H πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν υπερασπίστηκε την αποφασή της να υποχρεώσει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος να πραγματοποιήσει μια επιπλέον πτήση ώστε να μπορέσει να περάσει περισσότερο χρόνο με την νεογέννητη κόρη της.
Η Άρντερν, η οποία θηλάζει ακόμη το μωρό της, κατευθύνεται σήμερα στο Ναούρου όπου θα παραμείνει για μία ημέρα για να συμμετάσχει στο Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού.
Όπως σημειώνει το BBC, η Άρντερν επικρίνεται εντόνως από τον τοπικό Τύπο για την απόφασή της να μην ταξιδέψει τη Δευτέρα μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γουίνστον Πίτερς στο Ναούρου, αλλά να πάει μόνη της σήμερα για μία αυθημερόν επίσκεψη.
Το πρωθυπουργικό δηλαδή αεροσκάφος κλήθηκε να επιστρέψει στη Νέα Ζηλανδία για να την παραλάβει, γεγονός που εκτιμάται ότι επιβάρυνε τους Νεοζηλανδούς φορολογούμενους κατά 53.000 δολάρια.
«Εξετάσαμε διάφορες επιλογές για να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους να φτάσω εκεί. Η μία επιλογή ήταν να πάω για λίγο και η άλλη να μην πάω καθόλου. Αν δεν πήγαινα, φαντάζομαι θα δεχόμουν ανάλογες επικρίσεις. Είτε πήγαινα, είτε όχι θα μου τα έσερναν», τόνισε η ίδια στην εφημερίδα NZ Herald την Δευτέρα, προσθέτοντας πως δεν υπήρχε η δυνατότητα να πάρει μαζί το 11 εβδομάδων βρέφος της, καθώς η μικρή Νιβ δεν έχει κάνει ακόμη τα εμβόλια που θα απαιτούνταν για να μεταβεί στο Ναούρου.
Οι αντιδράσεις των πολιτών ήταν πάντως ανάμεικτες.
«Είμαι υπερήφανος που η πρωθυπουργός μας κάνει προσπάθεια να μεταβεί αυθημερόν στο Ναούρου», έγραψε ένας χρήστης στο Τwitter.
Αλλοι όμως αμφισβήτησαν το κατά πόσο ήταν ανάγκη η πρωθυπουργός να πάει εκεί.
«Δεν είναι απαραίτητο να παραστεί αν ήδη συμμετέχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης...» πρόσθεσε ένας άλλος.
Η ίδια η Άρντερν πάντως απάντησε ότι σε περίπτωση που θα αποφάσιζε να μην συμμετάσχει θα γινόταν η πρώτη πρωθυπουργός από το 1971 που δεν θα παρίστατο στο συγκεκριμένο Φόρουμ εκτός προεκλογικής περιόδου.
Να σημειωθεί ότι μόνο το Πακιστάν και η Νέα Ζηλανδία έχουν κυβερνηθεί από γυναίκες πρωθυπουργούς που έχουν μείνει έγκυες κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Ωστόσο, ο τρόπος αντιμετώπισής τους ήταν τελείως διαφορετικός στις δύο αυτές χώρες.
(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC)