Νέες ταινίες: Άμστερνταμ, Vortex, Emily, Ανώνυμη Κλήση, Φυγή

Οι οκτώ ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου.
Open Image Modal
«Άμστερνταμ»

«Άμστερνταμ», με ένα all star καστ -μεταξύ άλλων και την Τέιλορ Σουίφτ που επιστρέφει για δεύτερη φορά στη μεγάλη οθόνη-, «Vortex» με την υπογραφή του Γκασπάρ Νοέ, η Έμα Μακί του «Sex Education» ως Έμιλι Μπροντέ στη βιογραφική ταινία «Emily», Μελ Γκίμπσον στην «Ανώνυμη Κλήση», το περίφημο animation «Flee», που αφηγείται μία αληθινή ιστορία φυγής από το Αφγανιστάν και «Φύγαμε», ένα road movie από το Ιράν. 

Ακόμη, το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους της Δήμητρας Ζήρου «Στη Xώρα του Πάγου και της Φωτιάς», εμπνευσμένο από τη σύγχρονη ζωή των αυτοχθόνων που κατοικούν στην Ευρωπαϊκή Aρκτική zώνη, τους Sámi -ευρέως γνωστoί ως Λάπωνες- και η παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων «Η Πριγκίπισσα Αλάνι». 

Αυτές είναι οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις αίθουσες την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου. 

Άμστερνταμ

Η νέα ταινία του σκηνοθέτη - σεναριογράφου Ντέιβιντ Ο. Ράσελ («Οδηγός Αισιοδοξίας», «The Fighter» και «Οδηγός Διαπλοκής»), με φόντο τη δεκαετία του ’30, συνυφαίνει τα ιστορικά δεδομένα με τη μυθοπλασία.

Τρεις φίλοι, ένας γιατρός, ένας δικηγόρος και μία νοσοκόμα, κατηγορούνται άδικα για ένα φόνο και βρίσκονται ξαφνικά μπλεγμένοι σε μία απίστευτη ιστορία συνωμοσίας. 

Με τους Κρίστιαν Μπέιλ, Μάργκοτ Ρόμπι, Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον, Αλεσάντρο Νίβολα, Άντρια Ράιζμπορο, Άνια Τέιλορ-Τζόι, Κρις Ροκ, Ματίας Σένερτς, Μάικλ Σάνον, Μάικ Μάιερς, Τέιλορ Σουίφτ, Ζόε Σαλντάνα, Ράμι Μάλεκ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Vortex

Ο προβοκάτορας του παγκόσμιου σινεμά αλλάζει στυλ, αλλά παραμένει σοκαριστικός.

Το συγκινητικό «Amour» του Χάνεκε μπαίνει στο παραισθησιογόνο σύμπαν του Γκασπάρ Νοέ, ο οποίος μας προσκαλεί σε μια ρεαλιστική ιστορία τρόμου, όπου ο τρόμος πηγάζει από τις δυσκολίες του γήρατος, με ήρωες ένα ηλικιωμένο ζευγάρι -στους ρόλους ο σκηνοθέτης Ντάριο Αρτζέντο και η πολύπειρη Φρανσουάζ Λεμπρέν- που βρίσκεται αντιμέτωπο με την άνοια. 

Emily

Η Έμα Μακί του «Sex Education» ενσαρκώνει την Έμιλι Μπροντέ (1818 - 1848), συγγραφέα του κλασικού μυθιστορήματος «Ανεμοδαρμένα Ύψη».

Η ταινία, σκηνοθετικό ντεμπούτο της ηθοποιού Φράνσις Ο’ Κόνορ, σκιαγραφεί το γεμάτο πάθος και ευαισθησία (φανταστικό) πορτρέτο της νεαρής γυναίκας που έζησε στην πατριαρχική Αγγλία του 19ου αιώνα και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις τριάντα ετών από φυματίωση.

Η πορεία της μέχρι τη συγγραφή του μοναδικού μυθιστορήματος της, οι σχέσεις -αγάπης όπως και αντιπαλότητας- με τις αδελφές της και τον χήρο ιερέα πατέρα της, αλλά και ο έρωτας. 

