Νέα τρέλα στο Tiktok: Η «θεραπεία της απόρριψης» είναι το καινούριο αλλόκοτο trend

Τι άποψη έχουν, όμως, οι ειδικοί;
Open Image Modal
KoldoyChris via Getty Images

Κάθε τόσο μια νέα τρέλα κάνει την εμφάνισή της στο ούτως ή άλλως παράταιρο σύμπαν του Tiktok. Το καινούριο αλλόκοτο trend ακούει στο όνομα «θεραπεία της απόρριψης». 

Η δημοφιλής τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν παράξενα αιτήματα σε αγνώστους, για τα οποία πιθανότατα θα λάβουν «όχι» ως απάντηση. Το ζητούμενο είναι, σύμφωνα με τους...tiktokers, είναι η αντιμετώπιση του αρχικού φόβου που μπορεί να υπάρχει εν αναμονή μιας πιθανής απόρριψης ή άλλης αρνητικής αντίδρασης.

 

Υποτίθεται ότι είναι σαν μια μορφή θεραπείας στην έκθεση, κατά την οποία ο ασκών την συγκεκριμένη πρακτική εκτίθεται σταδιακά σε μια κατάσταση που φοβάται και θα μπορούσε να είναι μια καλή άσκηση για κάποιον που θέλει να αισθανθεί λίγο πιο άνετα με την απόρριψη, λέει η Δρ. Taylor Wilmer, αδειοδοτημένος κλινικός ψυχολόγος με έδρα τη Βιρτζίνια, ο οποίος ειδικεύεται στη θεραπεία έκθεσης.

Για παράδειγμα, κάποιοι σταματούν άγνωστα σε αυτούς άτομα στο δρόμο και τους ρωτάνε αν μπορούν να τους δανείσουν χρήματα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι οι πιθανότητες να δεχτούν είναι μηδαμινές. Και όλο αυτό το καταγράφουν σε βίντεο, το οποίο στη συνέχεια ανεβάζουν στο Tiktok.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε υπόψη για να βεβαιωθείτε ότι οι αλληλεπιδράσεις γίνονται με ασφάλεια, προσθέτει η Wilmer.

Επιζητώντας την απόρριψη

Η Jia Jiang εφάρμοσε την εν λόγω τακτική και ενθάρρυνε μάλιστα κι άλλους να την δοκιμάσουν μέσω ομιλιών της σε TEDx ήδη από το 2015. Δεν είναι λίγοι που ακολούθησαν το παράδειγμά της, εφαρμόζοντας την «θεραπεία της απόρριψης» για 30 ή και περισσότερες συνεχόμενες ημέρες. Στο τέλος των 30 ημερών λένε ότι έχουν δει διαφορά, νιώθοντας πλέον πιο άνετα με το να πλησιάζουν και να κάνουν ερωτήσεις σε αγνώστους.

Η πρόκληση θα μπορούσε να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του λίγο καλύτερα και να καταλάβει πώς μπορεί να προκύψουν δυσάρεστα συναισθήματα, όπως το άγχος, σε ορισμένες καταστάσεις, εξηγεί η Jourdan Travers, ψυχοθεραπεύτρια με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ και ιδρύτρια του Awake Therapy.

Αλλά αν κάποιος βιώνει έντονο άγχος και δυσκολεύεται να ολοκληρώσει τη δοκιμασία, η Travers προτείνει την συνεργασία με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας αντί να αναγκάζετε τον εαυτό σας να ολοκληρώσει την πρόκληση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον φόβο της απόρριψης

Η θεραπεία αυτή μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να εξασκηθούν στη διαχείριση των δυσάρεστων συναισθημάτων, μέσω της έκθεσης τους σε περισσότερα σενάρια όπου το άγχος τείνει να εμφανίζεται. Οταν ένα άτομο επιλέγει να αποφεύγει καταστάσεις που δημιουργούν άγχος, μπορεί να κάνει αυτά τα συναισθήματα πιο δυνατά όταν εμφανιστούν.

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου, ωστόσο, ότι οι προκλήσεις της θεραπείας απόρριψης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα προκαλέσουν ένα διαφορετικό είδος συναισθήματος από τα συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν φυσικά όταν βιώνουμε την απόρριψη από μια αίτηση εργασίας ή από κάποιον που μας ενδιαφέρει ερωτικά, λέει η Travers.

«Αυτή η τάση αυτοβοήθειας μπορεί να είναι χρήσιμη για να δείξει στους ανθρώπους ότι μπορούν να χειριστούν την απόρριψη και ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο άσχημα όσο μας λέει ο ανήσυχος εγκέφαλός μας», συμπληρώνει η Wilmer.

«Μερικές φορές, όταν κάνετε ένα περίεργο αίτημα μπορεί να σας εκπλήξει με το πόσες φορές οι άνθρωποι θα πουν ″ναι″ αντί για ″όχι″. Και ακόμη και στα βίντεο του TikTok, στα οποία κάποιος αντιμετωπίζει την απόρριψη, τις περισσότερες φορές ο άγνωστος που κάνει την απόρριψη είναι αρκετά ευγενικός» καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 

(με πληροφορίες από Cnn.com)