Περισσότερες από 200 φάλαινες πιλότοι βρέθηκαν νεκρές αφού εγκλωβίστηκαν κοντά στα μολυσμένα από καρχαρίες νερά μιας απομακρυσμένης αλυσίδας νησιών στον Νότιο Ειρηνικό, σύμφωνα με ομάδες διάσωσης και οικολόγους.
Το Τμήμα Διατήρησης της Νέας Ζηλανδίας είπε στο CNN ότι σχεδόν 500 φάλαινες ξεβράστηκαν στο νησί Τσάταμ.
Το Τσάταμ είναι μακράν το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους των Νησιών Τσάταμ, στα νότια του Ειρηνικού ωκεανού, στην ανατολική ακτή της Νέας Ζηλανδίας.
Την προηγούμενη Παρασκευή περίπου 250 φάλαινες είχαν εντοπιστεί νεκρές στη νήσο Κέιθαμ.
Το θέαμα προκάλεσε ανησυχία και σοκ στους ειδικούς, που ερευνούν τα αίτια του περιστατικού.
Ο Ντέιβ Λούντκουίστ, τεχνικός σύμβουλος ναυτιλίας στο τμήμα διατήρησης περιβάλλοντος, είπε ότι μια ομάδα τη Δευτέρα αξιολόγησε την κατάσταση και έκανε ευθανασία στις επιζήσασες φάλαινες.
«Αυτή η απόφαση δεν λαμβάνεται ποτέ επιπόλαια, αλλά σε περιπτώσεις όπως αυτή είναι η πιο ευγενής επιλογή», είπε ο Λούντκουίστ και εξήγησε πως η περιοχή βρίθει καρχαριών και ήταν επικίνδυνη μία επιχείρηση διάσωσης τόσο για τις φάλαινες όσο και για τους διασώστες.
Ο Ντάρεν Γκρόβερ, γενικός διευθυντής στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Project Jonah, το οποίο ασχολείται με τις εγκλωβισμένες φάλαινες, είπε ότι επίσης δεν υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι στην περιοχή για να βοηθήσουν στην ανέλκυση.
Τα νησιά Πιτ και Τσάταμ αποτελούν το αρχιπέλαγος των νησιών Τσάταμ που βρίσκεται περίπου 840 χιλιόμετρα από την ανατολική ακτή του νότιου νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Περίπου 800 άτομα ζουν στο μεγαλύτερο νησί Τσάταμ, με 40 άτομα να ζουν στο νησί Πιτ.
Ο Γκρόβερ είπε ότι, δεδομένης της θέσης του αρχιπελάγους κοντά στο σημείο που συναντώνται οι υποτροπικοί και οι υπο-ανταρκτικοί ωκεανοί, υπήρχε μια αφθονία θαλάσσιας ζωής στην περιοχή που προσέλκυσε φάλαινες.
Το μαζικό ξέβρασμα στο νησί Τσάταμ συνέβη το Σάββατο και ο λόγος παραμένει ακόμα άγνωστος.