Το Ισραήλ έχει ουσιαστικά εγκρίνει ένα πλαίσιο προτεινόμενης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα και τώρα εναπόκειται στη Χαμάς να συμφωνήσει με αυτό, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης το Σάββατο, μια ημέρα πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών για εκεχειρία στην Αίγυπτο.
Η αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε στο Κάιρο, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας και αναμένεται κι αυτή του Ισραήλ, αν και άλλη πηγή υποστηρίζει ότι το Ισραήλ δεν θα στείλει αντιπροσωπεία έως ότου λάβει τον πλήρη κατάλογο των ομήρων που είναι ακόμη ζωντανοί.
Οι ελπίδες για την πρώτη ανακωχή από τον περασμένο Νοέμβριο αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά από έναν προηγούμενο γύρο συνομιλιών με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου στη Ντόχα και τις ενδείξεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι η συμφωνία ήταν κοντά.
Οι διεθνείς διαμεσολαβητές εργάζονται εδώ και εβδομάδες για να συνάψουν μια συμφωνία για την παύση των μαχών πριν από την έναρξη του ιερού μήνα του Ραμαζανιού των Μουσουλμάνων γύρω στις 10 Μαρτίου. Μια συμφωνία πιθανότατα θα επέτρεπε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους Παλαιστίνιους στη βόρεια Γάζα, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέωποι με την απειλή της πείνας.
Οι Ισραηλινοί «έχουν αποδεχτεί λίγο πολύ» την πρόταση, η οποία περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων καθώς και την απελευθέρωση από τη Χαμάς των ομήρων που θεωρούνται ευάλωτοι, μεταξύ των οποίων αρρώστους, τραυματίες, ηλικιωμένους και γυναίκες, είπε ο αξιωματούχος.
«Αυτή τη στιγμή, η μπάλα είναι στο γήπεδο της Χαμάς και συνεχίζουμε να πιέζουμε όσο πιο σκληρά μπορούμε», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες που όρισε ο Λευκός Οίκος για να ενημερώσει τους δημοσιογράφους.
Ανώτερος Αιγύπτιος αξιωματούχος είπε ότι Αίγυπτος και Κατάρ ως μεσολαβητές αναμένεται να λάβουν απάντηση από τη Χαμάς κατά τις συνομιλίες στο Κάιρο που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την Κυριακή.
Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα ξεκίνησαν τις πρώτες αεροπορικές ρίψεις χιλιάδων γευμάτων στη Γάζα και οι στρατοί της Ιορδανίας και της Αιγύπτου ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν επίσης αεροπορικές ρίψεις. Ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας λένε ότι οι ρίψεις αυτές θα πρέπει να είναι μόνο η τελευταία λύση και αντ′ αυτού ζητούν το άνοιγμα άλλων σημείων διέλευσης στη Γάζα και την άρση των εμποδίων στα λίγα σημεία που είναι ανοιχτά.
Η διπλωματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ότι πολλοί από τους εκατοντάδες Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας την Πέμπτη χτυπήθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού και ζήτησε διεθνή έρευνα. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αύξησε τον αριθμό των νεκρών από την αιματοχυσία της Πέμπτης σε 118, μετά τον εντοπισμό ακόμη δύο σορών το Σάββατο. Οι τραυματίες από το περιστατικό παραμένουν στους 760.
Ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε ότι το Ισραήλ οργάνωσε το κομβόι της Πέμπτης, «και οι ισχυρισμοί ότι βλάψαμε ανθρώπους σκόπιμα είναι αβάσιμοι».
Την ίδια ώρα κάτοικοι στη βόρεια Γάζα λένε ότι ψάχνουν στα ερείπια και στα σκουπίδια για να ταΐσουν τα παιδιά τους, τα οποία τρώνε μόλις ένα γεύμα την ημέρα. Πολλές οικογένειες έχουν αρχίσει να αναμιγνύουν τροφές για ζώα και πτηνά με σιτηρά για να ψήσουν ψωμί. Τουλάχιστον 10 παιδιά έχουν πεθάνει από την πείνα, σύμφωνα με τα αρχεία νοσοκομείων στη Γάζα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας λέει ότι ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από τον πόλεμο έχει ανέλθει στους 30.320. Το υπουργείο δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών στα στοιχεία του, αλλά λέει ότι γυναίκες και παιδιά αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα των θυμάτων.
Η αεροπορική, θαλάσσια και χερσαία επίθεση του Ισραήλ έχει μετατρέψει σε ερείπια μεγάλο μέρος της πυκνοκατοικημένης βόρειας Γάζας. Ο στρατός είπε στους Παλαιστίνιους να μετακινηθούν νότια, αλλά 300.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν απομείνει εκεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