Νέες ταινίες: Εξωφρενικός Νταλί, Οι Παρατηρητές, Bad Boys και Τζιμ Τζάρμους

Οι ταινίες πρώτης προβολής, αλλά και οι επανεκδόσεις που θα απολαύσουμε στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 6 Ιουνίου. Πάμε σινεμά.
Open Image Modal
«Ντααααλί!»

Τα Κακά Παιδιά Γουίλ Σμιθ - Μάρτιν Λόρενς επιστρέφουν για τέταρτη φορά, ο Κουεντίν Ντουπιέ υπογράφει μία τρελή «βιογραφία» του Νταλί και η Ντακότα Φάνινγκ πρωταγωνιστεί στο θρίλερ της Ισάνα Σιάμαλαν.

Και ακόμη, σε επανέκδοση «Ghost Dog: Ο Τρόπος των Σαμουράι» του Τζιμ Τζάρμους με εξαιρετικό Φόρεστ Γουίτακερ και αφιέρωμα στον Κιμ Κι Ντουκ.

Πάμε σινεμά.

 

Ντααααλί!

Η τρελή κωμωδία  του Κουεντίν Ντουπιέ με θέμα τον σπουδαίο υπερρεαλιστή ζωγράφο τον οποίο ενσαρκώνουν 5 ηθοποιοί σε διαφορετική ηλικία. Μία ελεύθερη ερμηνεία του εκκεντρικού Καταλανού, σε ύφος Μπουνιουέλ.

Το Νταααααλί! έκανε 500.000 εισιτήρια στη Γαλλία, προβλήθηκε στο 80o Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ ήταν η ταινία λήξης στο 24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος.

Η Τζουντίθ, γαλλίδα δημοσιογράφος, συναντά τον Σαλβαδόρ Νταλί αρκετές φορές, σχετικά με μια πιθανή συνέντευξη, την οποία ο ιδιόρρυθμος καλλιτέχνης πεισματικά αρνείται. Η δημοσιογράφος επιμένει να τον ενοχλεί για ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τον ζωγράφο, το οποίο όμως αποδεικνύεται δύσκολο να γυριστεί, ιδίως όταν ο Νταλί, οδηγώντας τη Rolls-Royce του στην παραλία, αχρηστεύει τη κάμερα πριν την έναρξη των γυρισμάτων.

Ένα σχόλιο στη σόου μπιζ, την κινηματογραφική βιομηχανία, τις δημοπρασίες έργων τέχνης και βέβαια στον ανεπανάληπτο, μεγαλομανή Σαλβαντόρ Νταλί.

Πρωταγωνιστούν Αναΐς Ντεμουστιέ,  Ζιλ Νελούς, Εντουάρ Μπαέρ, Ζονατάν Κοέν, Πίο Μαρμάι, Ντιντιέ Φλαμάν, Ρομέν Ντουρίς.

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, ο  κινηματογράφος Στέλλα (Τενέδου 34, Φωκίωνος Νέγρη, Κυψέλη, έναρξη 8:40 μ.μ.) φιλοξενεί δύο καλεσμένους που θα προλογίσουν την ταινία: ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Καντέα Παπαδόπουλος θα μιλήσει για τον πάντα απρόβλεπτο, ιδιοσυγκρασιακό γάλλο δημιουργό Κουεντίν Ντουπιέ, ενώ η εικαστικός Μάρω Μιχαλακάκου για το μοναδικό εικαστικό σύμπαν του Σαλβαδόρ Νταλί.

 

Οι Παρατηρητές

Η Μίνα, μία 28χρονη καλλιτέχνιδα, βρίσκεται χαμένη σε ένα αχανές, αχαρτογράφητο δάσος στη δυτική Ιρλανδία. Αναζητώντας καταφύγιο, καταλήγει  αιχμάλωτη μαζί με τρεις άγνωστους, τους οποίους κάθε νύχτα παρακολουθούν μυστηριώδη πλάσματα. Μπορεί να μην τα βλέπεις, αλλά εκείνα βλέπουν τα πάντα.

Σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ισάνα Σιάμαλαν, κόρης του βετεράνου σκηνοθέτη ταινιών τρόμου Μ. Νάιτ Σιάμαλαν

Η ταινία σηματοδοτεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ισάνα (η οποία είχε υπογράψει το σενάριο και είχε εργαστεί ως σκηνοθέτις στη δεύτερη σεζόν της σειράς «Servant», ενώ ήταν βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία του πατέρα της «Old») και βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ιρλανδού συγγραφέα Α.Μ. Σάιν, που κυκλοφόρησε το 2021.

Πρωταγωνιστούν Ντακότα Φάνινγκ, Τζορτζίνα Κάμπελ, Όλιβερ Φίνεγκαν, Όλγουεν Φουέρε.

 

Bad Boys: Ride or Die

Όταν ο αρχηγός Hoard κατηγορείται για συνεργασία με καρτέλ ναρκωτικών για πολλά χρόνια, τα «Κακά Παιδιά» ορκίζονται να αποκαταστήσουν την αδικία σε βάρος του. Αλλά όσο πλησιάζουν την αλήθεια, ο Μάικ και ο Μάρκους παγιδεύονται οι ίδιοι και καταλήγουν φυγάδες και επικηρυγμένοι από  τα καρτέλ, με την αστυνομία να τους καταδιώκει και τα καρτέλ και τις συμμορίες του Μαϊάμι να τους έχουν στοχοποιήσει. Τέταρτη ταινία του franchise με το γνωστό ντουέτο -μετά το «Bad Boys» του 1995, του «Bad Boys II» του 2003 και το «Bad Boys for Life» του 2020, που σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.

Πρωταγωνιστούν Γουίλ Σμιθ, Μάρτιν Λόρενς, Βανέσα Χάτζενς, Αλεξάντερ Λούντβιχ.

 

Detective Conan: Το Άστρο του Ενός Εκατομμυρίου

Ο κλέφτης τζέντλεμαν Κάιτο Κιντ έχει βάλει στόχο κάποια κατάνα που χρονολογούνται από την περίοδο  Μπακουμάτσου. Ο ντετέκτιβ της Δύσης, ο Χατόρι Χέιτζι βρίσκεται εκεί για ένα τουρνουά κέντο και ο Κόναν μαζί με τη Μόρι και την Καζούχα τον συνοδεύουν για να τον εμψυχώσουν. Παράλληλα, ένας μυστηριώδης άντρας με ιαπωνική καταγωγή αναζητάει έναν θησαυρό που φημολογείται πως βρίσκεται στην περιοχή Χακοντάτε.

Μια από τις πιο πετυχημένες anime σειρές εκτός και εντός συνόρων της Ιαπωνίας, το «Detective Conan» ακολουθεί τις περιπέτειες του ομώνυμου ντετέκτιβ που βρίσκεται εγκλωβισμένος στο σώμα ενός έφηβου αγοριού.

Το manga έκανε το ντεμπούτο του το 1994, έχοντας κυκλοφορήσει 104 τόμους με συνολικές πωλήσεις 270 εκ. αντιτύπων παγκοσμίως, ενώ τεράστια δημοφιλία έχει γνωρίσει και η ομώνυμη σειρά anime, η οποία έχει προβληθεί σε 40 χώρες. 

To Detective Conan: Το Άστρο του Ενός Εκατομμυρίου, η 27η ταινία της σειράς, κυκλοφόρησε μόλις πριν μερικές εβδομάδες στην Ιαπωνία. Παρ′ όλα αυτά, βρίσκεται στην 31η θέση με τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες της χώρας, κάνοντας εισπράξεις που αγγίζουν τα 77,68 εκατ. δολάρια.

 

Ghost Dog: Ο Τρόπος των Σαμουράι (1999)

Ένας μοναχικός Αφροαμερικανός εκτελεστής στη Νέα Υόρκη, λειτουργεί με αυστηρή προσήλωση στον κώδικα τιμής των σαμουράι. Υπηρετεί τον αφέντη του, τον μικρομαφιόζο Λούι που κάποτε του έσωσε τη ζωή, αλλά όταν ένα χτύπημα πάει στραβά και βρίσκεται ο ίδιος στο στόχαστρο της μαφίας, αναγκάζεται να αναμετρηθεί με τις απόλυτες αρχές του.

Το μοναδικό «Ghost Dog: The Way of the Samurai» του πολυβραβευμένου Τζιμ Τζάρμους με τον Φόρεστ Γουίτακερ επιστρέφει στις θερινές κινηματογραφικές αίθουσες με επετειακές, ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες από την Summer Classics με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την αρχική του κυκλοφορία.

 

Θεέ μου, Τι σου Κάναμε; (2014)

Η Μαρί και ο Κλοντ Βερνέιγ είναι old school: μια αξιοσέβαστη οικογένεια ανώτερης τάξης με τέσσερις όμορφες κόρες. Η Ιζαμπέλ, η Οντίλ και η Σεγκολέν έκαναν πολυπολιτισμικούς γάμους. Όταν η τέταρτη ανακοινώνει την πρόθεσή της να παντρευτεί τον Σαρλ, οι γονείς της χαίρονται. Ένας παραδοσιακός γάμος, επιτέλους! Όταν όμως τους ανακοινώνει ότι ο Σαρλ είναι από την Αφρική, κάτι σπάει. Η Μαρί καταρρέει και ο Κλοντ σχεδιάζει να σαμποτάρει τους γάμους. Βρίσκει έναν απίθανο σύμμαχο στον πατέρα του Σαρλ, Αντρέ, ο οποίος συμφωνεί μαζί τους σε ένα μόνο πράγμα: τι έκαναν για να το αξίζουν αυτό;

Σε επανέκδοση, 10 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία της.

 

Αφιέρωμα στον Κιμ Κι Ντουκ στο θερινό Ατενέ

 

Crocodile (1996)

Η ταινία ακολουθεί έναν άντρα με το παρατσούκλι Κροκόδειλος, έναν γκρινιάρη παρία που επιβιώνει κάτω από μια γέφυρα με ένα αγόρι και τον παππού του. Καθένας από αυτούς αποκτά χρήματα και φαγητό με τον δικό του τρόπο: Ο Κροκόδειλος είναι μεγάλος δύτης, που μαζεύει τα πορτοφόλια των ανθρώπων που αυτοκτονούν πηδώντας από τη γέφυρα. Το αγόρι πουλάει τσίχλες και ο παππούς έχει φυσικό ταλέντο στη μηχανική. Η ζωή τους θα αλλάξει την ημέρα που ο Κροκόδειλος σώζει τη ζωή μιας νεαρής γυναίκας που αποπειράται να αυτοκτονήσει.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Κιμ Κι Ντουκ, μια σκληρή ματιά στην άγρια πλευρά του Κορεατικού οικονομικού θαύματος, προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.  Πρωταγωνιστούν Jae-hyeon Joμ, Jae-hong Ahn.

Από Πέμπτη 6/6 έως Τετάρτη 12/6, στις 21:00.

