Joker: Τρέλα για Δύο, Τα 13 Τριαντάφυλλα - Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Έκπληξη η πρώτη κινηματογραφική εβδομάδα του Οκτωβρίου, με μόλις δύο νέους τίτλους στις αίθουσες και μία επανέκδοση. Όλα στο Joker.
Open Image Modal
Joker: Τρέλα για Δύο
Photo Credit: Niko Tavernise. Copyright: © 2024 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Μία και μοναδική νέα ταινία έρχεται στους κινηματογράφους την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, το σίκουελ του Joker, καθώς η δεύτερη είναι το animation για παιδιά «Μικροί Ήρωες σε Δράση».

Σε επανέκδοση προβάλλεται η ταινία «Τα 13 Τριαντάφυλλα», η αληθινή ιστορία της εκτέλεσης 13 γυναικών από το καθεστώς του Φράνκο στην Ισπανία του 1939, που έμεινε άγνωστη για δεκαετίες.

 

Joker: Τρέλα για Δύο

Το σίκουελ βρίσκει τον Άρθουρ Φλεκ έγκλειστο στο ψυχιατρικό άσυλο Arkham, εν αναμονή της δίκης του για τις δολοφονία έξι ανθρώπων που διέπραξε ως Joker.

Η δικηγόρος του υποστηρίζει ότι ο πραγματικός δολοφόνος δεν είναι ο Άρθουρ, αλλά το σκοτεινό alter ego του, ο Τζόκερ κι ενώ ο Άρθουρ παλεύει με τη διχασμένη του προσωπικότητα, όχι μόνο σκοντάφτει πάνω στην πραγματική αγάπη, στο πρόσωπο της διαταραγμένης Harleen Quinzel / Harley Quinn, αλλά ανακαλύπτει και τη μουσική που πάντα έκρυβε μέσα του.

Ο Χοακίν Φίνιξ επιστρέφει στον ρόλο του Άρθουρ Φλεκ/Joker που του χάρισε το Όσκαρ Α′ Ανδρικού Ρόλου στην ταινία του 2019, έχοντας στο πλευρό του τη Lady Gaga ως Harley Quinn και τους Μπρένταν Γκλίσον, Κάθριν Κίνερ, Τζέικομπ Λόφλαντ, Στιβ Κούγκαν -σε μία cameo εμφάνιση- Χάρι Λότεϊ και Ζάζι Μπιτζ.

Το Joker: Τρέλα για Δύο σε σκηνοθεσία και πάλι Τοντ Φίλιπς, αν και η πιο πολυαναμενόμενη πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας, έλαβε ανάμεικτες -έως εντελώς αρνητικές- κριτικές.

 

Μικροί Ήρωες σε Δράση

Η Μαίρη και ο Τομ, είναι δύο αχώριστα ορφανά αδέρφια από την Ιρλανδία, που φτάνουν στην Νέα Υόρκη και ξεκινούν ένα περιπετειώδες ταξίδι με τρένο διασχίζοντας την Άγρια Δύση, όπου θα γνωρίσουν έναν ξεχωριστό καινούριο φίλο, που θα τους αλλάξει την ζωή για πάντα.

Με συμμάχους την περιέργειά, την ομαδική δουλειά και τη φιλία, θα έρθουν αντιμέτωποι με τρομερούς αντιπάλους, θα συναντήσουν απρόσμενους φίλους, απροσδόκητους ήρωες και θα μπλέξουν σε απίστευτες περιπέτειες στην αναζήτησή τους για ένα νέο σπίτι. 

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το μικρού μήκους φίλμ Strings, το οποίο αφηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού που προσεγγίζει ένα παιδί με κινητική παράλυση χωρίς ίχνος προκατάληψης. 

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι Μαρία Κάνθερ,Άρης Κυπριανού, Βίκη Γεωργιάδου, Σαββίνα Γεωργίου, Πέτρος Κονόμου, Μιχάλης Καζάκας, Μαριλένη Σταύρου, Γιάννης Καραούλης, Ανδρέας Αραούζος.

 

Τα 13 Τριαντάφυλλα (2007)

Στις 28 Μαρτίου του 1939, λίγο μετά την πτώση της Βαρκελώνης, η Μαδρίτη υψώνει λευκή σημαία και ο στρατηγός Φράνκο αναλαμβάνει την διοίκηση της πόλης. Ο εμφύλιος (1936-1939) έχει λήξει. Τους επόμενους μήνες ο τρόμος θα σκεπάσει την Ισπανία: χιλιάδες οι δολοφονίες και οι εξαφανίσεις, καθημερινό φαινόμενο τα βασανιστήρια, η απαγωγή βρεφών, οι μαζικές απελάσεις. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο στρατηγός Φράνκο έχει επανειλημμένα υποσχεθεί ότι θα τιμωρηθούν μόνο όσοι από τους αντιπάλους έχουν «ματωμένα χέρια». Ενώ δε η ελπίδα έχει σβήσει, η Μαδρίτη θα προσπαθήσει να μείνει όρθια και κάποιοι, τελευταίοι ίσως, άντρες και γυναίκες θα αντισταθούν. Ανάμεσα τους η Βιρτούδες, η Κάρμεν, η Χούλια, η Αδελίνα, η Μπλάνκα. Νέες γυναίκες που υποστηρίζουν δημοκρατικά ιδεώδη, έχουν τη νοημοσύνη να αναγνωρίζουν το καλό από το κακό και το θάρρος να μην υποκύπτουν σε τυράννους. Το καθεστώς ετοιμάζει μεγάλη παρέλαση για να γιορτάσει τη νίκη. Διαδίδεται η φήμη ότι κατά τη διάρκεια της αριστεροί επαναστάτες θα επιχειρήσουν να δολοφονήσουν τον δικτάτορα. Η καταστολή και το ξεκαθάρισμα των δημοκρατικών στα πανεπιστήμια, τις εταιρίες, τη δημόσια διοίκηση, γίνεται με απίστευτη σκληρότητα και αφήνει στο πέρασμα της χιλιάδες νεκρούς. Τα κορίτσια μοιράζουν προκηρύξεις υπέρ της δημοκρατίας και προκαλούν την προσοχή των παραστρατιωτικών που τις καταδιώκουν.

Η αληθινή ιστορία της εκτέλεσης 13 γυναικών από το φασιστικό καθεστώς το 1939, που έμεινε άγνωστη για δεκαετίες. Η ταινία του Εμίλιο Μαρτίνεζ Λάζαρο κέρδισε 4 βραβεία Γκόγια.