Νέες ταινίες: Air, Η Γυναίκα του Τσαϊκόφσκι, Ο Εξορκιστής του Βατικανού, Ο Άντρας στο Υπόγειο

Μπεν Άφλεκ και Ματ Ντέιμον στο «Air», αλλά και Μάκης Παπαδημητρίου στο «Flux Gourmet». Οι εννέα ταινίες που έρχονται στις αίθουσες από την Πέμπτη 6 Απριλίου.
Open Image Modal
Air
Tanweer

Νέο μπαράζ για ακόμη μία εβδομάδα, από την Πέμπτη 6 Απριλίου στις αίθουσες. Αυτές είναι οι ταινίες πρώτης προβολής. 

Air: Κυνηγώντας Ένα Θρύλο

Με σκηνοθέτη τον Μπεν Άφλεκ και πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον, στον ρόλο του αιρετικού στελέχους της Nike, Σόνι Βακάρο, η δραματική κομεντί AIR αφηγείται τη συνεργασία του -τότε πρωτάρη- Μάικλ Τζόρνταν με το νεοσύστατο τμήμα μπάσκετ της Nike. Η συνεργασία αυτή άλλαξε τα δεδομένα παγκοσμίως και το brand Air Jordan έφερε την επανάσταση στον κόσμο του αθλητισμού, αλλά και στη σύγχρονη κουλτούρα. Μία αντισυμβατική, παράτολμη ομάδα που το μέλλον της κρέμεται από μια κλωστή, μια μητέρα ασυμβίβαστη, που έχει αντιληφθεί το τεραστίων διαστάσεων ταλέντο του γιου της, τον άνθρωπο-φαινόμενο του μπάσκετ, που αργότερα αναγνωρίστηκε ως ο κορυφαίος παίχτης όλων των εποχών.

Στο AIR παίζουν ο Μπεν Άφλεκ, στον ρόλο του Φιλ Νάιτ, συνιδρυτή της Nike, ο Τζέισον Μπέιτμαν, ο Κρις Μεσίνα, ο Μάθιου Μάχερ, ο Μάρλον Γουέιανς, ο Τζέι Μορ, ο Τζούλιους Τένον, ο Κρις Τάκερ και η Βαϊόλα Ντέιβις στον ρόλο της Ντελόρις Τζόρνταν.

Η Γυναίκα του Τσαϊκόφσκι

Η Αντονίνα Μιλιούκοβα είναι μία όμορφη και δροσερή κοπέλα, μέλος της ρωσικής αριστοκρατίας του 19ου αιώνα. Θα μπορούσε να έχει όποιον θέλει, όμως αναπτύσσει μια εμμονή με τον ήδη περιζήτητο συνθέτη Πιοτρ Τσαϊκόφσκι, τον οποίο ερωτεύεται τρελά με το που ακούει τη μουσική του. Θέλει να τον παντρευτεί και να τον στηρίζει δια βίου στο θεάρεστο, όπως το αντιλαμβάνεται εκείνη, έργο του.

Ο συνθέτης ενδίδει για να δώσει ένα τέλος στις φήμες γύρω από το πρόσωπό του, αλλά ο γάμος δεν μπορεί να διαρκέσει. Και όσο πιο βάναυσα  ο Τσαϊκόφσκι επιχειρεί να ξεφορτωθεί τη σύζυγό του, τόσο πιο εμμονικά και αρρωστημένα η ίδια πασχίζει να μείνει μαζί του, παραδομένη στην ανεκπλήρωτη αγάπη της.

Ο Κιρίλ Σερεμπρένικοφ («Πιστός», «Leto», «Petrov Flu») -τον οποίον αναμένουμε το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών- υπογράφει μία βιογραφική ταινία εποχής που συζητήθηκε πολύ στις Κάννες: μια ταινία που αποδίδει ατμοσφαιρικά, και καθόλου ωραιοποημένα, το ιστορικό πλαίσιο της Ρωσίας στα τέλη του 19ου αιώνα, και μιλά για το καθεστώς της πατριαρχίας της εποχής εκείνης, στο οποίο μια γυναίκα με ταλέντο δεν θα μπορούσε ποτέ να μεγαλουργήσει όπως ένας άντρας -περιορίζεται απλώς στο ρόλο της συζύγου. Ο Σερεμπρένικοφ υπαινίσσεται πως οι γυναίκες τότε, που διακατέχονταν από έντονα πάθη και ευαισθησίες, αν ήταν άντρες πιθανόν να εκτονώνονταν μέσω της τέχνης, αλλά καθώς είναι γυναίκες οδηγούνταν πιο εύκολα στην τρέλα.

