Νέο «άστρο του Βορρά» θα λάμψει στον ουρανό: Τι είναι και πότε θα συμβεί

Από ένα μακρινό αστρικό σύστημα.
Open Image Modal
.
NASA

Ένα αστρικό σύστημα σε απόσταση 3.000 ετών φωτός από τη Γη αναμένεται να γίνει ορατό με γυμνό μάτι στον ουρανό σχετικά σύντομα- κάποια στιγμή μέχρι τον Σεπτέμβριο- σε ένα φαινόμενο που λαμβάνει χώρα σχεδόν κάθε 80 χρόνια.

Πρόκειται για ένα «νόβα», που λαμβάνει χώρα κάθε οκτώ δεκαετίες: Το T Coronae Borealis, ή αλλιώς T CrB, εξερράγη τελευταία φορά το 1946 και αστρονόμοι θεωρούν ότι αυτό θα συμβεί ξανά κάποια στιγμή μεταξύ Φεβρουαρίου και Σεπτεμβρίου 2024.

 

Το σύστημα αυτό, που κανονικά είναι πολύ θαμπό για να το δει κανείς με γυμνό μάτι, θα γίνει πολύ φωτεινό- για την ακρίβεια θα είναι τόσο λαμπρό όσο και το Άστρο του Βορρά (ο Πολικός Αστέρας). Όταν κορυφωθεί η φωτεινότητά του θα είναι ορατό με γυμνό μάτι για αρκετές ημέρες και περίπου μια εβδομάδα με κυάλια πριν θαμπώσει ξανά, πιθανώς για άλλα 80 χρόνια. Από τεχνικής άποψης δεν είναι «νέο άστρο», μα άστρο που είναι αρκετά φωτεινό για να το βλέπουμε πιο καθαρά.

Αυτό το επαναλαμβανόμενο νόβα είναι μόνο ένα από πέντε στον γαλαξία μας και συμβαίνει επειδή το T CrB είναι ένα δυαδικό σύστημα με έναν λευκό νάνο και έναν κόκκινο γίγαντα. Τα άστρα είναι αρκετά κοντά ώστε καθώς ο κόκκινος γίγαντας γίνεται ασταθής από την αυξανόμενη θερμοκρασία και πίεση και αρχίζει να διώχνει τα εξώτερα στρώματά του, ο λευκός νάνος συγκεντρώνει αυτή την ύλη στην επιφάνειά του. Η ρηχή, πυκνή ατμόσφαιρα του λευκού νάνου εν τέλει θερμαίνεται αρκετά για να προκαλέσει μια μεγάλη θερμοπυρηνική αντίδραση, παράγοντας το νόβα που βλέπουμε από τη Γη.

Open Image Modal
.
NASA