Νέες ταινίες: Μπέτι Μίντλερ - Σούζαν Σάραντον, ένα έγκλημα σε διεθνή ύδατα και μια «Ζαριά»

Οι έξι νέες ταινίες και οι δύο επανεκδόσεις που μας δίνουν ραντεβού στις αίθουσες την Πέμπτη 8 Αυγούστου.
Open Image Modal
«Και οι 4 είναι υπέροχες»
spentzos film

«Ο Διάδοχος», ψυχολογικό θρίλερ από τον Ξαβιέ Λεγκράν, «Το Κορίτσι των Γενεθλίων» από τη Δανία, Ιβάν Ατάλ στο γαλλικό ερωτικό θρίλερ «Η Ζαριά», «Και οι 4 είναι Υπέροχες», ένα παιδικό animation και σε επανέκδοση «Η Πύλη της Κολάσεως» και «Μαύρη Βροχή».

Αυτές είναι οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 8 Αυγούστου.

 

Και οι 4 είναι Υπέροχες

Τρεις φίλες ταξιδεύουν για να γίνουν παράνυμφες στον γάμο της κολλητής τους από το κολέγιο. Η επανένωση τους θα ξυπνήσει πολλά απωθημένα κατά την διάρκεια ενός τρελού Σαββατοκύριακου που θα τις κάνει να καταλάβουν ότι αυτά που τις ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που τις χωρίζουν.

Η Σούζαν Σαράντον είναι η Λου, μία στριφνή, χωρίς χιούμορ καρδιοχειρουργός, η Μπέτι Μίντλερ είναι η Μέριλιν, μία πλουσία που χήρεψε πρόσφατα και αποφάσισε αίφνης να ξαναπαντρευτεί δύο μήνες μετά τον θάνατο του επί 48 χρόνια συζύγου της, η Μέγκαν Μαλάλι υποδύεται την Άλις, μία δημοφιλή τραγουδίστρια που είναι μονίμως μεθυσμένη, μαστουρωμένη ή κάνει σεξ με άνδρες που γνωρίζει τυχαία (μερικές φορές όλα μαζί) και η Σέριλ Λι Ραλφ υποδύεται μία καλόκαρδη γυναίκα, μητέρα μιας ενήλικης κόρης, που ξαφνικά έγινε φανατικά θρησκευόμενη (η πραγματική κόρη της Μίντλερ, Sophie von Haselberg, υποδύεται την κόρη της Μέριλιν στην αρχή της ταινίας).

Μια κωμωδία στη γραμμή των ταινιών «Book Club», «Summer Camp» και «80 for Brady» -με ό,τι αυτό σημαίνει.

 

Ο Διάδοχος

Ευτυχισμένος και επιτυχημένος, ο Ελιάς γίνεται ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής ενός διάσημου γαλλικού οίκου υψηλής ραπτικής. Όταν μαθαίνει ότι ο πατέρας του, τον οποίο έχει να δει πολλά χρόνια, μόλις πέθανε από καρδιακή προσβολή, αφήνει για λίγο τον λαμπερό κόσμο της μόδας και ταξιδεύει στο Κεμπέκ για να τακτοποιήσει τα κληρονομικά του. Εκεί όμως, ο νεαρός σχεδιαστής ανακαλύπτει ότι έχει κληρονομήσει πολλά χειρότερα από την εύθραυστη καρδιά του πατέρα του. Αποξενωμένος από τον γονιό του, επιστρέφει σε ένα άγνωστο σε αυτόν σπίτι, «ψηλαφώντας» αμήχανα τα ίχνη της καθημερινότητας ενός ανθρώπου για τον οποίο δεν γνωρίζει πια σχεδόν τίποτε. Έχοντας να αντιμετωπίσει τα άλυτα ζητήματα που τον έδιωξαν από το σπίτι, καταφέρνει μετά βίας να τακτοποιήσει τις πρακτικές λεπτομέρειες της κηδείας του πατέρα του, μέχρι που ένα εφιαλτικό γεγονός ανατρέπει τα πάντα.

Το ψυχολογικό θρίλερ του Ξαβιέ Λεγκράν σε παραγωγή Αλεξάντρ Γαβράς, προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν και στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου  της Ελλάδας.

Πρωταγωνιστούν οι Μαρκ-Αντρέ Γκροντέν, Ιβ Ζακ, Λουί Σαμπάν.

 

Το Κορίτσι των Γενεθλίων

Ένα σοκαριστικό συμβάν σε ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο θα αναγκάσει μια μητέρα να αναλάβει δράση για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

H 42χρονη Νάνα καλεί την κόρη της, Σίλε, και την καλύτερή της φίλη σε μια κρουαζιέρα αναψυχής για να γιορτάσουν τα 18α γενέθλια της Σίλε. Η Νάνα ελπίζει το ταξίδι αυτό να είναι μια καινούργια αρχή, μιας και η σχέση της με την κόρη της αντιμετωπίζει προβλήματα μετά τη δύσκολη περίοδο που πέρασε η οικογένεια εξαιτίας του διαζυγίου.

 Όμως, το πρώτο κιόλας βράδυ οι ονειρεμένες διακοπές μετατρέπονται σε εφιάλτη, αφού η Νάνα ξυπνάει και διαπιστώνει πανικόβλητη ότι η Σίλε έχει εξαφανιστεί. Όταν τελικά τη βρίσκουν, η Νάνα καταλαβαίνει αμέσως τι έχει συμβεί, παρόλο που η Σίλε δεν έχει καμία ανάμνηση από τα όσα πέρασε και κανείς δε φαίνεται να την πιστεύει.

 Η Νάνα συνειδητοποιεί ότι για να αποδοθεί δικαιοσύνη, θα πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της σε πείσμα όλων αυτών που θα προσπαθήσουν να αποσιωπήσουν την κατάσταση, αφού η αστυνομία δεν έχει δικαιοδοσία σε διεθνή ύδατα και η πλοιοκτήτρια εταιρεία θα προτιμούσε να συνεχιστεί η ψευδαίσθηση των τέλειων διακοπών. Έτσι, η Νάνα έχει διορία να βρει τον ένοχο μέχρι τη λήξη του ταξιδιού σε λίγες μέρες.

Σκηνοθεσία Μάικλ Νόερ. Πρωταγωνιστούν οι Τρίνε Ντίρχολμ, Φλόρα Οφέλια Χόφμαν Λιντάλ, Χέρμαν Τομεράας, Μάγια Ίντα Τίλε.

 

Το Γύρισμα

Ο Σιμόν, έμπειρος σκηνοθέτης, ξεκινάει γυρίσματα μιας ταινίας που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα για τον αγώνα εργατών να σώσουν το εργοστάσιο τους από το κλείσιμο. Αντιμέτωπος με τα ψέματα του παραγωγού του, ηθοποιούς σε νευρική κρίση και ένα συνεργείο σε αναστάτωση, νιώθει ότι τα γεγονότα τον ξεπερνούν. Καθώς οι χρηματοδότες απειλούν με αποχώρηση, μοναδικός σύμμαχος του θα αποδειχτεί ένας νεαρός ντόπιος στον οποίο εμπιστεύεται τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ για το γύρισμα της ταινίας.

Η νέα ταινία του Σεντρίκ Καν έκανε πρεμιέρα Εκτός Συναγωνισμού στο Επίσημο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βενετίας, όπου κέρδισε το Βραβείο Cinema & Arts Award. Στη συνέχεια, προβλήθηκε στα Φεστιβάλ Ζυρίχης, Μαρακές ενώ ήταν η Επίσημη Ταινία Έναρξης του Φεστιβάλ Les Arcs. 