 

Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας... και Άνοιξη (2003)

Ο Γέρος Μοναχός και ο Νεαρός Μοναχός ζουν σαν ερημίτες σε έναν γαλήνιο ναό που πλέει πάνω σε μία λίμνη. Η ζωή τους ακολουθεί τους ατάραχους ρυθμούς των εποχών, παρότι, όμως, ζουν αποκομμένοι από τα εγκόσμια, δεν μπορούν να αποφύγουν την έλξη της ζωής, με τα πάθη και τα βάσανά της. Κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Γέρου Μονάχου, ο Νεαρός Μοναχός παίρνει ένα σκληρό μάθημα όταν το παιδικό του παιχνίδι γίνεται άσπλαχνο. Στη συνέχεια βιώνει τη δύναμη του πόθου όταν μία νεαρή γυναίκα εισβάλλει στον κλειστό του κόσμο.  Ο πόθος του αυτός θα οδήγησε τελικά στην εμμονή και στο έγκλημα. Αλλά ύστερα από την ένταση της άνοιξης και του καλοκαιριού έρχεται το φθινόπωρο, η εποχή της περισυλλογής και τις επανόρθωσης, και τέλος ο χειμώνας, η εποχή της αφύπνισης και του διαφωτισμού.

Η αριστουργηματική ταινία του Κιμ Κι-Ντουκ έχει ψηφιστεί ως μία από τις 100 σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα. Πρωταγωνιστούν Γιενγκ-Σου Ο, Κιμ Κι-Ντουκ, Κιμ Γιουνγκ-Μιν, Σέο Τζάε-Κιουνγκ, Χα Φέο-Τσιν.

Από Πέμπτη 6/6 έως Κυριακή 9/6, στις 23:00.

 

Bad Guy (2001)

Ο Χαν-Γκι μιας συμμορίας γκάνγκστερ στην περιοχή με τα κόκκινα φώτα, βλέπει στο δρόμο την Σουν Χουά, παλιά συμφοιτήτρια από το κολέγιο. Έλκεται αμέσως από την κοπέλα και την κοιτά επίμονα και παθιασμένα. Εκείνη τον αντιμετωπίζει αδιάφορα. Έξαλλος από θυμό, την αναγκάζει να τον φιλήσει κι εκείνη τον απωθεί βίαια. Ο Χαν-Γκι σχεδιάζει και πετυχαίνει την εκπόρνευσή της. Τη φυλακίζει σε ένα δωμάτιο και την παρακολουθεί κάθε βράδυ από ένα κρυφό παράθυρο. Μέρα με τη μέρα εκείνη μαραζώνει και ο άντρας υποφέρει. Ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος, τη λύπηση και την απόγνωση,  γίνονται ένα. Πρωταγωνιστούν Γιάε Χιέο Τζο, Γον Σέο, Ντούεκ Μουμ Τσόι,  Γιουν Τάε Κιμ.

Μια σκοτεινή καταγραφή των απόκρυφων πληγών της κοινωνίας της Κορέας κάτω από τα κόκκινα φώτα της Σεούλ.

Δευτέρα 10/6 και Τρίτη 11/6, στις 23:00.

 

Το Νησί (2000)

Η Χι Ζιν, βουβή από αδυναμία ή από επιλογή, εξασφαλίζει τον επιούσιο από τους ψαράδες μιας λιμνοθάλασσας, πουλώντας τους τροφή την ημέρα και το κορμί της τη νύχτα. Οι πελάτες της την περιφρονούν, όμως η ίδια κρύβει έντονα συναισθήματα που εκρήγνυνται τις πιο ανυποψίαστες στιγμές. Ο ερχομός του παλιού αστυνομικού Χιον Σι βγάζει σιγά σιγά την Χι Ζιν από το καβούκι της. Τον εμποδίζει να αυτοκτονήσει μια φορά και τη δεύτερη προσπαθεί να γιατρέψει την πληγωμένη του ψυχή με το σεξ. Η έλξη τους μεταβάλλεται πια σε εμμονή και οι εξελίξεις στην εκτός τόπου και χρόνου λιμνοθάλασσα έχουν πάρει πλέον το δρόμο τους. Πρωταγωνιστούν Γιουνγκ Σου, Γιο Σουκ Κιμ, Σουνγκ Χέε Παρκ, Γιάε Χιέον Γιο, Σέο Γουόν.

Τετάρτη 12/6, στις 23:00.