H ταινία είναι γυρισμένη υπό το πρίσμα της  Αντονίνας, και όπως τονίζει ο δημιουργός της, είναι βασισμένη στα πραγματικά περιστατικά της ζωής της, όπως διασώζονται σήμερα από τα γράμματα και τις αναμνήσεις της. Ο σκηνοθέτης βασίστηκε στο βιβλίο του καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Γέιλ Αλεξάντερ Ποζνάνσκι, ο οποίος έκανε ενδελεχή έρευνα για τη ζωή του συνθέτη αλλά και της Αντονίνας Μιλιούκοβα.

Με τους Αλιόνα Μιχαϊλόβα, Οντίν Λουντ Μπιρόν.

Ο Εξορκιστής του Βατικανού

Βασισμένη στα αρχεία του πατέρα Γκαμπριέλε Αμόρθ, αρχιεξορκιστή του Βατικανού (και στα αυτοβιογραφικά βιβλία του «An Exorcist Tells His Story» και «An Exorcist: More Stories»), η ταινία ακολουθεί τον πατέρα Αμόρθ στην έρευνά του για τον τρομακτικό δαιμονισμό ενός αγοριού, η οποία καταλήγει στην αποκάλυψη μιας συνωμοσίας που το Βατικανό για αιώνες προσπαθούσε απεγνωσμένα να αποκρύψει.

Πρωταγωνστεί ο Ράσελ Κρόου. Στον ρόλο του Πάπα ο Φράνκο Νέρο. Σκηνοθεσία Τζούλιους Έιβερι.

Flux Gourmet

Η σουρεαλιστική ταινία του Πίτερ Στρίκλαντ που έδωσε στον Μάκη Παπαδημητρίου μία θέση στη λίστα του Vanity Fair με τις καλύτερες ερμηνείες του 2022.

Μια ηχητική κολεκτίβα που δεν μπορεί να διαλέξει όνομα, στεγάζεται σε ένα ινστιτούτο αφιερωμένο στις μαγειρικές και διατροφικές επιδόσεις. Τα μέλη της παγιδεύονται στις εσωτερικές τους μάχες εξουσίας και σε καλλιτεχνικές βεντέτες, μόνο που η δυσλειτουργική δυναμική τους επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο όταν πρέπει να συναναστραφούν με την επικεφαλής του ινστιτούτου. 

Ενώ οι διάφοροι ανταγωνισμοί ξεδιπλώνονται, ένας άλλος ένοικος αντιμετωπίζει γαστρεντερικές διαταραχές, και σε μια προσπάθεια να δώσει αυθεντικότητα στην τέχνη της, η αρχηγός της κολεκτίβας του ζητά να χρησιμοποιήσει την κατάστασή του ως μέρος της παράστασης. Με τους Εϊζα Μπάτερφιλντ, Γκουέντολιν Κρίστι, Αριάν Λαμπέντ, Φάτμα Μοχάμεντ και φυσικά, τον Μάκη Παπαδημητρίου. 

Ο Άντρας στο Υπόγειο

Ο Σιμόν και η Ελέν, ένα ζευγάρι στο Παρίσι, αποφασίζουν να πουλήσουν ένα υπόγειο στο κτίριο που μένουν. Ένας άντρας -με ταραγμένο παρελθόν- το αγοράζει και εγκαθίσταται βιαστικά χωρίς να ενημερώσει. Σιγά σιγά, η παρουσία του θα αναστατώσει τη ζωή του ζευγαριού, που προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να ακυρώσει την πώληση. Όμως, ο κύριος Fonzic εξελίσσεται σε απειλή για την οικογένεια καθώς γίνεται φίλος με την έφηβη κόρη τους, στην οποία φαίνεται να ασκεί μία παράξενη επιρροή.

Σε σκηνοθεσία Φιλίπ Λε Γκρε με τους Φρανσουά Κλιζέ, Ζερεμί Ρενιέ, Μπερενίς Μπεζό. 

