Νέα Ζηλανδία: Παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη χάκα που έχει γίνει ποτέ - Εντυπωσιακές εικόνες

Παραδοσιακά, το Χάκα αποτελούσε τελετουργία των Μάουρι, του ιθαγενούς πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας.
Open Image Modal
via Associated Press

Η Νέα Ζηλανδία κατέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο μαζικό χάκα, αφού περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι εκτέλεσαν τον πολεμικό χορό των Μαορί, εκθρονίζοντας τη Γαλλία.

Το ρεκόρ καταρρίφθηκε με εκκωφαντικό τρόπο στο στάδιο ράγκμπι Eden Park στο Όκλαντ, όπου χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά ενώθηκαν στο γήπεδο για να ολοκληρώσουν την παραδοσιακή πρόκληση των ιθαγενών που περιλαμβάνει έντονες κινήσεις, χτύπημα των ποδιών και ρυθμικές φωνές.

Ωστόσο, εδώ και μία δεκαετία, το ρεκόρ για το Χάκα με τους περισσότερους συμμετέχοντες άνηκε στην Γαλλία. Μέχρι που σχεδόν 6.500 Νεοζηλανδοί μαζεύτηκαν στο Eden Park, στο Όκλαντ, όπου για ένα λεπτό χόρεψαν το Ka Mate, την πιο γνωστή παραλλαγή του Χάκα με ρίζες στον 19ο αιώνα, κάνοντας νέο ρεκό, αναφέρει το CNN.

Στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδία βρέθηκαν και ο Αμερικανός κωμικός, Κόναν Ο′ Μπραϊάν, ο Νεοζηλανδός σκηνοθέτης Τάικα Γουαϊτίτι και ο συμπατριώτης του, πρώην μποξέρ Ντέιβιντ Τούα, οι οποίοι παρακολούθησαν το τελετουργικό.

 

«Δεν το κάνουμε μόνο για τους αριθμούς, αλλά για να αναδείξουμε την πολιτισμική κληρονομιά μας σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλώσε ο Νικ Σότνερ, διευθύνων σύμβουλος του Eden Park, του εθνικού σταδίου της Νέας Ζηλανδίας.

Παραδοσιακά, το Χάκα αποτελούσε τελετουργία των Μάουρι, του ιθαγενούς πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας. Ενώ στο παρελθόν ήταν συνδεδεμένο με την προετοιμασία των ανδρών για την μάχη, πλέον το Χάκα εξασκείται και από τα δύο φύλα, είτε ως τελετουργικό για το καλωσόρισμα καλεσμένων, αλλά και σε ειδικές περιστάσεις, όπως εορτασμοί ή κηδείες.

 

 

Σήμερα, οι εθνικές ομάδες της Νέας Ζηλανδίας, συνηθίζουν να χορεύουν Χάκα πριν από αγώνες, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα που συχνά γίνεται viral.