Νέο «μίνι» φεγγάρι γύρω από τη Γη για τους επόμενους δύο μήνες

Ένας μικρός αστεροειδής θα βρίσκεται γύρω από τον πλανήτη μας από τα τέλη του Σεπτεμβρίου
Open Image Modal
VICTOR HABBICK VISIONS/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Ένα νέο φεγγάρι αναμένεται να αποκτήσει η Γη ως τα τέλη του μήνα- έναν μικρό αστεροειδή που θα αιχμαλωτιστεί από τη βαρύτητα του πλανήτη μας ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με επιστήμονες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, το «μίνι» φεγγάρι, ένας αστεροειδής ονόματι 2024 PT5, είχε εντοπιστεί από το Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System (ATLAS) στις 7 Αυγούστου. Ο αστεροειδής θα κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τη Γη στο χρονικό διάστημα από τις 29 Σεπτεμβρίου ως τις 25 Νοεμβρίου και μετά θα ξεφύγει από τη βαρύτητα της Γης. Ωστόσο παρά το 57 ημερών ταξίδι του γύρω από τον πλανήτη μας η παρατήρησή του θα είναι δύσκολη, καθώς έχει πλάτος μόλις 10 μέτρα.

Ο πλανήτης μας κατά καιρούς «πιάνει» επιπλέον φεγγάρια- για παράδειγμα κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 1981 και το 2022, όταν το αντικείμενο 2022 ΝΧ 1 «συνόδεψε» προσωρινά τον πλανήτη μας πριν απομακρυνθεί.

«Η Γη μπορεί τακτικά να αιχμαλωτίζει αστεροειδείς από τον πληθυσμό των ΝΕΟ (near earth object) και να τους τραβά σε τροχιά, κάνοντάς τους μίνι φεγγάρια» αναφέρουν οι επιστήμονες, που δημοσίευσαν τα ευρήματα της έρευνάς τους τον Σεπτέμβριο, στο Research Notes of the AAS.

«Το πρόσφατα ανακαλυφθέν NEO 2024 PT5, κλάσης “Απόλλων”, ακολουθεί ένα μονοπάτι που μοιάζει με αυτό του 2022 ΝΧ1 και μπορεί σύντομα να γίνει μίνι φεγγάρι».

Ως «near Earth object» ορίζεται κάθε διαστημικό αντικείμενο που πλησιάζει τη Γη στα 190 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ κάθε μεγάλο αντικείμενο που πλησιάζει στα 7,5 εκατ. χλμ ορίζεται ως εν δυνάμει επικίνδυνο. Η NASA παρακολουθεί τις θέσεις και τις πορείες περίπου 28.000 αστεροειδών μέσω του ATLAS, που περιλαμβάνει τέσσερα τηλεσκόπια τα οποία εξετάζουν όλο τον νυχτερινό ουρανό κάθε 24 ώρες.

Το 2024 PT5 πιθανώς προήλθε από τη ζώνη αστεροειδών «Αρζούνα»- ένα συνονθύλευμα διαστημικών βράχων που περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο κοντά στον πλανήτη μας. Εκτιμάται πως το αντικείμενο θα βρεθεί ξανά σε τροχιά γύρω από τη Γη τον Ιανουάριο του 2025 και μετά το 2055.