Νέες εικόνες αποκαλύπτουν για πρώτη φορά το πραγματικό χρώμα Ουρανού και Ποσειδώνα

Ο Ποσειδώνας δεν είναι μπλε, όπως νομίζαμε.
Open Image Modal
NEMES LASZLO/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποκαλύπτει με νέες εικόνες ότι ο Ποσειδώνας και ο Ουρανός μοιάζουν πολύ περισσότερο μεταξύ τους από όσο νομίζαμε.

Οι πιο πολλοί σκεφτόμαστε τον Ποσειδώνα ως έναν πλανήτη με ένα πλούσιο μπλε χρώμα, ενώ τον Ουρανό με ένα πιο πράσινο. Ωστόσο, ο καθηγητής Πάτρικ Ίργουιν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι οι δύο παγωμένοι γίγαντες, οι πιο μακρινοί πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, έχουν παρόμοια απόχρωση, αυτή του πρασινωπού μπλε.

Γιατί πιστεύαμε ότι ο Ποσειδώνας είναι μπλε

Οι ειδικοί υποθέτουν πως η ιδέα ότι οι δύο πλανήτες είχαν διαφορετικά χρώματα προέκυψε επειδή οι εικόνες τους, που λήφθηκαν τον 20ό αιώνα - μεταξύ άλλων από την αποστολή Voyager 2 της NASA τη δεκαετία του 1980 - κατέγραψαν εικόνες με διαφορετικά χρώματα.

Οι μονόχρωμες εικόνες που επανασυνδυάστηκαν αργότερα για τη δημιουργία σύνθετων έγχρωμων εικόνων, δεν επιτύγχαναν πάντα την απαραίτητη ακρίβεια και ισορροπία, ώστε να επιτευχθεί μια έγχρωμη εικόνα που να αποδίδει την πραγματικότητα.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση του Ποσειδώνα, οι εικόνες που προέκυπταν ήταν συχνά πολύ μπλε. Οι πρώιμες εικόνες του Ποσειδώνα από το Voyager 2 είχαν υποστεί επεξεργασία με αυξημένη αντίθεση προκειμένου να φαίνονται καλύτερα τα σύννεφα, οι ζώνες και οι άνεμοι που διαμορφώνουν αυτό που έχουμε μάθει ότι μοιάζει με τον πλανήτη, λένε οι επιστήμονες.

Ο καθηγητής Ίργουιν δήλωσε: «Παρόλο που οι γνωστές εικόνες του Voyager 2 του Ουρανού δημοσιεύτηκαν σε μια μορφή που πλησιάζει περισσότερο το ”πραγματικό” χρώμα, εκείνες του Ποσειδώνα στην πραγματικότητα ήταν συμπιεσμένες και ενισχυμένες, και ως εκ τούτου έγιναν με τεχνητό τρόπο πολύ μπλε.

«Παρόλο που το τεχνητά κορεσμένο χρώμα ήταν τότε γνωστό στους πλανητικούς επιστήμονες - και οι εικόνες κυκλοφόρησαν με λεζάντες που το εξηγούσαν - αυτή η διάκριση είχε χαθεί με την πάροδο του χρόνου».

Και πρόσθεσε: «Εφαρμόζοντας το μοντέλο μας στα αρχικά δεδομένα, καταφέραμε να αναπαραστήσουμε την πιο ακριβή αναπαράσταση του χρώματος τόσο του Ποσειδώνα όσο και του Ουρανού».

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τον φασματογράφο απεικόνισης του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (STIS) και τον φασματοσκοπικό εξερευνητή πολλαπλών μονάδων (MUSE) του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου.

Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο Ποσειδώνας έχει μια μικρή υποψία επιπλέον μπλε χρώματος, η οποία, οφείλεται σε ένα λεπτότερο στρώμα ομίχλης που απλώνεται σε αυτόν τον πλανήτη.

Γιατί ο Ουρανός αλλάζει χρώμα με τον χρόνο

Η μελέτη δίνει επίσης μια απάντηση στο μακροχρόνιο μυστήριο γιατί το χρώμα του Ουρανού αλλάζει ελαφρώς κατά τη διάρκεια της 84χρονης τροχιάς του γύρω από τον ήλιο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, αυτό οφείλεται στο πόσο πυκνά είναι ορισμένα αέρια στους βόρειους και νότιους πόλους του πλανήτη και στο πώς εμφανίζονται όταν οι πόλοι αυτοί είναι πιο κοντά στον ήλιο.

Ο καθηγητής Ίργουιν δήλωσε: «Με τη μελέτη, αποδείξαμε ότι ο Ουρανός είναι πιο πράσινος κατά το ηλιοστάσιο λόγω της μειωμένης ποσότητας μεθανίου στις περιοχές των πόλων, αλλά και του αυξημένου πάχους των σωματιδίων πάγου μεθανίου που υπάρχουν διασκορπισμένα».

Η Δρ Heidi Hammel, από την Ένωση Πανεπιστημίων για την Έρευνα στην Αστρονομία, η οποία έχει περάσει δεκαετίες μελετώντας τον Ποσειδώνα και τον Ουρανό αλλά δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: ”Η λανθασμένη αντίληψη του χρώματος του Ποσειδώνα, καθώς και οι ασυνήθιστες χρωματικές αλλαγές του Ουρανού, μας απασχολούν εδώ και δεκαετίες.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

 Πηγή: Sky News