Νέες ταινίες: Ενα ταξίδι ζωής που γίνεται θρίλερ επιβίωσης, Pacifiction, Βρέχει Άντρες

Πάμε σινεμά. Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες ανήμερα Δεκαπενταύγουστου.
Open Image Modal
«Οι Ναυαγοί»
Spentzos Film

Τρεις γαλλικές ταινίες, τρεις επανεκδόσεις -μεταξύ αυτών εξαιρετικός Μπίλι Γουάιλντερ- και «Εγώ, ο Απαισιότατος 4». 

Αυτές είναι οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες ανήμερα Δεκαπενταύγουστου.

 

Pacifiction

Ταϊτή της Γαλλικής Πολυνησίας. Ο Ύπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας και στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης Ντε Ρολέ, είναι ένας ευφυής άνδρας με άψογους τρόπους,  ο οποίος κινείται στα υψηλότερα κλιμάκια της πολιτικής, ενώ παράλληλα συναναστρέφεται και με συμπολίτες του από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Σύντομα όμως, θα κληθεί να διαχειριστεί τις συνέπειες της εξάπλωσης μιας είδησης που φημολογείται εντόνως: Ακούγεται πως στην περιοχή εθεάθη ένα υποβρύχιο, του οποίου η απόκοσμη παρουσία θα μπορούσε να προαναγγέλλει την επιστροφή των γαλλικών πυρηνικών δοκιμών.

Γεωπολιτικές ίντριγκες, έρωτες, παράνοια, διαφθορά και ένας ήρωας που προσπαθεί να κρατηθεί από ένα παρελθοντικό αποικιοκρατικό μεγαλείο αλλά βλέπει πως η δική του Εδέμ χάνει σιγά σιγά τη λάμψη της. η ταινία του προκλητικού, ιδιοσυγκρασιακού καταλανού δημιουργού Άλμπερτ Σέρα (Liberté), ξετρέλανε τον σκηνοθέτη Ντέιβιντ Φίντσερ με τον υπνωτιστικό χαρακτήρα της και το μοναδικό, απαράμιλλο ύφος της, και ήδη έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα «κρυφά αριστουργήματα των κινηματογραφικών 2020s». Μία ταινία που οι Financial Times χαρακτήρισαν «ένα μεγαλοπρεπές παρανοϊκό θρίλερ».

Ο Μπενουά Μαζιμέλ απέσπασε για την ερμηνεία Σεζάρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου. Συμπρωταγωνιστούν Παχόα Μαχαγκαφανάου, Μαρκ Σουσίνι.

 

 

Οι Ναυαγοί

Ο Βενσάν και η Λόρα είναι ένα παθιασμένο αλλά ασταθές ζευγάρι που ξεκινά μια περιπέτεια με ιστιοπλοϊκό σε όλο τον κόσμο, για να δώσουν στη σχέση τους μια νέα ευκαιρία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, αποφασίζουν να εξερευνήσουν ένα τεράστιο έρημο νησί που ανακαλύπτουν στα ανοιχτά της Χιλής. Εν όψει μιας σφοδρής καταιγίδας, βρίσκουν καταφύγιο σε έναν εγκαταλελειμμένο φαλαινοθηρικό σταθμό για τη νύχτα, αλλά ξυπνώντας το επόμενο πρωί διαπιστώνουν ότι το σκάφος τους έχει εξαφανιστεί. Καθηλωμένοι σε ένα εχθρικό περιβάλλον χωρίς μέσα επικοινωνίας, λιγοστές προμήθειες και με τον βαρύ χειμώνα να καραδοκεί, πρέπει να συνεργαστούν σε μια μάχη ζωής και θανάτου για επιβίωση, που θα προκαλέσει τα συναισθήματά τους και θα αλλάξει για πάντα τη σχέση τους.

Βασισμένο στο γαλλόφωνο μυθιστόρημα Soudain Seuls. Σε σκηνοθεσία Τομά Μπιντεγκέν (σεναριογράφος των ταινιών Σώμα με Σώμα, Ο Προφήτης, Οι Αδερφοί Σίστερς), με τους Ζιλ Λελούς, Μελανί Τιερί.

