Επιστήμονες στο Νέο Μεξικό δίνουν σε νεκρά πουλιά μια νέα.... ζωή μέσω μιας αντισυμβατικής προσέγγισης στην έρευνα για την άγρια ζωή.
Μια ομάδα στο Ινστιτούτο Mεταλλευτικής και Τεχνολογίας του Νέου Μεξικού παίρνει πτηνά που έχουν διατηρηθεί μέσω ταρίχευσης και τα μετατρέπει σε drones προκειμένου να μελετήσει την πτήση.
Ο Δρ Mοσταφά Χασαναλιάν, καθηγητής μηχανολογίας που ηγείται του έργου, είχε διαπιστώσει ότι τα τεχνητά, μηχανικά πουλιά δεν είχαν φέρει τα αποτελέσματα που αναζητούσε.
«Μας ήρθε η ιδέα ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε... νεκρά πουλιά και να τα μετατρέψουμε (σε) drone. Κάνουμε αντίστροφη μηχανική».
Τα drones απο ταριχευμένα πουλιά - που δοκιμάζονται επί του παρόντος σε ένα ειδικά κατασκευασμένο κλουβί στο πανεπιστήμιο - μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού και των προτύπων πτήσης των κοπαδιών. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να εφαρμοστεί στην αεροπορική βιομηχανία, είπε ο Χασαναλιάν.
«Αν μάθουμε πώς αυτά τα πουλιά διαχειρίζονται την... ενέργεια μεταξύ τους, μπορούμε να το εφαρμόσουμε στη μελλοντική αεροπορική βιομηχανία για να εξοικονομήσουμε περισσότερη ενέργεια και να εξοικονομήσουμε περισσότερα καύσιμα», είπε.
Ο Μπρέντεν Χέρκενχοφ, διδακτορικός φοιτητής στο New Mexico Tech, εστιάζει την έρευνά του στον χρωματισμό και την αποτελεσματικότητα της πτήσης.
Ενώ πολλοί σκέφτονται το χρώμα ενός πουλιού ως έναν τρόπο που προσελκύουν συντρόφους ή ως καμουφλάζ, ο Χέρκενχοφ μελετά πώς το χρώμα επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της πτήσης.
″Έχουμε κάνει πειράματα και προσδιορίσαμε ότι για το αεροσκάφος μας με σταθερά φτερά, η εφαρμογή συγκεκριμένου χρώματος μπορεί να αλλάξει την αποτελεσματικότητα της πτήσης. Και το ίδιο ισχύει και για τα πουλιά, πιστεύουμε”, είπε.
Το τρέχον πρωτότυπο drone ταριχευμένου πτηνού πετά για μέγιστο μόνο 20 λεπτά, οπότε το επόμενο στάδιο είναι να καταλάβουμε πώς να το κάνουμε να πετάει περισσότερο και να διεξάγουμε δοκιμές στην άγρια φύση μεταξύ ζωντανών πτηνών, πρόσθεσε ο Χασαναλιάν.