Πρωταγωνιστεί ο Ντενί Πονταλιντέ από την Comédie Française, ο γνωστός για τους κωμικούς του ρόλους Τζόναθαν Κοέν, η ανερχόμενη Σουχέιλα Γιακούμπ (που πρωταγωνιστεί και στο Dune II), ενώ σκηνοθέτες συμμετέχουν ως ηθοποιοί, όπως η Εμανουέλ Μπερκό, ο Ξαβιέ Μποβουά και η Βαλερί Ντονζελί. Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Prix Jean Renoir des Lycéens 2024, υπό την αιγίδα του γαλλικού Υπουργείου Παιδείας και του CNC, του γαλλικού κέντρου κινηματογράφου. Στην Ελλάδα ήταν η Επίσημη Ταινία Έναρξης του 24ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

 

Η Ζαριά

Ο Ματιέ χρωστάει τα πάντα στον φίλο του Βανσάν: το σπίτι του, τη δουλειά του, ακόμα και την ίδια του τη ζωή, αφού πριν δέκα χρόνια ο Βανσάν τον είχε σώσει από βέβαιο θάνατο. Οι δυο φίλοι είναι αχώριστοι και μαζί με τις γυναίκες τους απολαμβάνουν μια ανέμελη ζωή στη Γαλλική Ριβιέρα... Όμως, όταν ο Ματιέ ανακαλύπτει πως ο Βανσάν απατά τη γυναίκα του, η πίστη προς τον φίλο του κλονίζεται. Όταν η ερωμένη του Βανσάν βρίσκεται νεκρή, οι υποψίες κατακλύζουν τα δυο ζευγάρια και μαζί η δειλία, τα ψέματα και οι ενοχές.

Με φόντο τη φωτογενή Κυανή Ακτή, ο Ιβάν Ατάλ («Το ταλέντο») σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε ένα γεμάτο αγωνία θρίλερ με ανατροπές που περιστρέφεται γύρω τη σχέση μεταξύ δύο φαινομενικά ευτυχισμένων ζευγαριών, που έρχονται ξαφνικά αντιμέτωποι με την τραγωδία.

Συμπρωταγωνιστούν οι Μεϊγουέν, Γκιγιόμ Κανέ και Μαρί-Ζοζέ Κροζ.

 

Στα Ίχνη του Δον Κιχώτη

Ο Αλφόνσο Κιχώτης είναι ένα 11χρονο αγόρι με meg;alh φαντασία. Ως απόγονος και νόμιμος κληρονόμος του Δον Κιχώτη και όπως ακριβώς ο προ-προ-προ-προ-προ-προπάππους του, πολεμάει συνεχώς τέρατα -τα οποία κανείς άλλος δε μπορεί να δει- για να σώσει την πόλη του, τη Λα Μάντσα. Ο μοναδικός του φίλος, ο Πάντσο Πάντσα, μένει ακριβώς δίπλα στο δικό του σπίτι, όμως η φιλία τους είναι κρυφή, μιας και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε διαμάχη.

 Καθώς μια δυσοίωνη καταιγίδα πλησιάζει τη Λα Μάντσα, ένας μυστήριος επιχειρηματίας ονόματι Καράσκο επισκέπτεται όλα τα σπίτια στην πόλη για να τους πείσει να πουλήσουν τα σπίτια τους και να μετακομίσουν σε ένα  πολυτελές συγκρότημα κατοικιών. Ο μόνος που πιστεύει ότι κάτι περίεργο κρύβεται πίσω από την καταιγίδα είναι ο Αλφόνσο. Επιστρατεύει τη βοήθεια του Πάντσο και της κοινής τους φίλης, Βικτόρια για να πάνε στο δάσος της Λα Μάντσα με σκοπό να πιάσουν το τέρας που ο Αλφόνσο πιστεύει ότι ευθύνεται για την καταιγίδα. Παρά το γεγονός ότι ο Πάντσο και η Βικτόρια δεν πολυπιστεύουν την ιστορία του Αλφόνσο, οι τρεις φίλοι ξεκινούν αυτή την αποστολή, με τον Καράσκο να τους ακολουθεί, προσπαθώντας να τους σταματήσει πάση θυσία.