 

Βρέχει Άντρες

Ένας υπέροχος σύζυγος, δύο τέλειες κόρες, ένα οδοντιατρείο που πηγαίνει περίφημα. Όλα στη ζωή της Ιρίς πάνε εξαιρετικά. Αλλά πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανε σεξ με τον σύντροφό της; Ίσως ήρθε η ώρα να βρει εραστή.

Η Ιρίς παίρνει τη μεγάλη απόφαση και γράφεται σε μια εφαρμογή γνωριμιών, ανοίγοντας το κουτί της Πανδώρας. Και οι άνδρες θα αρχίσουν να πέφτουν βροχή. Η Λορ Καλαμύ («Call my Agent») σε μια κωμωδία για τις δεύτερες (και τρίτες και τέταρτες) ευκαιρίες που μπορούμε να έχουμε στη ζωή και για το γεγονός ότι δεν είναι αργά να βρεις τη χαρά - και τελικά τον ίδιο σου τον εαυτό.

Σκηνοθεσία Καρολίν Βινιάλ. Συμπρωταγωνιστούν Βενσάν Ελμπάζ, Σουζάν Ντε Μπεκ, Σιλβέν Κατάν, Λοράν Πουατρενό, Ισμαέλ Σι Σαβανέ.

 

Εγώ, ο Απαισιότατος 4

Ο Γκρου, ο αγαπημένος υπέρ-κακός που έγινε πράκτορας της οργάνωσης αντι-κακούργων, επιστρέφει και εγκαινιάζει μια νέα εποχή στην οποία κυριαρχεί το πανδαιμόνιο που μόνο τα Minions ξέρουν να δημιουργούν.

Μετά την τεράστια εμπορική επιτυχία του «Minions 2: Η άνοδος του Γκρου» (2022) με εισπράξεις που άγγιξαν διεθνώς το 1 δισ δολάρια, ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο της ιστορίας, καθώς ο Γκρου, η Λούσι και τα κορίτσια τους -Μάργκο, Ίντιθ και Άγκνες- υποδέχονται το νέο μέλος της οικογένειας, τον Γκρου τζούνιορ, που είναι αποφασισμένος να βασανίσει τον μπαμπά του.

Ο Γκρου αντιμετωπίζει έναν νέο άσπονδο εχθρό στο πρόσωπο του Μαξίμ Λε Μαλ και της μοιραίας φιλενάδας του Βαλεντίνας και έτσι η οικογένεια αναγκάζεται να το βάλει στα πόδια. Τη σκηνοθεσία συνυπογράφουν Κρις Ρενό και Πατρίκ Ντελάζ, ενώ το σενάριο φέρει την υπογραφή του βραβευμένου με Emmy δημιουργού του «White Lotus», Μάικ Γουάιτ, και του σεναριογράφου όλων των ταινιών Εγώ, ο απαισιότατος, Κεν Ντάριο.

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Γιάννης Ζουγανέλης, Φοίβος Ριμένας, Κατερίνα Γκίργκις, Δανάη Τσούμου, Κατερίνα Πέτσα, Δανάη Νικολάτου, Έλλη Θάνου, Νίκος Νίκας, Κωνσταντίνος Ρεπάνης, Στέλιος Ψαρουδάκης, Μαρία Ζερβού, Ανδρέας Ευαγγελάτος, Λευτέρης Ελευθερίου, Θανάσης Τσαλταμπάσης.

 

Η Λεωφόρος της Δύσης (1950)

Ο Τζον Γκίλις, αποτυχημένος σεναριογράφος των Χολιγουντιανών στούντιο, κυνηγημένος από τους πιστωτές του, καταφεύγει στην έπαυλη-μαυσωλείο μιας παρηκμασμένης, ξεχασμένης ντίβας των ημερών του βωβού κινηματογράφου, της ζάμπλουτης, μισότρελης Νόρμας Ντέσμοντ. Ο Γκίλις θα εγκλωβιστεί στο φανταστικό, εμμονικό σύμπαν της Ντέσμοντ, που είναι πεπεισμένη ότι παραμένει στο προσκήνιο, και η ζωή του θα αλλάξει δραματικά.