Στο καστ επίσης οι Φιον Γουάιτχεντ, Ολιβερ Τζάκσον-Κόεν.

Ανώνυμη Κλήση

Λος Άντζελες. Τα τελευταία 25 χρόνια, ο Έλβις δίνει συμβουλές ζωντανά στον αέρα σε ακροατές στη θρυλική νυχτερινή εκπομπή του.

Είναι ένας από τους τελευταίους κλασικούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς, που αποφεύγει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί τα θεωρεί περιττά. Αγνοεί, μάλιστα, τα προειδοποιητικά σημάδια από το αφεντικό του, που βλέπει ότι η ακροαματικότητα της εκπομπής έχει αρχίσει να πέφτει.  Μία νύχτα, δέχεται κλήση από τον Γκάρι, που ετοιμάζεται να κάνει κάτι δραματικό. Ο Γκάρι θα στείλει τον Έλβις σε ένα εφιαλτικό ταξίδι. Αυτή η κλήση μπορεί να καταστρέψει την καριέρα του, την οικογένεια του και ολόκληρη τη ζωή του.

Η Ανώνυμη Κλήση βασίζεται σε μία ταινία μικρού μήκους (επίσης σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ρομουάλντ Μπουλανζέ) με τον τίτλο Talk (2019), που απέσπασε πάνω από 60 βραβεία σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

Με τους Μελ Γκίμπσον, Γουίλιαμ Μόζλι, Κέβιν Ντίλον, Τζον Ρόμπινσον, Νάντια Φαρές, Ενρίκε Άρσε, Άλια Σερορ-Ο-Νιλ, Πολ Σπέρα.

Φύγαμε

Η κρυφή, σχεδόν συνωμοτική διαδρομή μιας χαοτικής όσο και τρυφερής τετραμελούς οικογένειας που ταξιδεύει με ένα ταλαιπωρημένο δανεικό αυτοκίνητο προς τα σύνορα.

Το road movie από το Ιράν, σκηνοθετικό ντεμπούτο (σε μεγάλο μήκους ταινία) του Πανάχ Παναχί, γιου του πολυβραβευμένου υπό διωγμό σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί, συμμετείχε στο Φεστιβάλ Καννών και κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Λονδίνου.

Φυγή

Η αληθινή ιστορία φυγής του Αμίν Ναγουάμπι  (το όνομα δεν είναι αληθινό, η ιστορία όμως είναι) από το Αφγανιστάν σε μικρή ηλικία, για ένα ομηρικό ταξίδι προς την ελευθερία. Ο Αμίν τώρα είναι 36 ετών, κάτοικος Δανίας, ακαδημαϊκός και έτοιμος να παντρευτεί τον επί χρόνια σύντροφο του. Έρχεται αντιμέτωπος για πρώτη φορά μετά από χρόνια με το γεμάτο πόνο παρελθόν του και εκμυστηρεύεται την ιστορία του -μια ιστορία που έχει ομοιότητες με πολλών προσφύγων που κατάφεραν να αποκτήσουν μια καινούργια ζωή, αλλά που κουβαλούν πάντα μαζί τους το τραύμα. 

Η ταινία του Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν απέσπασε υποψηφιότητες για τρία Όσκαρ (Διεθνής Ταινία, Ντοκιμαντέρ και Αnimation), γράφοντας ιστορία ως η πρώτη ταινία που κερδίζει υποψηφιότητα στις τρεις αυτές κατηγορίες μαζί.

Στη Χώρα του Πάγου και της Φωτιάς

Το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ Στη Xώρα του Πάγου και της Φωτιάς είναι εμπνευσμένο από τη σύγχρονη ζωή των αυτοχθόνων που κατοικούν στην Ευρωπαϊκή Aρκτική zώνη, τους Sámi, ευρέως γνωστoί ως Λάπωνες. Μετά από δεκαπέντε χρόνια έρευνας και φωτογράφησης του ευρωπαïκού αρκτικού τοπίου και των αυτοχθόνων κατοίκων του (και πολλές δυσκολίες, πολλές λήψεις έγιναν στους -25 και -35 βαθμούς κελσίου), η σκηνοθέτις Δήμητρα Ζήρου υπογράφει μια ιστορία εμπνευσμένη από τη μακρινή αυτή γη και τους ανθρώπους της.

Δύο παράλληλες ιστορίες ξετυλίγουν την καθημερινή ζωή δύο πολύ διαφορετικών ανθρώπων: της 87χρονης Sara και του 7χρονου Mihka, που ζουν στην Guovdageaidnu - Kautokeino, μια μικρή απομακρυσμένη πόλη στη μέση της Νορβηγικής αρκτικής τούνδρας. Η ταινία παρατηρεί τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ενός έτους, μέσα από τις εναλλαγές των εποχών και το πέρασμα από το καλοκαιρινό διαρκές φως, στο αρκτικό σκοτάδι.

Ζώντας σε σκληρές καιρικές συνθήκες, αλλά απολαμβάνοντας και μαγικές στιγμές όπως το Βόρειο Σέλας, οι Sámi έχουν μάθει να επιβιώνουν: κυκλοφορούν με έλκηθρα στο χιόνι, καπνίζουν το κρέας  με τον πατροπαράδοτο τρόπο στις σκηνές τους, ψαρεύουν ανοίγοντας τρύπες στον πάγο, φτιάχνουν ανθεκτικά στο χιόνι παπούτσια από δέρμα ταράνδου και μαζεύουν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους αρκτικά μούρα. Την ίδια στιγμή  τα παιδιά τους, όπως ο Mihka, ενώ απολαμβάνουν να παίζουν με το τάμπλετ τους, όπως όλα τα σημερινά παιδιά,  μαθαίνουν να χειρίζονται το μαχαίρι και να ρίχνουν το λάσο στους ταράνδους. 

Open Image Modal

Όμως δεν ζούσαν πάντα όπως ήθελαν. Κάποτε, τους απαγορευόταν να μιλούν τη γλώσσα τους. Σήμερα, ζουν αρμονικά στον τόπο τους.

Την μουσική της ταινίας υπογράφει η Άννα Στερεοπούλου, ενώ ακούγονται και  yoik, τα μοναδικά φωνητικά των Sámi.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και θα προβληθεί στους κινηματογράφους Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Διάνα και Μικρόκοσμος. 

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προβληθεί το  Σάββατο 5/11 (6 μ.μ.) παρουσία των συντελεστών. Θα ακολουθήσουν ακόμη δύο προβολές στην Ταινιοθήκη, στις 12 και 19 Νοεμβρίου (6 μ.μ.) Στον Δαναό, το Σάββατο 5/11 (4 μ.μ.) και την Κυριακή 6/11 (4 μ.μ.), επίσης παρουσία των συντελεστών και στο Διάνα, την Κυριακή 6/11 (4.20 μ.μ.) και τη  Δευτέρα 7/11 (7.40 μ.μ.) παρουσία των συντελεστών.

 

Η Πριγκίπισσα Αλάνι

Η Πιλ είναι μια νεαρή χωρίς οικογένεια που ζει στη μεσαιωνική πόλη Ομιχλούπολη. Μια μέρα, ο Τρίσταν, ο άκαρδος αντιβασιλέας, καταριέται τον Ρόλαντ, διάδοχο του θρόνου, και τον μεταμορφώνει σε «γατόκοτα» (μισό κοτόπουλο, μισό γάτα). Για να σώσει τον Ρόλαντ και το βασίλειο, η Πιλ ξεκινά μια αναζήτηση για το αντίδοτο. Ο Κρόμπαρ, ένας άγαρμπος φρουρός με καλή καρδιά, ο Κουδουνάκιας, ένας νεαρός γελωτοποιός, και η παρέα των τριών κουναβιών της, την ακολουθούν. Από το Καταραμένο Δάσος έως το Λαγκάδι του Θηρίου, η Πιλ και η απίθανη συντροφιά της θα ζήσουν τη μεγαλύτερη περιπέτεια. Και θα βρουν την οικογένεια που δεν είχαν ποτέ.

Η ταινία προβάλλεται μεταγλωττισμένη.