Νεκρός στην φυλακή Σεντνάγια ακτιβιστής που τα δεινά του έγιναν σύμβολο της βιαιότητας του Άσαντ

Δεν πρόλαβε να δει την πτώση του καθεστώτος.
|
Open Image Modal
.
FreeMazan/Twitter

 

Όταν μιλούσε σε νομοθέτες και σε αίθουσες διαλέξεων σε όλο τον κόσμο, το πρόσωπο του Μαζέν Αλ Χαμάντα έλεγε την ιστορία των βάναυσων βασανιστηρίων από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασάντ στη Συρία.

Η ανακάλυψη της σορού του Σύρου ακτιβιστή μέσα στη διαβόητη φυλακή Σεντνάγια στη Συρία έφερε την είδηση ότι δεν έζησε ποτέ για να δει την πτώση του. Πιθανότατα σκοτώθηκε λίγο πριν οι κρατούμενοι της φυλακής απελευθερωθούν από τους αντάρτες, αναφέρει ο Guardian.

Ο Χαμάντα κρατήθηκε και βασανίστηκε μαζί με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους μετά την εξέγερση του 2011 κατά της εξουσίας του Άσαντ. «Ο Μαζέν είχε υποστεί βασανιστήρια τόσο σκληρά, τόσο αδιανόητα, που οι διηγήσεις του είχαν ένα σχεδόν απόκοσμο βάρος. Όταν μιλούσε, ήταν σαν να κοιτούσε το πρόσωπο του ίδιου του θανάτου, παρακαλώντας τον άγγελο της θνητότητας για λίγο ακόμα χρόνο», έγραψε ο φίλος, φωτογράφος και σκηνοθέτης Σακίρ Χαντέρ.

«Έγινε ένας από τους σημαντικότερους μάρτυρες κατά του καθεστώτος Άσαντ», είπε.

Ο Αλ Χαμάντα, απόφοιτος του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Βιομηχανίας και πρώην εργαζόμενος σε γαλλική πολυεθνική, είχε παίξει ενεργό ρόλο στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν το 2011 στη Συρία.

Συνελήφθη επανειλημμένα από το καθεστώς, υποβλήθηκε σε σκληρά βασανιστήρια και κρατήθηκε σε απάνθρωπες συνθήκες, όπως έχει περιγράψει ο ίδιος σε συνεντεύξεις του.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, ο Αλ Χαμάντα υπέστη σοβαρή σωματική και ψυχολογική κακοποίηση. Αναγκάστηκε, υπό βασανιστήρια, να υπογράψει ψεύτικες ομολογίες, ενώ έγινε μάρτυρας φρικτών σκηνών στις φυλακές και τα νοσοκομεία του καθεστώτος.

 

Παρά τις δοκιμασίες του, αφέθηκε ελεύθερος το 2013, αλλά παρέμεινε στο στόχαστρο των αρχών, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει τη χώρα και να αναζητήσει άσυλο στις Κάτω Χώρες.

Από την εξορία του, ο Αλ Χαμάντα συνέχισε να καταγγέλλει τη βία και τις παραβιάσεις του καθεστώτος, δεσμευόμενος να φέρει τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης. Ωστόσο, το 2020, παραπλανήθηκε από υποσχέσεις της συριακής πρεσβείας για την απελευθέρωση κρατουμένων και επέστρεψε στη Συρία. Εκεί συνελήφθη αμέσως και εξαφανίστηκε, μέχρι την πρόσφατη ανεύρεση του πτώματός του.

Ο θάνατός του αποτελεί τραγική υπενθύμιση των ωμοτήτων που έχουν διαπραχθεί στις συριακές φυλακές και της συνεχιζόμενης βαρβαρότητας του καθεστώτος Άσαντ. Ο Μαζίν Αλ Χαμάντα δεν πρόλαβε να δει τη δικαιοσύνη για την οποία αγωνίστηκε, αφήνοντας πίσω του μια ανεκπλήρωτη επιθυμία για ελευθερία και λογοδοσία.

Advertisement
Open Image Modal
Μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ άνθρωποι ψάχνουν στη φυλακή Σεντνάγια για να βρουν τους αγνοούμενους συγγενείς τους (Φωτογραφία Izettin Kasim/Anadolu μέσω Getty Images)
Anadolu via Getty Images

 

Οι δυνάμεις των ανταρτών δήλωσαν ότι βρήκαν 40 πτώματα  στο νεκροτομείο της Σεντνάγια που δείχνουν σημάδια βασανιστηρίων.

Η ανακάλυψη του πτώματος του έδειξε ότι πιθανότατα δολοφονήθηκε λίγο πριν απελευθερωθούν οι κρατούμενοι από τους αντάρτες.

Μετά την απελευθέρωση της φυλακής, άρχισαν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που έδειχναν ανθρώπους να σπάνε πόρτες και κελιά με την ελπίδα να βρουν πληροφορίες για τους αγνοούμενους συγγενείς τους.

Open Image Modal
Μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ άνθρωποι ψάχνουν στη φυλακή Σεντνάγια για να βρουν τους αγνοούμενους συγγενείς τους (Φωτογραφία Izettin Kasim/Anadolu μέσω Getty Images)
Anadolu via Getty Images

 

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, έως και 13.000 άνθρωποι απαγχονίστηκαν στη φυλακή Σεντνάγια μεταξύ της έναρξης του συριακού εμφυλίου πολέμου το 2011 και του 2015. Η έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2017 ανέφερε ότι χιλιάδες εκτελέστηκαν μέσω μαζικών απαγχονισμών που πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα υπό άκρα μυστικότητα.