Νεκρόπολη Θάρσας: Βρέθηκε τάφος της Ρωμαϊκής Εποχής που φυλάσσεται από σκαλισμένα κεφάλια ταύρων

Τα κεφάλια ταύρων, γνωστά ως βουκράνια, ήταν μια μορφή διακόσμησης που χρησιμοποιήθηκε συνήθως στην κλασική αρχιτεκτονική.
Open Image Modal
Anadolu via Getty Images

Αρχαιολόγοι που κάνουν ανασκαφές στην αρχαία νεκρόπολη της Θάρσας ανακάλυψαν έναν τάφο της Ρωμαϊκής εποχής που φυλάσσεται από δύο σκαλισμένα κεφάλια ταύρου.

Η Θάρσα βρίσκεται κοντά στο χωριό Kuyulu στη νοτιοανατολική Τουρκία κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Adıyaman-Şanlıurfa.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 2021 και οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια συλλογή τάφους λαξευμένους μέσα σε βράχους, αναφέρει το Heritage Daily.

Πρόσφατα, οι αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφή σε έναν τέτοιο τάφο ο οποίος βρέθηκε να έχει δύο σκαλισμένα κεφάλια ταύρου που είναι διακοσμημένα με γιρλάντες και ροζέτες ανάμεσα στα κέρατα.

 

 

Τα κεφάλια ταύρων, γνωστά ως βουκράνια, ήταν μια μορφή διακόσμησης που χρησιμοποιήθηκε συνήθως στην κλασική αρχιτεκτονική. Στην Αρχαία Ρώμη, τα βουκράνια χρησιμοποιούνταν συχνά στις ζωφόρους των ναών της δωρικής αρχιτεκτονικής, επηρεάζοντας αργότερα την αρχιτεκτονική των κτιρίων από την Αναγέννηση, το Μπαρόκ και τη Νεοκλασική περίοδο.

Στον τάφο τα κεφάλια των ταύρων είναι λαξευμένα απευθείας στο βράχο, προστατεύοντας δώδεκα σκαλοπάτια που οδηγούν στον ταφικό θάλαμο που έχει τρεις τοξωτές κόγχες γνωστές ως ακροσόλια.

Ο Mustafa Çelik, Αναπληρωτής Διευθυντής του Μουσείου Adıyaman, δήλωσε: «Η Αρχαία πόλη Θάρσα αποτελείται από 3 κύριες αρχαιολογικές περιοχές: Big Mound, Small Mound και Necropolis Area. Ξεκινήσαμε ανασκαφές στην περιοχή της νεκρόπολης το 2024».