Η Σρι Λάνκα ανακοίνωσε την διακοπή διάθεση και πώλησης καυσίμων για διάστημα δύο εβδομάδων με μόνη εξαίρεση τις προμήθειες που αφορούν την λειτουργία βασικές υπηρεσιών.
Η χώρα της Νότιας Ασίας βιώνει τη χειρότερη οικονομική του κατάρρευση από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1948, και δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει ούτε καν τις εισαγωγές βασικών ειδών από τα τέλη του περασμένου έτους.
Καθώς τα αποθέματα καυσίμων έφτασαν στο ναδίρ με τις προμήθειες να επαρκούν μόλις για μία ακόμη ημέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπαντούλα Γκουναουαρντάνα δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι απαγόρευση πωλήσεων έχει ως στόχο την εξοικονόμηση βενζίνης και ντίζελ για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Κάλεσε δε τον ιδιωτικό τομέα να επιτρέψει στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι καθώς τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν εκτελούν δρομολόγια.
«Από τα μεσάνυχτα σήμερα, κανένα είδος καύσιμου δεν θα πωλείται και θα υπάρχει διάθεση μόνο για βασικές υπηρεσίες όπως ο τομέας της υγείας, γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε τα λίγα αποθέματα που έχουμε», είπε ο Γκουναουαρντάνα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.
Ζήτησε δε συγγνώμη από τους καταναλωτές για τις ελλείψεις: «Λυπούμαστε για την ταλαιπωρία που θα προκληθεί».
Φυσικά, τις αμέσως επόμενες ώρες έξω από τα λιγοστά βενζινάδικα που είχαν ακόμη καύσιμα είχαν σχηματιστεί ατελείωτες ουρές οχημάτων.
Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης ρεκόρ πληθωρισμού και μάκρας διάρκειας διακοπές ρεύματος που πυροδοτούν συνεχείς διαδηλώσεις- ενίοτε βίαιων- αγανακτισμένων πολιτών που καλούν τον πρόεδρο, Γκοταμπάια Ρατζαπάκσα να παραιτηθεί.
Την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέρει ο Guardian, όλα τα δημόσια σχολεία έκλεισαν και τα κρατικά ιδρύματα λειτούργησαν με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό προκειμένου να μειωθούν οι μετακινήσεις ελλείψει καυσίμων.
Ο κρατικός τομέας επρόκειτο, βάσει του αρχικών ανακοινώσεων, να επαναλειτουργήσει αυτή την εβδομάδα αλλά τώρα το κλείσιμο παρατείνεται μέχρι τις 10 Ιουλίου, με την κυβέρνηση να δηλώνει πως μέχρι θα έχει λυθεί το θέμα της προμήθειας καυσίμων.
Η Σρι Λάνκα αναζητά φθηνό πετρέλαιο από τη Ρωσία και το Κατάρ. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ΟΗΕ έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα αρχικά μεριμνώντας για την τη σίτιση χιλιάδων εγκύων γυναικών που αντιμετώπιζαν ελλείψεις τροφίμων.
Τέσσερις στους πέντε ανθρώπους στη Σρι Λάνκα έχουν αρχίσει να παραλείπουν γεύματα καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα απαραίτητα, δήλωσε ο ΟΗΕ, προειδοποιώντας για μια επικείμενη «τρομερή ανθρωπιστική κρίση» με εκατομμύρια ανθρώπους να χρίζουν άμεσης βοήθειας.
Η Σρι Λάνκα χρεοκόπησε τον Απρίλιο και βρίσκεται σε συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πρόγραμμα διάσωσης.
Πηγές: The Guardian, AFP