Πρωταγωνιστούν Γουίλιαμ Χόλντεν, Γκλόρια Σουάνσον, Ερικ Φον Στρόχαϊμ, Τζακ Γουέμπ, Νάνσι Ολσον. Με την υπογραφή του Μπίλι Γουάιλντερ, ενός από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ.

 

Θαύμα στο Μιλάνο (1951)

Η γριά Λολότα μεγαλώνει ένα παιδί, τον Τοτό, που το ’χε βρει νεογέννητο κάτω από ένα λάχανο. Μετά τον θάνατο της, ο Τοτό οδηγείται σ’ ένα ορφανοτροφείο,  απ’ όπου βγαίνει μετά από πολλά χρόνια, για να καταλήξει φιλοξενούμενος  ενός περιπλανώμενου άστεγου σε μια παραγκούπολη, στην περιφέρεια του Μιλάνου. Με τη μεγάλη του καλοσύνη και αθωότητα ο Τοτό κερδίζει τη συμπάθεια  των φτωχών και τους πείθει να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την κατάσταση τους. Η δραστηριότητα των αθλίων, που αρχίζουν  να αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μετατρέπει τη μίζερη παραγκούπολη σε αξιοπρεπή κοινότητα.

Μια μέρα, ενώ σκάβουν, πετάγεται απ’ τη γη ένας πίδακας πετρελαίου. Ο πλούτος και η ευμάρεια που θα μπορούσαν να προκύψουν για όλους, απειλούνται από τον πλούσιο Μόμπι, που έχει ειδοποιηθεί από τον κακό Ράπι και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους διώξει από τη γη τους. Για να βοηθήσει τον Τοτό και τους φίλους του, η Λολότα χαρίζει στον νεαρό ένα θαυματουργό περιστέρι που έκλεψε από  τους αγγέλους. Η αστυνομία του Μόμπι κατατροπώνεται και ο Τοτό μπορεί πια να πραγματώσει τις επιθυμίες των φίλων του. Ο Τοτό καθοδηγεί τους φτωχούς του Μιλάνου εναντίον του πλούσιου κτηματομεσίτη και καταφέρνει να νικήσει με τη βοήθεια αγγέλων.

Το ονειρικό παραμύθι του Βιτόριο Ντε Σίκα που απέσπασε Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες προβάλλεται σε 4K αποκατεστημένη κόπια. Με τους Φραντσέσκο Γκολισάνο, Έμα Γκραμάτικα, Πάολο Στόπα, Γκουλιέλμο Μπαρνάμπο, Άνα Καρένα, Μπρουνέλα Μπόβο,  Άλμπα Αρνόβα.

 

Οι Υπάλληλοι (1994)

Δύο εικοσάρηδες φίλοι, ο Ράνταλ και o Ντάντε  δουλεύουν σε ένα βίντεο κλαμπ και σένα μίνι μάρκετ, a.k.a Quick Stop, του Νιου Τζέρσεϊ.  Είναι δύο υπάλληλοι κακοπληρωμένοι και απογοητευμένοι, που βασικά βαριούνται την δουλειά τους. Ή μάλλον τους πελάτες με τους οποίους αναγκάζονται να συναναστρέφονται.

Το φιλμ ακολουθεί τους δύο φίλους κατά τη διάρκεια μίας τυπικής μέρας, όπου ο Ντάντε που κρατάει το μίνι μάρκετ είχε κανονικά ρεπό και δεν θα έπρεπε καν να βρίσκεται εκεί. Τα 90s του Κέβιν Σμιθ με τους Μπράιαν Ο′ Χάλοραν, Τζεφ Αντερσον, Μέριλιν Γκιλιότι, Τζέισον Μέγουες.