Η Εθελόντρια

Open Image Modal
«Η εθελόντρια»
©Lucia Faraig

Η Μαρίσα Σόλα (που σημαίνει «μόνη» στα ισπανικά) είναι μια 65χρονη γιατρός που μόλις συνταξιοδοτήθηκε· επιθυμεί όσο τίποτα ν’ αποκτήσει εγγόνια, όμως για κάποιον ανεξήγητο λόγο κανένα από τα παιδιά της δεν προτίθεται να της δώσει αυτή τη χαρά. Έπειτα από μια έντονη συζήτηση σ’ ένα οικογενειακό τραπέζι, η Μαρίσα αποφασίζει να αφήσει τα πάντα πίσω της και να ταξιδέψει στην Ελλάδα, σε μια προσφυγική δομή, πιστεύοντας πως θα συναντήσει παιδιά που χρειάζονται ανθρώπους σαν εκείνη. Ωστόσο, με την άφιξη της αντικρίζει μια πραγματικότητα που δεν φανταζόταν ποτέ – κι έτσι βρίσκει την ευκαιρία να διερευνήσει τα όρια μεταξύ της αγάπης και της ανάγκης.

Μετά την ελληνική της πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2022, η δεύτερη ταινία της Νέλι Ρεγκουέρα, μετά το «Η Μαρία και οι άλλοι», έρχεται στις αθηναϊκές αίθουσες για να συγκινήσει το κοινό με το χιουμοριστικό, ανθρώπινο βλέμμα της. H ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, με  πρωταγωνίστρια την πολυβραβευμένη Ισπανίδα ηθοποιό Κάρμεν Μάτσι, γνώριμη από τις τέσσερις ταινίες του Πέδρο Αλμοδόβαρ όπου έχει συμμετάσχει, τα «Μίλα της», «Ραγισμένες Αγκαλιές», «Δεν Κρατιέμαι» και «Το Δέρμα που Κατοικώ». Στο καστ και ο Γιάννης Τσορτέκης. Στον κινηματογράφο «Ανδόρα». 

Γλυκιά Καταστροφή

Η Άμπι δεν πίνει, δεν βρίζει και ντύνεται πολύ συντηρητικά. Προσπαθεί να ξεχάσει το σκοτεινό παρελθόν της αλλά όταν πηγαίνει στο κολέγιο τα πράγματα θα ανατραπούν όταν γνωρίσει τον Τράβις, ένα γοητευτικό αλλά επικίνδυνο αγόρι. O Τράβις την παγιδεύει μ’ ένα στοίχημα: αν χάσει τότε ο ίδιος θα απέχει από το σεξ για έναν μήνα, ενώ αν χάσει η Άμπι, θα πρέπει αυτή να μείνει στο διαμέρισμά του για έναν μήνα. Αυτό που δεν υποψιάζεται ο Τράβις είναι ότι έχει βρει τον δάσκαλο του.

Σκηνοθεσία Ρότζερ Καμπλ. Με τους Ντίλαν Σπράους, Βιρτζίνια Γκάρντνερ, Όστιν Νορθ, Λιμπ Μπάρερ. 

Super Mario Bros. Η Ταινία

Ενώ επιδιορθώνουν έναν αγωγό ύδρευσης, δύο υδραυλικοί από το Μπρούκλιν, ο Μάριο και ο αδελφός του Λουίτζι, μεταφέρονται μέσα από έναν μυστηριώδη σωλήνα σε έναν μαγικό νέο κόσμο. Όταν τα δύο αδέλφια χωριστούν, ο Μάριο ζει μία επική περιπέτεια αναζήτησης του Λουίτζι. Με τη βοήθεια του μανιταριού Τοντ και μετά την εντατική εκπαίδευση στη μάχη με την αρχηγό του Μανιταροβασιλείου Πριγκίπισσα Πιτς, ο Μάριο επιστρατεύει τις δικές του δυνάμεις και αναλαμβάνει δράση.

Βασισμένη στον κόσμο των κλασικών παιχνιδιών του Mario της Nintendo. 

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι Κωνσταντίνος Λάγκος, Βασίλης Παπαστάθης, Στεφανία Φιλιάδη, Βασίλης Αξιώτης, Θάνος Λέκκας, Δημήτρης Σάρλος, Κωνσταντίνος Ρεπάνης, Μαριάνθη Σοντάκη, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Βασίλης Μήλιος, Πέτρος Δαμουλής, Ιφιγένεια Στάικου.

Το φωτογραφείο του μπαμπά μου

Μετά την πρεμιέρα στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η ταινία  της Καλλιόπης Λεγάκη για τον σπουδαίο φωτογράφο Τάκη Τλούπα, γνωστό για μερικές από τις πλέον εμβληματικές φωτογραφίες της Θεσσαλίας, προβάλλεται το Σάββατο 8 Απριλίου, στις 18:00, στο Τριανόν.