Νέο φορολογικό νομοσχέδιο έρχεται στη Βουλή: Τι θα περιλαμβάνει

Στο επίκεντρο εκκαθαριστικά και «πλαστικό» χρήμα
Open Image Modal
Eurokinissi

Ένα ακόμα φορολογικό νομοσχέδιο με μια σειρά σημαντικών αλλαγών ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή. Παρά το γεγονός ότι τα χρόνια του μνημονίου φορολογικό νομοσχέδιο χωρίς αυξήσεις φόρων δεν υπήρξε, αυτό θα περιλαμβάνει μόνο κίνητρα για τη χρησιμοποίηση του «πλαστικού» χρήματος και αλλαγές στο τρόπο έκδοσης των εκκαθαριστικών. 

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο θα προβλέπει:

-Μείωση του ορίου συναλλαγής πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με τραπεζικό μέσο, όπως είναι η πιστωτική, η χρεωστική κάρτα ή η πίστωση τραπεζικού λογαριασμού.  Το σχέδιο προβλέπει το όριο να μειωθεί στα 300 ευρώ από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα. 

- Αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού δαπάνης με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προβλέπεται η αύξηση να φτάσει στο 15%,20% και 25% από  10% για εισόδημα έως 10.000, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 και 20% για εισόδημα από 20.000 ευρώ και άνω που ισχύει σήμερα.

-Έκδοση ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε σύζυγο να έχει το δικό του εκκαθαριστικό και άρα να εισπράττει ατομικά την επιστροφή φόρου που δικαιούνται χωρίς να γίνεται συμψηφισμός με τυχόν οφειλές του άλλου συζύγου.  Αντίστοιχα ατομική θα είναι και η υποχρέωση εξόφλησης του φόρου για το ποσό που του αναλογεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει ο νόμος ενώ αν δικαιούται επιστροφής θα μπορεί να την εισπράξει ανεξάρτητα αν το εκκαθαριστικό του ή της συζύγου είναι χρεωστικό.

Ο νέος τρόπος έκδοσης εκκαθαριστικών για το φόρο εισοδήματος θα είναι όπως αυτός για τον ΕΝΦΙΑ, όπου εκδίδονται ατομικά εκκαθαριστικά ακόμα και για κοινές ιδιοκτησίες. Ωστόσο, ο νέος τρόπος έκδοσης των ατομικών εκκαθαριστικών δεν θα επηρεάσει τον υπολογισμό του φόρου, καθώς θα συνεχίσει να γίνεται όπως και σήμερα, δηλαδή ξεχωριστά για κάθε σύζυγο ανάλογα με τα εισοδήματά, τα τεκμήρια, τις δαπάνες με πλαστικό χρήμα και τους φόρους που έχουν παρακρατηθεί.  

Οι αλλαγές αυτές θα προστεθούν στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου φέτος η πλατφόρμα του TAXIS για τις φορολογικές δηλώσεις να ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Σε αυτό το πλαίσιο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων «τρέχει» τις διαδικασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα πριν τελειώσει ο Μάρτιος. Αυτό σημαίνει ότι εντός του πρώτου τριμήνου το Δημόσιο θα πρέπει να «φορτώσει» στο TAXIS τα ατομικά στοιχεία του κάθε φορολογούμενου σχετικά με τη μισθοδοσία ή τις συντάξεις. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τη μισθοδοσία από τους ιδιώτες.