Το κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας εμπνέει ακόμη μια ιστορία για τη μεγάλη οθόνη. Τη σκηνοθεσία του animation υπογράφει ο Γκονζάλο Γκουτιέρεζ.

 

Η Πύλη της Κολάσεως (1953)

Γύρω στα 1150 στην διάρκεια της περιόδου Μέιτζι, γίνεται πραξικόπημα εναντίον του αυτοκράτορα, το οποίο τελικά αποτυγχάνει. Για να παραπλανηθούν οι στασιαστές, στην αυτοκρατορική άμαξα μπαίνει η Κέσα, μια κυρία της αυλής, υπό την προστασία του σαμουράι Μορίτο Έντο. Μετά την καταστολή της εξέγερσης ο σαμουράι ξανασυναντά την Κέσα και καθώς είναι ερωτευμένος μαζί της την ζητά σε γάμο, αλλά μαθαίνει ότι είναι παντρεμένη με τον άρχοντα Βατάρου. Τυφλωμένος από το ερωτικό του πάθος, επιμένει σ’ αυτήν την παράλογη απαίτηση γάμου και σταδιακά  γίνεται ο περίγελος της κοινωνίας του Κιότο. Όταν σύζυγος και επίδοξος εραστής βρίσκονται αντιμέτωποι σ’ έναν αγώνα ιππασίας, ο Μορίτο νικά, αλλά αυτή η νίκη αντί να καταπραΰνει μεγαλώνει το πάθος του για την Κέσα, την οποία απειλεί πως θα σκοτώσει μαζί μ’ όλη της την οικογένεια, αν δεν γίνει δική του. Η γυναίκα, πιστή στον σύζυγό της και κλεισμένη στον εαυτό της θα επιλέξει να δώσει ένα τραγικό τέλος στο αδιέξοδο.

Το επικό αριστούργημα του Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, «μία από τις δέκα καλύτερες έγχρωμες ταινίες του παγκοσμίου κινηματογράφου» κατά τον Μάρτιν Σκορσέζε, που απέσπασε Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, Όσκαρ κουστουμιών και το Μεγάλο Βραβείο Φεστιβάλ Καννών, προβάλλεται σε 4k ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια. Με τους Kazuo Hasegawa, Machiko Kyô, Isao Yamagata.

 

Μαύρη Βροχή (1989)

Χιροσίμα, 6 Αυγούστου 1945. Λίγες ώρες μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας, μια μαύρη βροχή θα πέσει στην πόλη. Σε πέντε χρόνια, 100.000 από τους επιζώντες θα πεθάνουν απ’ αυτή τη ραδιενεργό βροχή. Η οικογένεια Σιγκεμάτσου θα εγκατασταθεί στην εξοχή, αλλά οι μέρες της είναι μετρημένες, μια και ελάχιστοι θα γλιτώσουν από «το θάνατο που ήρθε από τον ουρανό».

Το Black Rain βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Masuji Ibuse του 1965. Η αντιπολεμική ταινία του Σοέι Ιμαμούρα -ο μοναδικός Ιάπωνας σκηνοθέτης που έχει κερδίσει δύο Χρυσούς Φοίνικες στις Κάννες (το 1983 με την «Μπαλάντα του Ναραγιάμα» και το 1997 με το «Χέλι»)- απέσπασε πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων εννέα στα ιαπωνικά βραβεία της Ακαδημίας, και ήταν επίσης στο διαγωνιστικό τμήμα των Καννών τη χρονιά της κυκλοφορίας της.

Πρωταγωνιστούν οι Γιοσίκο Τανάκα, Καζούο Κιταμούρα, Ετσούκο Ιτσιχάρα. Η ταινία προβάλλεται σε 4k ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια.