Νέες τουρκικές προκλήσεις: Το γεωτρύπανο «Φατίχ» επιχειρεί στα ανοιχτά της Κύπρου

Παρά τις προειδοποιήσεις από την ΕΕ.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ» άρχισε να επιχειρεί στα ανοιχτά των βορειανατολικών ακτών της Κύπρου, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι την Παρασκευή, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο το τουρκικό πρακτορείο Anadolu- παρά τις προειδοποιήσεις προς την Τουρκία από πλευράς της ΕΕ να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν συγκεκριμένο πλαίσιο για μέτρα- κυρώσεις κατά φυσικών προσώπων και εταιρειών που διευκολύνουν τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «με το πλαίσιο αυτό θα είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων έναντι προσώπων ή οντοτήτων που ευθύνονται για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο ή εμπλέκονται σε αυτές». Οι κυρώσεις θα συνίστανται στην «απαγόρευση της μετάβασης των προσώπων στην ΕΕ και στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων και των οντοτήτων. Επιπλέον, θα απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες της ΕΕ να θέτουν κεφάλαια στη διάθεση όσων περιλαμβάνονται στους καταλόγους των κυρώσεων».

Η Τουρκία είχε επικρίνει τη συγκεκριμένη απόφαση, υποστηρίζοντας πως δεν θα σταματήσει τις γεωτρήσεις επειδή επιχειρεί στη δική της υφαλοκρηπίδα ή σε περιοχές που έχουν δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι.

Πέρα από το ευρύτερο πλαίσιο των τουρκικών και τουρκοκυπριακών δηλώσεων για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους (με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, να μιλά σε διάγγελμα για δύο λαούς και να επιμένει στην πρότασή του για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου), σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» αναφέρεται πως ο «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι η Αμμόχωστος θα ανοίξει ως το 2020. Επίσης, με νέα παράτυπη Navtex η Άγκυρα δέσμευσε την Πέμπτη για παράνομη σεισμογραφική δραστηριότητα περιοχή που καλύπτει όλο το δυτικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και μέρος της νοητής ΑΟΖ της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», με τη Navtex αναγγέλλεται ουσιαστικά η κάθοδος στην περιοχή και του δεύτερου υπό τουρκική σημαία σεισμογραφικού πλοίου –του «Oruc Reis», για σεισμογραφικά σε μια θαλάσσια έκταση περίπου 26.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που ξεκινά βόρεια από τα τουρκικά παράλια και φτάνει νότια μέχρι και τα όρια των τεμαχίων 5 και 6.