλαίσιο ενός προμελετημένου εγκλήματος από τους Νεότουρκους, με σκοπό την γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολής.