Τη ζωή του έχασε από πυρά αγνώστων ένας δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια ζωντανής αναμετάδοσης αντικυβερνητικών ταραχών σε περιοχή της Νικαράγουα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
O Angel Gahona μιλούσε για τις εικόνες ενός κατεστραμμένου μηχανήματος αυτόματης ανάληψης μετρητών καθώς βιντεοσκοπούσε με το τηλέφωνό του στην πόλη Μπλούφιλντς, στις νότιες ακτές της χώρας.
Την ίδια ώρα ο συνεργάτης του και εικονολήπτης τραβούσε εικόνες από το σκηνικό γύρω. Ξαφνικά η αναμετάδοσή του μέσω facebook έληξε απότομα μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε.
Ο ρεπόρτερ όπως φαίνεται και στο βίντεο πέφτει νεκρός στα σκαλιά ενός κτιρίου ενώ πλήθος κόσμου που βρίσκεται γύρω του σπεύδει για να τον βοηθήσει.
Νωρίτερα ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγκα έλυσε τη σιωπή του για να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να επαναφέρει το διάλογο, μετά τις βίαιες διαδηλώσεις κατά μιας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 11 ανθρώπων στη Νικαράγουα.
«Η κυβέρνηση συμφωνεί απολύτως να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την εργασία προκειμένου η χώρα μας να μην βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με τον τρόμο που ζούμε αυτές τις στιγμές», δήλωσε ο Ντανιέλ Ορτέγκα στην δημόσια τηλεόραση χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία έναρξης του διαλόγου.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης, που οδήγησε εκτός από τον θάνατο 11 ανθρώπων στον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων, ο πρόεδρος Ορτέγκα δεν πραγματοποίησε κάποια δημόσια εμφάνιση. Άλλωστε, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και σύζυγος του Ορτέγκα, Ροζάριο Μουρίγιο είχε κάνει λόγο για συγκρούσεις οι οποίες προκαλούνται από άτομα τα οποία επιδιώκουν «να διακόψουν την ειρήνη και την αρμονία».
Η επίμαχη μεταρρύθμιση αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές τόσο των εργοδοτών, όσο και των εργαζομένων, ενώ μειώνει κατά 5% το ύψος των συντάξεων. Η αντιπολίτευση έχει ξεσηκωθεί εναντίον της αριστερής κυβέρνησης του Ντανιέλ Ορτέγα και καλεί σε διαδηλώσεις εδώ και μέρες.
Αυτές είναι οι βιαιότερες διαδηλώσεις στη χώρα από την άνοδο του Ορτέγκα στην εξουσία πριν από 11 χρόνια. Κλιμακώθηκαν την Παρασκευή, που ήταν η τρίτη συνεχόμενη ημέρα κινητοποιήσεων στη Μανάγκουα και σε άλλες πόλεις της Νικαράγουα.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν ότι τουλάχιστον 25 άτομα είχαν σκοτωθεί μέχρι το Σάββατο. Ωστόσο, ο Ερυθρός Σταυρός δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτόν τον αριθμό.