Μεγάλο μπαράζ ρουκετών της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ,νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο

Η σύγκρουση δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται
|
Open Image Modal
Αναχαιτίσεις ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ
via Associated Press

Μπαράζ ρουκετών εξαπολύθηκε στο βόρειο Ισραήλ από τον Λίβανο τη νύχτα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, καθώς η Χεζμπολάχ στόχευσε βιομηχανικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Οι περισσότερες από τις 105 ρουκέτες αναχαιτίσττηκαν, αν και κάποια σπίτια χτυπήθηκαν.

Σειρήνες ηχούσαν όλη τη νύχτα, είπαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για την επίθεση της Χεζμπολάχ με το μεγαλύτερο βάθος από τότε που άρχισε ο πόλεμος στη Γάζα. Μεταξύ των στόχων ήταν η ισραηλινή αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίντ κοντά στη Χάιφα. Η Χεζμπολάχ είπε ότι εξαπέλυσε δεκάδες ρουκέτες κατά στόχων στο βόρειο Ισραήλ σε αντίποινα για τις επιθέσεις με τους βομβητές και τα γουόκι τόκι την προηγούμενη εβδομάδα και ότι στοχοποίησε βιομηχανική εγκατάσταση της Rafael στο Ισραήλ που παράγει στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Το Ισραήλ επίσης συνέχισε να επιτίθεται σε στόχους στον Λίβανο μετά τον βομβαρδισμό της Παρασκευής στη Βηρυτό, για τον οποίο οι IDF είπαν ότι σκότωσε έναν αριθμό από ανώτερους διοικητές της οργάνωσης. Ο Λίβανος είπε ότι 45 άτομα σκοτώθηκαν. Επίσης η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ εκτόξευσε  το πρωί πυραύλους κατά στόχων στο βόρειο Ισραήλ, εξαπολύοντας κι έναν αριθμό drones που ήταν παγιδευμένα με εκρηκτικά υποστήριξε πηγή εντός της ισλαμιστικής ομάδας.

Το Σάββατο δεκάδες μαχητικά άρχισε να χτυπούν «εντατικά» τον νότιο Λίβανο «αφού εντοπίστηκε πως η Χεζμπολάχ ετοιμαζόταν να ανοίξει πυρ κατά της ισραηλινής επικράτειας» είπε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των IDF. Πριν αρχίσουν τα βραδινά πλήγματα, οι IDF είπαν ότι νωρίτερα είχαν καταστραφεί «περίπου 180 θέσεις και χιλιάδες σωλήνες εκτοξευτών ρουκετών».

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα 39 άτομα σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν αφού εξερράγησαν βομβητές και γουόκι τόκι της Χεζμπολάχ σε διάστημα δύο ημερών ανά τον Λίβανο. Την Πέμπτη ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κατηγόρησε το Ισραήλ για τις επιθέσεις, λέγοντας ότι πέρασε «όλες τις κόκκινες γραμμές» και δεσμεύτηκε για «δίκαιη τιμωρία». Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη.

 

Open Image Modal
Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σε σημείο που χτυπήθηκε από ρουκέτα στο βόρειο Ισραήλ
via Associated Press

 

Το πρωί της Κυριακής οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν επέκταση νέων περιορισμών σε κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ και τμήματα των Υψωμάτων του Γκολάν που είχαν τεθεί σε ισχύ το προηγούμενο βράδυ. Οι συναθροίσεις περιορίζονται σε 10 άτομα στα ανοιχτά και 100 σε κλειστό χώρο, ενώ οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες συνεχίζονται και επιτρέπεται η μετάβαση στον χώρο εργασίας εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι προστατευμένοι χώροι. Οι περιορισμοί ισχύουν από τη Χάιφα και βορειότερα.

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών, η οποία εντείνει τη διεθνή ανησυχία για εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή, εξώθησε τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, να ακυρώσει το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετείχε στις εργασίες υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ.

Παράλληλα, επικαλούμενο την «απρόβλεπτη φύση του συνεχιζόμενου πολέμου», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε χθες τους Αμερικανούς που βρίσκονται στον Λίβανο να φύγουν το ταχύτερο από τη χώρα, όσο ακόμα είναι «διαθέσιμη» η επιλογή να επιβιβαστούν σε εμπορικές πτήσεις.

Η Χεζμπολάχ, ισχυρός πολιτικός και στρατιωτικός παράγοντας στον Λίβανο, άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ προς «υποστήριξη» της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, συμμάχου της, την 8η Οκτωβρίου, την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

 

Open Image Modal
Ισραηλινά πλήγματα στο όρος Αλ Ριχάν στον νότιο Λίβανο
via Associated Press

 

Ο πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, διανύει πλέον την 352η ημέρα του, και η πολιτική προστασία στη Γάζα ανακοίνωσε πως χθες 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον ακόμη ενός σχολείου των Ηνωμένων Εθνών που είχε μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας χιλιάδων εκτοπισμένων στον θύλακα. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι εξαπέλυσαν «στοχευμένο πλήγμα εναντίον τρομοκρατών που επιχειρούσαν» στο σχολείο Αλ Φάλα, πλάι στο Αλ Ζαϊτούν.

Στο Τελ Αβίβ, χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν για ακόμη μια φορά χθες βράδυ για να απαιτήσουν η κυβέρνησή τους να κλείσει συμφωνία με τη Χαμάς ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι. Επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν έφοδο στο γραφείο του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, όπου επέδωσαν δικαστική διαταγή η εγκατάσταση να κλείσει για 45 ημέρες.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa