Φόβοι για νέες επικίνδυνες τακτικές του Ισραήλ στη Γάζα - Θέλει και αποχώρηση των κυανόκρανων από το Ν.Λίβανο

Μετά τον σάλο με τον τραυματισμό πέντε μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ από το Ισραήλ Ολοκληρωτική καταστροφή τζαμιού 100 ετών στον Λίβανο.
|
Open Image Modal
Παιδιά στην Καν Γιουνίς στην Γάζα, περνούν μπροστά από ένα κοντέινερ που φέρει γραμμένο το σύνθημα "Ειρήνη" (12 Οκτωβρίου 2024)
NurPhoto via Getty Images

Την στιγμή που το Ισραήλ επιμένει να πλήττει τον Λίβανο και να διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις στον νότο της χώρας, εντείνονται όλο και περισσότερο οι επιθέσεις και στην Βόρεια Γάζα, όπου φαίνεται πως ίσως επιχειρείται μια νέα, επικίνδυνη τακτική προς εξόντωση της Χαμάς με θύμα τους αμάχους. 

Σε νέο μήνυμά του ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί τους κατοίκους πως θα επιχειρεί ”με μεγάλη δύναμη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων και θα συνεχίσει να το κάνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η καθορισμένη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των καταφυγίων που βρίσκονται εκεί, θεωρείται επικίνδυνη ζώνη μάχης. Η περιοχή πρέπει να εκκενωθεί αμέσως”. 

Όπως είναι εμφανές το Ισραήλ σχεδιάζει μακράς διάρκειας επιχειρήσεις σε μια νέα προσπάθεια εξόντωσης της Χαμάς αφού παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνονταν πριν μήνες κάτι τέτοιο αποδείχθηκε πως δεν συνέβη. Για να το επιτύχει θέλει την απομάκρυνση των αμάχων ώστε το πεδίο να είναι ελεύθερο για εκτενείς βομβαρδισμούς. 

 

Όμως, πολλοί Παλαιστίνιο, που έχουν αναγκαστεί να μετακινούνται συνεχώς επί έναν χρόνο αρνούνται πλέον να το πράξουν ενώ γνωρίζουν πως ακόμη και τα σημεία που τους υποδεικνύονται ως ασφαλή, έχουν δεχθεί πλήγματα. 

Σύμφωνα μάλιστα με το BBC, η εκτίμηση μεταξύ πολλών Παλαιστινίων, του ΟΗΕ και των υπηρεσιών αρωγής είναι πλέον ότι ο Ισραηλινός Στρατός υιοθετεί σταδιακά μέρος ή συνολικά μια νέα τακτική εκκαθάρισης της βόρεια Γάζα, γνωστή ως «Σχέδιο των Στρατηγών». Προτάθηκε από μια ομάδα συνταξιούχων ανώτατων αξιωματικών υπό την ηγεσία του στρατηγού Τζιόρα Εϊλάντ, πρώην σύμβουλου εθνικής ασφάλειας.

Στην καρδιά αυτού του σχεδίου είναι η ιδέα ότι το Ισραήλ μπορεί να αναγκάσει την παράδοση της Χαμάς και του ηγέτη της Γιαχία Σινγουάρ αυξάνοντας την πίεση σε ολόκληρο τον πληθυσμό του βορρά. Το πρώτο βήμα είναι να δοθεί εντολή στους αμάχους να φύγουν ”Και μετά  όλη αυτή η περιοχή θα γίνει στρατιωτική ζώνη. Και όλοι οι άνθρωποι της Χαμάς, είτε μαχητές είτε πολίτες θα έχουν δύο επιλογές: είτε να παραδοθούν είτε να λιμοκτονήσουν ”. 

Open Image Modal
Παλαιστίνιες θρηνούν για τον θάνατο αγαπημένων τους από τις τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις στο Ντεϊρ αλ Μπαλάχ (9 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

 

Συνεχείς επιθέσεις σε Βόρεια Γάζα και Λίβανο

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην κεντρική και βόρεια Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο και τη νύχτα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο ιατρούς. Πριν από μια εβδομάδα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις  ξεκίνησαν άλλη μια επίθεση στη Τζαμπαλία στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστίνιοι υγειονομικοί υπολογίζουν ότι 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί την περασμένη εβδομάδα - με τους κατοίκους να λένε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει περικυκλώσει τη περιοχή και τους έχει διατάξει να την εκκενώσουν.

Στον δε Λίβανο, ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα κατέστρεψε  ”ολοσχερώς” τζαμί λιβανικού χωριού που βρίσκεται σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI.

Το τέμενος αυτό των εκατό ετών ”ήταν ένα σύμβολο καθώς οι οικογένειες συγκεντρώνονταν στον περίβολό του για να γιορτάσουν σε διάφορες περιστάσεις”, δήλωσε στο AFP ο δήμαρχος του Κφαρ Τέμπνιτ, ο Φουάντ Γιασίν.

Η δε σιιητική οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι συγκρούστηκε δύο φορές με Ισραηλινούς στρατιώτες που προσπαθούσαν να διεισδύσουν σήμερα σε περιοχή κοντά σε μεθοριακό χωριό στον νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι αναχαίτισε περίπου πέντε βλήματα που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο την Κυριακή. Σειρήνες ηχούσαν αδιάκοπα στο βόρειο Ισραήλ εναντίον του οποίου η ένοπλη ομάδα της Χεζμπολάχ εξαπέλυσε περίπου 320 βλήματα από τον Λίβανο προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Γιομ Κιπούρ, της ιερότερης ημέρας του Ιουδαϊσμού που έληξε το βράδυ του Σαββάτου.

Open Image Modal
Άνδρας κρατά την σορό παιδιού τυλιγμένη σε σάβανο στο Ντεϊρ αλ Μπαλάχ (9 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press
Open Image Modal
Αναζήτηση επιζώντων στα συντρίμμια βομβαρδισμένου κτιρίου στον Νότιο Λίβανο (13 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

 

Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ εκτιμούν πως το Ισραήλ δεν θα πλήξει πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν

Και καθώς μετά και την ολοκλήρωση των εορτασμών του Γιομ Κιπούρ στο Ισραήλ, όλοι εκτιμούν πως άμεσα θα  θα καταφέρει το πολυαναμενόμενο  πλήγμα του στο Ιράν, αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνεται να εκτιμούν δεν θα στοχεύσουν πυρηνικές εγκαταστάσεις. 

Συγκεκριμένα το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο αξιωματούχους που δεν κατονομάζει αναφέρει πως η εκτίμηση στην Ουάσιγκτον είναι πως το Τελ Αβιβ θα περιοριστεί σε πλήγματα σε στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές.

Εκτός δε από τις επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις φαίνεται να αποκλείουν και το ενδεχόμενο διεξαγωγής δολοφονιών. 

Το Ισραήλ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα απαντήσει στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε αυτόν τον μήνα από το Ιράν, σε μια επίθεση που παρουσιάστηκε από την Τεχεράνη ως αντίποινα στον φόνο του ηγέτη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, ο οποίος αποδόθηκε στο Ισραήλ, και του ηγέτη της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα καθώς αλλά και ενός υψηλόβαθμου στρατιωτικού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, του Αμπάς Νιλφορουσάν, σε ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό στα τέλη Σεπτεμβρίου.

 

Νετανιάχου: Να αποχωρήσουν οι καυνόκρανοι του ΟΗΕ από τον Λίβανο

Στο μεταξύ, καθώς το Ισραήλ δέχεται σφοδρές επικρίσεις και διαμαρτυρίες για τον τραυματισμό καυνόκρανων του ΟΗΕ στα νότια του Λιβάνου, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παρότρυνε  τον ΟΗΕ ν’ απομακρύνει τις δυνάμεις της ειρηνευτικής δύναμης UNIFIL από τις περιοχές των μαχών. όπως είπε ο στρατός ζήτησε επανειλημμένα από τον ΟΗΕ ν’ απομακρύνει τους κυανόκρανους, προσθέτοντας ότι η παρουσία τους στην περιοχή, τους καθιστά ομήρους της Χεζμπολάχ.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ πάντως, Γιοάβ Γκάλαντ διαβεβαίωσε τον αμερικανό ομόλογό του κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας χθες, ότι παρά την ”την επιχειρησιακή πρόκληση” που δημιουργεί η παρουσία της Χεζμπολάχ ”κοντά σε θέσεις της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL, FINUL)”, ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει ”να λαμβάνει μέτρα για να αποφύγει την πρόκληση βλάβης στους στρατιώτες” των ειρηνευτικών δυνάμεων.  

Την ίδια ώρα, πάνω από 40 χώρες διατύπωσαν σήμερα με κοινό ανακοινωθέν τους  την «πλήρη» υποστήριξή τους στην Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL/FINUL) και προέτρεψαν στην προστασία των μελών των ειρηνευτικών αυτών δυνάμεων, πέντε από τους οποίες τραυματίστηκαν μέσα σε 48 ώρες από ισραηλινά πυρά.

Η UNIFIL/FINUL, κατηγόρησε τα ισραηλινά στρατεύματα ότι πυροβόλησαν «επανειλημμένα» και «σκόπιμα» ενάντια στις θέσεις τους, προκαλώντας κύμα διεθνών επικρίσεων κατά του Ισραήλ σε διπλωματικό και όχι μόνο επίπεδο. 

«Καλούμε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να σεβαστούν την παρουσία της UNIFIL/FINUL, η οποία συνεπάγεται την εγγύηση της ασφάλειας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων της, ανά πάσα στιγμή», έγραψαν 34 χώρες που συνεισφέρουν σε αυτή τη Δύναμη του ΟΗΕ στην οποία προστέθηκαν έξι άλλα κράτη, σύμφωνα με επιστολή που αναρτήθηκε στον λογαριασμό Χ της πολωνικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγές: BBC, Reuters, DPA, AFP